جهانگير هدايت در گفتگو با خبرنگار فرهنگ و ادب مهر، ضمن بيان اين مطلب افزود : اين خانه ، كه پيشترها فروخته شده بود، قبل از انقلاب از صاحبش خريداري شد تا با كليه وسايل و متعلقاتش به موزه اي با نام هدايت تبديل شود. بعد از انقلاب مدتي بلاتكليف بود تا اين كه بيمارستان امير اعلم آن را تصرف كرد و به مهد كودكي به نام صادقيه تبديل نمود كه طي آن ، فرزندان كارمندان بيمارستان در آنجا نگهداري مي شدند.
وي ادامه داد : طبيعي است كه با تبديل اين خانه به يك مهد كودك، دستكاري هاي متعدد و صدمه هاي زيادي بر آن وارد آمده و رنگ ها و نقاشي ها و تغييرات مختلفي در آن ايجاد شده است.
وي از پيگيري هاي به عمل آمده توسط خانواده هدايت سخن به ميان آورد و اضافه كرد : اين پيگيري ها موجب شد تا خانه به كتابخانه بيمارستان تبديل شود اما اين روند نيز با دستكاري هاي جديد و ايجاد تغييرات در شكل و بناي ساختمان همراه بود. به عنوان مثال، ديواري از اين خانه را تخريب كردند تا راهي تازه براي ورود به خانه بوجود بياورند.
هدايت تصريح كرد : اين خانه در تاريخ 20/8/78 و طي شماره 2491 در فهرست ابنيه ميراث فرهنگي قرار گرفته است و در نتيجه طبق قواعد و سياست هاي ميراث فرهنگي كشور، دستكاري هاي به عمل آمده در اين مكان غير قانوني و قابل تعقيب است، چرا كه بدون مجوز ميراث فرهنگي دست به اين اقدامات زده اند.
برادرزاده صادق هدايت با تاكيد بر اين كه اين بنا، منزل يكي از نويسندگان ايران است گفت : در حالي كه اين خانه جزو آثار ملي محسوب شده ، اما بازبيني از آن منوط به اجازه كتبي دانشكده علوم پزشكي تهران است كه غالبا نيز اين مجوز را صادر نمي كنند !
وي در تشريح وضعيت كنوني خانه صادق هدايت خاطرنشان كرد : اين مكان هم اينك به حياط خلوت و انبار بيمارستان شبيه شده است. چرا كه دانشجويان پزشكي، عملا استفاده چنداني از كتابخانه نكردند و كم كم آنجا به محلي براي جمع آوري اشياء بلااستفاده ، تبديل شده است. من از آنجا عكس هايي دارم كه نشان مي دهد، جلوي اتاقي كه متعلق به صادق هدايت بوده، خرده زباله ومواد بي مصرف و ... ريخته اند.
هدايت در گفتگو با مهر ادامه داد : زماني هم كارشناسان يونسكو براي بررسي اوضاع اين مكان فرهنگي ، قصد ورود به آنجا را داشتند كه متاسفانه راه به داخل پيدا نكردند.
اين نويسنده شرايط كنوني اين خانه را كه در فهرست ابنيه تاريخي سازمان ميراث فرهنگي قرار دارد، نابسامان و رو به تخريب عنوان كرد و افزود : مساله ديگري كه در اين ميان عنوان شده، اين است كه به ما گفته اند اگر خانه را مي خواهيد آن را از ما بخريد. گويي مي خواهند مالي را كه متعلق به خودشان نيست بفروشند. در اين ميان ، مكاتبه هاي ميراث فرهنگي هم نتيجه اي نداده است. با اين روند بعيد نيست كه فردا صاحبي هم براي تخت جمشيد پيدا شود .
جهانگير هدايت ، مشكل و نقص حقوقي موجود در اين قائله را ناشي از فقدان سند خانه دانست و اضافه كرد : معلوم نيست سند اين خانه در دست به دست گشتن هاي متعدد كجا رفته است؟ اگر اين مساله روشن مي شد، گره قضايي و حقوقي كار نيز باز مي شد.
وي با اعلام اين مطلب كه خانه پدري صادق هدايت قدمتي صد و پنجاه ساله دارد و مي تواند راهكار مناسبي براي جذب گردشگران فرهنگي باشد گفت : متاسفانه سازمان ميراث فرهنگي هنوز نتوانسته سندي از اين خانه به دست بياورد و چون استفاده صحيحي هم از آنجا نمي شود، خانه رو به فرسودگي گذاشته است. اين مكانها اگر در فهرست ميراث يك كشور قرار مي گيرند به معني آن است كه بايد از آنها حفاظت و نگهداري شود اما انگار ماجراي اين خانه به مقررات تازه اي نيازمند است.
نظر شما