"مايكل يتس" در گفتگو با خبرنگار اقتصادي مهر، اقدامات سالهاي اخير دولت آمريكا در بيثبات كردن منطقه خاورميانه را عامل اصلي نوسانات شديد بازار جهاني نفت دانست و گفت : دخالتهاي بيجاي آمريكا در كليه مبادلات نفتي در سطح جهان، بازار نفت را با چالشهاي دشواري روبرو ساخته است.
وي در رابطه با علت مخالفت آمريكا با خط لوله گاز ايران - پاكستان - هند گفت: از ديد واشنگتن اين خط لوله با منافع آمريكا در منطقه سازگار نيست و موجب قدرتمندتر شدن ايران و هند خواهد شد. آمريكا خواهان كنترل منطقه است و حضور نظاميان آمريكايي در كشورهاي خاورميانه نيز در همين راستا است.
يتس كه عضو شوراي سردبيري نشريه معتبر و منتقد Monthly Review نيز هست، افزود: متاسفانه آمريكا در حال حاضر يك قدرت سلطهگر است و حقيقت در اين رژيم راهي ندارد. آمريكا بر اين عقيده است كه در هر زمان و هر مكان در سراسر جهان حق دخالت در موضوعات مختلف را دارد و بدين منظور از پوشش گسترش دموكراسي استفاده ميكند، اما اين فقط يك فريب تبليغاتي است.
به گفته اين نويسنده چندين كتاب در زمينه اقتصاد و بازار كار آمريكا، دولتمردان ايالات متحده معتقدند كليه مبادلات و تراكنشهاي اقتصادي در سطح جهان به منافع اين كشور نيز مربوط ميشود، و بنابر همين ايدئولوژي است كه آمريكا به خود اجازه ميدهد با پروژههايي همچون انتقال گاز ايران به هند و پاكستان مخالفت كند.
يتس اظهار داشت: از آنجا كه نفت و گاز هماكنون استراتژيكترين كالاهاي اقتصادي در سطح جهان هستند، هر جا كه بحث مبادلات نفت و گاز باشد، ردپايي از دخالت آمريكا نيز يافت ميشود.
يتس كه از منتقدان سياستهاي اقتصادي دولت آمريكا است، افزود: در حالي كه آمريكا مرتبا ايران را كشوري شرور و بيثبات معرفي ميكند، اما در قضاياي دو سال اخير بازار نفت مشخص شده است كه آمريكا نقش اول را در نوسانات بازار نفت (كه مهمترين بازار اقتصادي جهان است) ايفا ميكند.
افزون بر اين، بر خلاف جوسازيهاي آمريكا پس از انتخابات رياست جمهوري ايران، تحليلهاي اقتصادي نشان ميدهند خود آمريكا از عوامل اصلي بيثباتيهاي اقتصادي خصوصا در بازار نفت است.
يتس درباره پيشبيني تحولات آتي بازار نفت اظهار داشت: هماكنون بازار نفت آنقدر پرنوسان و پيچيده شده است و عوامل متعدد اقتصادي و سياسي بر آن اثرگذار هستند، كه نميتوان با قاطعيت از دورنماي كوتاه مدت آن سخن گفت. با اين وجود، با توجه به اينكه عرضه نفت در سطح جهان محدود است و تقاضا با سرعت سرسامآوري در حال افزايش است بنابراين در بلند مدت بايد شاهد افزايش بهاي نفت باشيم.
وي انحصارگري در قيمتگذاري نفت، افزايش مداوم تقاضا (خصوصا از جانب چين)، جنگ عراق، بيثباتي سياسي در سطح جهان و دورنماي هراسانگيز بازار نفت و ترس مصرف كنندگان از افزايش شديد قيمتها در آينده را عوامل اصلي قيمتهاي بالاي نفت خام در دو سال اخير خواند.
يتس در رابطه با نقش سازمان كشورهاي صادر كننده نفت، اوپك، در كاهش نوسانات بازار نفت نيز گفت: كنترل عرضه نفت موثرترين و تنهاترين راهحل پيشروي اعضاي اوپك در شرايط فعلي است.
وي در رابطه با پيوستن ايران به سازمان تجارت جهاني گفت: با توجه به اينكه سازمان تجارت جهاني ابزار دست كشورهاي ثروتمند است، كشورهايي همچون ايران ميبايستي از پيوستن به آن خودداري كنند و تا آنجا كه ممكن است استقلال اقتصادي خود را حفظ نمايند.
متنوع ساختن اقتصاد، توزيع عادلانهتر درآمدها و ثروتهاي كشور، سازماندهي فرآيند توليد به منظور افزايش بهرهوري در مصرف انرژي، و كاهش وابستگي به نفت از توصيههاي استاد اقتصاد دانشگاه پيتسبورگ براي اقتصاد ايران است.
نظر شما