به گزارش خبرگزاري "مهر"، نوع كروموزومي كه از والدين به كودك ارث مي رسد وابسته به جنسيت اوست. به گفته دانشمندان مردان تنها يك كروموزوم X از مادر و يك كروموزوم Y از پدر به ارث مي برند، اين در حالي است كه زنان از هر يك از والدين خود يك كروموزوم X به ارث مي برند.
كروموزوم X با بيش از هزار ژن مسئول بسياري از عملكردهاي بدن است. در حالي كه كروموزوم Y تنها حاوي 100 ژن است كه بسياري از اين ژن ها تنها مسئول نمو جنسي جنين مذكر هستند. به اين ترتيب تعداد ژن هاي زنان از مردان بيشتر است و زماني كه در سلول ماده يك ژن روي يك كروموزوم X فعال مي شود ژن معادل آن روي كروموزوم ديگر خاموش مي شود. با وجود اين كروموزوم X ديگر مي تواند در سلول ديگر نقش كروموزم غالب را بازي كند.
در بدن يك زن از هر ژن روي كروموزوم X دو نسخه وجود دارد، به عبارتي در زنان نوعي سيستم پشتيباني كننده ژني وجود دارد كه در مردان وجود ندارد. به اين ترتيب تنها يك ژن معيوب روي كروموزوم X مي تواند مردان را بيمار كند. در حالي كه در زنان اختلال بسيار خفيفي ايجاد مي كند و يا اصلا باعث بيماري نمي شود. تنها يك نسخه ژني مردان را مستعد جهش هاي ژني شديد مي كند. در حالي كه نسخه دوم ژني در زنان باعث مهار عمل ژن جهش يافته مي شود.
اين مطالعه در نشريه JOURNAL OF THE AMERICAN MEDICAL ASSOCIATION به چاپ رسيده است.
نظر شما