۷ فروردین ۱۳۸۵، ۱۰:۲۹

"احسن حال" كمال معرفت انساني است

"احسن حال" كمال معرفت انساني است

خبرگزاري مهر - گروه دين و انديشه : رهبر معظم انقلاب اسلامي حضرت آيت الله خامنه اي در باب نوروز واجد ديدگاه هايي بديع و جالب توجه هستند . خبرگزاري "مهر" با توجه به اهميت اين ديدگاهها پاره اي از آنها را در قالب موضوعات مستقلي در معرض ديد و نظر خوانندگان خود قرار مي دهد.

به گزارش خبرگزاري مهر رهبرمعظم انقلاب  مي فرمايند : "احسن حال" چيست و چگونه حاصل مي شود؟ ما در دعاي آغاز تحويل سال، از خداي متعال مي‌ خواهيم كه حالمان را به بهترين حال برگرداند. در طول ماه مبارك رمضان هم، از خداي متعال خواستيم كه «اللّهم غيّر سوء حالنا بحسن حالك. » بديها و ناهنجاريهاي حال ما، منش ما، زندگي ما و روح و جسم ما را به بركتِ خير و رحمت محضي كه در وجود توست، تبديل كن. اين تغيير و تحوّل، يكي از بزرگترين اسرار حركت تكاملي انسان است كه اسلام ما را به آن امر كرده و دستور داده است. مخصوص كسان خاصي هم نيست. مبادا كسي خيال كند كه تغيير حال، از آنِ كساني است كه طبق معيارهاي اسلامي، دچار بدحالي‌اند! حتّي كساني كه حال و اخلاق نيكي دارند، چون بهترين نيستند، از خدا مي‌خواهند كه به سمت بهترين حركت كنند. ما، هر كه هستيم، هر جا هستيم و در هر مرتبه‌اي از دانش، معرفت، كمال و اخلاق انساني قرار داريم، بايد از خدا بخواهيم كه حالمان را نيكوتر كند و ما را به سمت كاملتر شدن پيش ببرد.

مقام معظم رهبري مي فرمايند : اين‌جا سؤال پيش مي‌ آيد كه «نشانه و جهت اين كامل شدن چيست و چگونه مي‌شود كه انسان حالش بهتر مي‌گردد و به سمت كاملتر شدن پيش مي‌رود؟» من، دو عنوان را عرض مي‌كنم. اين دو نشانه، عبارت است از: سازش و آشتي با خدا و سازش و آشتي با مردم.

معظم له در ادامه تاكيد مي كند: ما، هر جا هستيم و هر كيفيّت حالي كه داريم، بايد به سمت اُنس و آشتي كردن با خداي متعال پيش برويم. يعني گناهان را در رفتار خودمان جستجو كنيم و آنها را كنار بگذاريم. انسان، غالباً بديهاي كار خودش را نمي‌شناسد. به عبارت ديگر، حبّ نفسْ نمي‌گذارد كه ما به نواقص و عيوب خودمان آشنا شويم. پس، بايد اوّل اين نواقص و عيوب را جستجو كنيم و بشناسيم و با برطرف كردن آنها، خودمان را به خدا نزديك سازيم. به تعبير من، «با خدا، آشتي كنيم.» سپس، آشتي با مردم، صفا با مردم، وفا با مردم، نيك‌رفتاري با مردم و نيكوكاري با مردم را - يعني با همه قشرها؛ مخصوصاً با كساني كه ضعيف اند؛ چه ضعيف از لحاظ جسمي، چه ضعيف از لحاظ مالي، چه ضعيف از لحاظ موقعيّت اجتماعي و چه ضعيف از لحاظ ندانستن راه و چاه زندگي - سرلوحه رفتار خود قرار دهيم.

رهبرمعظم انقلاب  مي فرمايند : در برابر هر كس كه قرار مي‌گيريم، مخصوصاً اگر ضعيف باشد، به تصحيح رفتارمان با او بپردازيم و سعي‌مان اين باشد كه با مردمِ خوب و بندگان خدا، حالت آشتي پيدا كنيم. اگر در اين جهت پيش برويم و خودمان را لحظه به لحظه پيراسته‌تر كنيم، آن وقت، تحويل «حال» به «احسن حال» انجام گرفته است. نمي‌گويم كه «بهترين» خواهيم شد. امّا ان‌شاءاللَّه به سمت «بهترين» حركت خواهيم كرد.

مرجع تقليد شيعيان جهان در با اشاره به اين نكته كه مردم ايران، تنها ملّتي هستند كه هم مبدأ تاريخ قمري و هم مبدأ تاريخ شمسي را براساس هجرت نبي مكرّم اسلام قرار داده و محاسبه مي‌كنند مي فرمايند : آغاز سال قمري، اوّل ماه محرم است كه بقيه ملّتهاي مسلمان هم در محاسبه ماههاي قمري، با ما شريكند؛ ولي براي حسابهايي كه لازم است سر راست و مضبوط باشد، بقيه ملّتهاي مسلمان، از سال ميلادي مسيحي استفاده مي‌كنند و تنها ملّت ماست كه از سال شمسي استفاده مي‌كند كه آغاز آن نيز هجرت پيغمبر(ص) است. يعني در واقع عيد نوروز كه اوّل سال شمسي است، يك سال ديگر بر هجرت پيغمبر و هجرت بزرگ اسلامي و پيدايش حكومت اسلامي اضافه مي‌شود. سال شمسي ما هم هجري شمسي است و اين افتخار ملّت ايران است. البته اين مسأله از سابق هم بوده است و مربوط به سالهاي اخير نيست؛ كه اين خود علاقه‌مندي اين ملّت بزرگ را به مسائل اسلامي، حتّي در امر تاريخ نشان مي‌دهد.

منبع : كتاب " نوروز، سال نو ، برنامه هاي نو و هدفمند ( ديدگاههاي رهبر معظم انقلاب اسلامي حضرت آيت الله خامنه اي)" انتشارات مؤسسه لوح و قلم.

کد خبر 305803

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha