به گزارش خبرگزاري "مهر" به نقل از روزنامه الرأي، همايش " ابن خلدون و سهم او در تفكرات انساني " به منظور تقدير او در پيشرفتهاي جامعه شناسي، تاريخ، نقد، سياست و روانشناسي و به مناسبت ششصدمين سالگرد درگذشت وي در دانشكده ادبيات دانشگاه مؤته اردن با حضور 14 انديشمند و پژوهشگر از كشورهاي عربي و اردن ديروز يكشنبه 16 آوريل ( 27 فروردين) برگزار شد.
دكتر اخليف طراونه معاون امور دانشكده انساني دانشگاه مؤته در مراسم افتتاحيه همايش مذكور گفت: در اين مكان جمع شده ايم تا به مقام اين انديشمند جليل و عالم برجسته ارج نهيم و آراء وي را بويژه امسال كه ششصدمين سالگرد درگذشت وي است و او در مسائل جامعه شناسي و در مسائل زبان شناسي و ادبي در مشرق زمين و در غرب زبانزد بود، بررسي كنيم.
دكتر اخليف ياد آور شد: اين همايش به خاطر ايمان و اعتقاد به رسالت و نقش علمي او در خدمت رساني به اسلام و مسلمانان و جهان عرب برگزار شده است. از اين رو نياز به بحث و بررسي و بيان سهم وي جهت ساخت فكر انساني علماي امت ما دارد، از سوي ديگر اين همايش تكميل كننده سلسله همايشهاي علمي، فرهنگي و ادبي است كه اين دانشگاه آن را برگزار كرده است.
دكتر سامح رواشده رئيس دانشكده ادبيات درباره هويت علامه بزرگ عبدالرحمان بن خلدون گفت: هويت اين عالم برجسته در ميان محيطهاي مختلف شناخته شده است، زيرا سعي داشت تا مردم را با آراء و نظرات خود بسازد .
سامح با اشاره به كتاب مقدمه ابن خلدون افزود: ابن خلدون مورخ بزرگي است و موسوعه كاملي در تاريخ امتها و ملتها در كتاب عبرت ها و ديوان مبتدا و خبر، درباره روزگار تازيان و ايرانيان و بربرها و قدرتهاي بزرگ معاصر آنها دارد. ابن خلدون ابداع كننده علم جامعه شناسي نيز بوده و همه انديشمندان فلسفه در شرق و در غرب از مقدمه بزرگترين كتاب وي بهره مي برند؛ زيرا اين كتاب تنها به عصر خود منتهي نمي شد، بلكه عصرهاي بعدي را نيز در بر مي گيرد و مسائلي را مطرح كره است كه در فهم جامعه شناسي انساني و جنبش انساني براي همه مورخين و جامعه شناسان به عنوان مرجع به شمار مي رود.
دكتر رواشده با تأكيد بر نقش پررنگ ابن خلدون در روانشناسي تصريح كرد: وي در علم روانشناسي نيز سهم بسزايي ايفا كرده است. زيرا كيفيت و چگونگي تعامل با فرد و اجتماع را بخوبي نشان مي دهد. او در ادبيات نيز نقش عمده اي داشته، زيرا در زبانش از صنايع كلام و بلاغت و اسلوب نقد و موسيقي و خطابه نيز بهره مي برد.
دكتر مني عجرمي خطاب به شركت كنندگان در اين همايش گفت: ما در اين همايش از نخبه اي سخن مي گوييم كه در علم بسيار كارآمد عمل كرد. از اين رو بايد فكر ابن خلدون را اشاعه داد و مقياسهاي نقدي و نظري وي را كه به شرايط كنوني و علم و دانش فعلي ما مربوط مي شود، استخراج كرد.
دكتر عجرمي افزود: وي تنها كسي بود از ميان علماء كه فكر عربي را مرتبط با زندگي و انسان پايه گذاري كرد و آن را از ميان روشن بيني و فكر باز جمع آوري نمود. ابن خلدون كه زبان شناس، اديب، منتقد، مورخ زبر دستي بود، در همه زمينه ها بويژه در زمينه جامعه شناسي مقدم و پيش بود تا جايي كه نوشته هاي وي ديد جديدي به ما مي دهند و گامي بلند جهت شناخت علم و تلاش جهت تفحص در آنها حضور دارند.
نظر شما