در چنين روزي در سال 148 ه ق محدث جليل القدر ابومحمد سليمان بن مهران كوفي دار فاني را وداع گفت .
روزبزرگداشت عطار نيشابوري :
همه ساله چنين روزي به عنوان روز بزرگداشت عطار نيشابوري در جمهوري اسلامي ايران گرامي داشته مي شود . شيخ محمد فريدالدين عطار نيشابوري شاعر و عارف بزرگ قرن ششم هجري قمري و صاحب آثار گرانسنگي چون منطق الطير، اسرارنامه ، الهي نامه ، و خسرونامه در زروند كدكن، روستايي از توابع شهر نامدار نيشابور به دنيا آمد . شيخ عطار پس از طي تحصيلات مقدماتي در نيشابور به فراگيري علوم عربي و ديني مشغول گرديد و پس از آن به مدرسه نظاميه نيشابور رفت و در آن مكان به تحصيل علوم عالي تر مشغول گرديد .وي همزمان به شغل دارو فروشي نيز مشغول بود . از نگاهي ديگر نيز مي توان گفت زندگي شيخ عطار همزمان است با حمله مغولان به ايران . عطار در همين سالها ازدواج كرد و حاصل ازدواج او پسري به نام حامد و يك دختر بود . اما عمر همسر او ديري نپاييد و پنج سال بعد همسرش دار فاني را وداع گفت . تنها پسرش نيز در سن 32 سالگي در گذشت . گفته اند وي مصيبت نامه را بالغ بر 7500 بيت در سوگ فرزند از دست رفته اش سروده است . مهمترين و مشهورترين مثنوي عطار، منطقالطير است. «منطق الطير» او در بحر رمل مسدّس مقصور، كه تعداد ابيات آن در ميان نسخ چاپي به اختلافات آمده است.
كتاب منطقالطير، پس از حمد خدا و نعت رسول و ذكر مناقب چهار يار و اندرز به متعصبان، شروع ميشود و به وصف سيزده مرغ كه هر يك نمودار صفتي هستند ميپردازد. اجتماع مرغان و مجتمع ساختن آنها براي برگزيدن و پيدا كردن پادشاهي كه بر آنها فرمانروايي كند طرح و توطئه منطق الطير عطار است . مرغان معتقد بودند كه بدون پادشاه زندگاني كردن و آسوده زيستن، كاري دشوار و صعبناك است. در آن مجمع هدهد بپا ميخيزد و سخن ميگويد و خود را بدانكه فرستاده سليمان سوي بلقيس بوده، وصف ميكند و سيمرغ را شايسته سلطنت و فرمانروايي بر مرغان معرفي مينمايد و زان پس هر يك از مرغان عذري پيش ميآورند و از طلب سيمرغ و جايگاه وي تن ميزنند، ولي هد هد هر يك را جوابي شايسته ميدهد و اقناع ميكند تا همگان او را به هدايت و پيشوايي بر ميگزينند و او بر كرسي مينشيند و مجلس گفتن آغاز ميكند. مرغان مشكلات خود را عرضه ميكنند و هدهد، پاسخ صواب و درست ميدهد ومنازل و مدارج طلب را به شرح باز ميگويد. مرغان به راه ميافتند و اكثر در طلب مقصود، جان ميبازند تا سي مرغ نحيف و بال و پر سوخته به حضرت سيمرغ ميرسند و آنجا مييابند كه طالب و مطلوب يكي است. زيرا آنها سي مرغ طالب بودند كه مطلوبشان «سيمرغ» بود.مقصد حقيقي عطار در اين مثنوي بيان كيفيت وجود يا بر رسُتن طلب در دل طالب و رسيدن او به درجه ارادت است كه اين معني راضمن مجمع ساختن مرغان و انتخاب هدهد به رهنموني، به اشارت و كنايت بازگو نموده است و پس از آن به ذكر حالات مختلف مريدان و… خطراتي كه به دقت سلوك براي آنها پيش ميآيد پرداخته و علاج هر يك را باز گفته و موانع و قواطع طريق را نشان داده است.( منبع : منطق الطير/ عطار نيشابوري/ به تصحيح دكتر احمد خاتمي )
تسخير دمشق :
در چنين روزي در سال 1401 ميلادي امير تيمور گوركاني پادشاه ايران شهر دمشق در شام را به تصرف خويش در آورد و آن را مورد تاخت و تاز سربازان خويش قرار داد .
آغاز عمليات هاي نظامي :
در چنين روزي در سال 1366 ه ش عمليات نصر يك در منطقه غرب بانه در داخل خاك عراق آغاز شد . همچنين در همين روز در سال 1366 ه ش عمليات فتح 5 در منطقه چوارته و ماووت واقع در استان سليمايه عراق شروع شد . عمليات شوش هم در همين روز در محورشوش آغاز گرديد . دلاورمردان ارتش جمهوري اسلامي ايران و سپاه پاسداران انقلاب اسلامي در اين چند عمليات با واردآوردن خسارات بسيار دشمن بعثي عراق و انهدام تجهيزات و يگانهاي متعدد، شماري از آنان را به هلاكت رساندند .
در گذشت اسدالله علم :
در چنين روزي در سال 1357 ه ش امير اسدالله علم در پنجاه ونه سالگي در آمريكا در گذشت . اسداله علم يكي از افراد پر نفوذ در دوره رژيم پهلوي به شمار مي رفت و در دوره محمد رضا پهلوي شاه مخلوع ايران بارها به سمت هاي گونه گون منصوب گرديد . او يكي از عوامل آمريكا در نهاد حكومتي ايران به شمار مي رفت . علم نهايتا پس از يك دوره نخست وزيري و تاسيس حزب هاي مختلف بعد از انتخاب مجلس بيست و يكم ، از حسنعلي منصور از كانون مترقي شكست خورد .
تولد ماني :
در چنين روزي در سال 216 ميلادي ، ماني يكي از مدعيان پيامبري در ايران دوران باستان ديده به جهان گشود . وي در زمان سلطنت ساسانيان در حوالي بابل قديم به دنيا آمد
تاسيس شركت نفت ايران و انگلستان :
در چنين روزي در سال 1909 ميلادي شركت نفت انگلستان و ايران رسما در لندن ثبت شد . اين شركت با در يافت حق انحصاري استخراج نفت در صدد تاراج اموال عمومي ايران بر آمد و در اين مسير از هيچ كوششي فرو گذار نكرد . رييس اين شركت ويليام ناكس دارسي نام داشت . قرار دادهاي ناكس دارسي عملا به تحت الحمايه شدن ايران در برابر انگلستان منجر مي شد . قرار دادهاي نفتي اي كه نه در جهت غبطه و صلاح مردم ايران كه تنها در جهت استعمار انگلستان كاركرد داشت . اما اين امر با هوشمندي مردم ايران و روبرو شد و نهايتا در نهضت ملي نفت ايران به ملي شدن نفت انجاميد . پس از ماهها مبارزه مردم ايران با استعمار و رهبري هاي داهيانه آيت الله كاشاني و دكتر محمد مصدق ، در سال1329هجري شمسي، ماده واحده ملي شدن صنعت نفت ايران از تصويب نمايندگان مجلس سنا گذشت . گزارش كميسيون نفت مجلس به شرح ذيل تقديم مجلس شوراي ملي شد : نظر به اينكه ضمن پيشنهادات واصله به كميسيون نفت ، پيشنهاد ملي شدن صنعت نفت در سراسر كشور مورد توجه و قبول كميسيون قرار گرفته و از آنجايي كه وقت كافي براي مطالعه در اطراف اجراي اين اصل باقي نيست ، كميسيون مخصوص نفت از مجلس شوراي ملي تقاضاي دو ماه تمديد مي نمايد . بنابراين ماده واحده ذيل را با قيد دو فوريت براي تصويب تقديم مجلس شوراي ملي مي نمايد . ماده واحده : مجلس شوراي ملي تصميم مورخه هفدهم اسنفند 1329 كميسيون نفت را تاييد و با تمديد مدت موافقت مي نمايد . تبصره 1 : آقايان حق دارند تا 15 روز بعد از تشكيل كميسون حق حضور داشته باشند .
گزارش كميسيون در بيست و چهارم اسفند از تصويب نمايندگان مجلس شوراي ملي گذشت . همچنين مجلس سنا در 29 اسفند 1329 گزارش پيشنهادي كميسيون نفت را به شرح ذيل تصويب نمود : به نام سعادت ملت ايران و به منظور تامين صلح جهان ، امضا كنندگان ذيل پيشنهاد مي نماييم كه صنعت نفت ايران در تمام مناطق كشور بدون استثنا ملي شود يعني تمام عمليات اكتشاف ، استخراج و بهره برداري در دست دولت قرار گيرد . كميسيون نفت در 5 ارديبهشت 1330 گزارشي مشتمل بر نه ماده به مجلس تقديم نمود
تولد رابرت موگابه :
در چنين روزي در 1928 ميلادي رابرت موگابه رييس جمهور زيمبابوه به دنيا آمد . موگابه از سال 1988 ميلادي تا كنون رياست جمهوري اين كشور را به عهده دارد . چندي پيش ايالات متحده آمريكا در دخالتي آشكار در امور زيمباوه خواستار كناره گيري رابرت مو گابه رئيس جمهوري اين كشور از قدرت شد .
در گذشت ژان دولا فونتن :
در چنين روزي در سال 1695 ميلادي ژان دولا فونتن شاعر مشهور فرانسوي دار فاني را وداع گفت .« افسانه ها » عنوان مهمترين اثر اوست . وي به هنگام مرگ هفتاد و سه سال داشت .
در گذشت ويليام ماياكوفسكي :
در چنين روزي در سال 1930 ميلادي ويليام ماياكوفسكي نويسنده مشهور روس در سن 36 سالگي دار فاني را وداع گفت .
در گذشت خالق اسپرانتو :
در چنين روزي در سال 1917 ميلادي دكتر لودويگ لازاروس زامنهوف مبتكر زبان جهاني « اسپرانتو » دار فاني را وداع گفت . او قصد داشت با خلق زباني جهان شمول به نام اسپرانتو در جهت دوستي ملل مختلف بر آيد اما در ابن مسير چندان توفيق به دست نياورد چراكه ادبيات مخلوق وي در ميان عامه مردم طرفدار نيافت .
ترور آبراهام لينكلن :
در چنين روزي در سال 1865 ميلادي آبراهم لينكلن رييس جمهور آمريكا ترور شد . وي هدف گلوله جان ويلكس بوث قرار گرفت و جان خود را از دست داد . اين واقعه در محل تئاتر فورد رخ داد .
بكار گيري عبارت تلسكوپ :
در چنين روزي در سال 1611 ميلادي براي نخستين بار در تاريخ عبارت تلسكوپ توسط شاهزارده فدريكو سزي به كار برده شد .
فرانسه عليه اطريش :
درچنين روزي در سال 1792 ميلادي فرانسه عليه اطريش اعلان جنگ كرد . اين اعلان جنگ همزمان بود با وقوع جنگ پس از انقلاب در فرانسه .
دومين معاهده ارزروم :
در چنين روزي در سال 1847 ميلادي ايران و عثماني دومين قرار داد ارزروم را با يكديگر به امضا رساندند .
روز پان آمريكن :
در چنين روزي در سال 1890 ميلادي براي نخستين بار نمايندگان تمامي ايالات آمريكا در واشنگتن دي سي گرد هم آمدند . به همين دليل و وقوع يك كنفرانس سراسري همه ساله چنين روزي حتي در بر خي كشور هاي آمريكاي لاتين با عنوان روز
پان آمريكن گرامي داشته مي شود . اين اتحاديه به منظور ايجاد دوستي و همكاري هاي اقتصادي بين كشور هاي آمريكاي شمالي ، مركزي و جنوبي به وجود آمد .
واقعه خليج خوك ها :
در چنين روزي در سال 1961 ميلادي شورشيان كوبايي عليه دولت فيدل كاسترو دست به شوروش گسترده اي زدند . اين شوروش به واقعه خليج خوك ها مشهور شده است .
مايش كينه تسكوپ :
در چنين روزي در سال 1894 ميلادي توماس اديسون براي نخستين بار دستگاه كينه توسكوپ خود را كه در واقع نشانگر تصاوير متحرك بود را به نمايش نهاد.
آخرين دادرسي :
در چنين روزي در سال 1949 ميلادي آخرين جلسه دادگاه بانيان جنگ جهاني دوم در دادگاه جنايات جنگي نونبرگ بر گزار شد .
حمله ويت مين به لائوس :
در چنين روزي در سال 1953 ميلادي نيروهاي ويت مين به لائوس حمله ور شدند .
غرق تايتانيك :
در چنين روزي در سال 1911 ميلادي كشتي عظيم الجثه تايتانيك در حوالي كانادا قطعه قطعه شد و بيشتر افراد اين كشتي در دريا غرق شدند . گفته مي شود بيش از دو هزار نفر با اين كشتي غول آسا قصد داشتند ازانگلستان به نيويورك بروند . كشتي ياد شده ساعت 2و بيست دقيقه بامداد در دريا غرق شد
نظر شما