۸ فروردین ۱۳۸۵، ۱۴:۱۴

فردا :

خورشيد گرفتگي جزئي در آسمان ايران / با چشم غيرمسلح به آسمان خيره نشويد

خورشيد گرفتگي جزئي در آسمان ايران / با چشم غيرمسلح به آسمان خيره نشويد

آسمان ايران نهم فروردين ماه شاهد گرفت جزيي خورشيد خواهد بود. توصيه شده است علاقمندان به رصد اين پديده نجومي با چشم غيرمسلح به آسمان خيره نشوند.

به گزارش خبرنگار دانشگاهي مهر، خورشيد گرفتگي، كسوف يا خورگرفت زماني رخ مي دهد كه كره ماه در ميان زمين و خورشيد قرار گرفته و خورشيد را از ديد ناظر زميني پنهان مي كند. خورشيد گرفتگي ممكن است كامل و يا جزئي باشد.

كسوف هنگامي حاصل مي شود كه ماه نزديك يكي از دو گره مدارش باشد. ناظري كه بر زمين قرار دارد، در هنگام خورشيد گرفتگي، قرص ماه را بر زمينه خورشيد مي بيند. اگر سايه ماه تمام قرص خورشيد را بپوشاند كسوف كلي است و اگر تنها قسمتي از سطح خورشيد در تاريكي بماند كسوف جزئي است.

فردا - 9 فروردين ماه 1385 شاهد وقوع پديده نجومي كسوف خواهيم بود. پيش از اين در آبان 1374و مرداد 1387 شاهد وقوع كسوف كامل و در خرداد ماه 1382 و مهر ماه 1384 شاهد خورشيد گرفتگي جزئي بوده ايم.

كسوف فردا از شرق برزيل آغاز مي شود و اقيانوس اطلس را طي مي كند. سايه ماه با عبور از قاره افريقا (شمال افريقا كشورهاي مصر و ليبي) از درياي مديترانه وارد خاك تركيه و سپس از گرجستان، جنوب روسيه و قزاقستان مي گذرد و در مغولستان پايان مي پذيرد. بيشترين زمان گرفت در مرز مصر و ليبي به مدت 4 دقيقه و 8 ثانيه طول مي كشد. 

اين خورشيد گرفتگي در لحظه گرفت كلي در ساعت 13 و 54 دقيقه به وقت كشور تركيه از منطقه آنتاليا وارد شده و ساعت 14 و 9 دقيقه در منطقه گيرسون پايان مي يابد. در بخش هاي جنوبي تركيه (نزديك به آنتاليا) مدت زمان گرفت حدود 3 دقيقه و 45 ثانيه است.

طول مسير اين كسوف 14 هزار و 500 كيلومتر است و حداكثر درصد وقوع آن در ايران در منطقه شمال غربي كشور رخ مي دهد. اين گرفت در شمالغربي ايران نزديك به 90 درصد، در تهران 70 درصد و در شهرهايي همچون اصفهان و مشهد 60 درصد گرفتگي ايجاد خواهد كرد. اين پديده نجومي از ساعت 14 و 57 دقيقه در ايران آغاز و تا ساعت 17 و 15 دقيقه به طول مي انجامد.

به گزارش مهر، بيشترين درصد كسوف 29 فروردين ماه در تبريز و كمترين آن در چابهار رخ مي دهد.

مشاهده اين رصد آسماني با چشم غيرمسلح صحيح نيست و به چسم آسيب مي رساند. براي مشاهده خورشيدگرفتگي بايد از فيلتر خورشيدي مناسب استفاده كرد تا نور خورشيد به چشمان آسيبي نرساند.

کد خبر 306071

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha