وي گفت : ما در دانشگاه چيزهايي را به دانشجويان ياد مي دهيم كه چندان زنده و پويا نيست . براي مثال ما در دانشگاه نقد حقيقي نداريم . اگر به ادبيات نگاه كنيم متوجه مي شويم بخش عظيمي از آن متعلق به داستان و شعر است ، ولي اين دو مقوله مهم چقدر در دانشگاه هاي ما جا دارند . چند واحد درسي به داستان نويسي و شعر معاصرمر بوط مي شود، دانشجوي امروز چهار نويسنده و شاعر معاصر خود را نمي شناسد.
حسيني كه به تازگي بعد از 50 سال« حديقه » سنايي را تصحيح كرده است اظهار داشت : تدريس آثار گذشتگان لازم است امانبايد ادبيات معاصر را فرا موش كنيم. ادبيات يعني آنچه عرضه مي شود . اما دانشگاههاي ما به اين موضوع توجه چنداني ندارند .
متاسفانه ما با ادبيات بر خورد سياسي مي كنيم . |
حسيني تصريح كرد : متاسفانه ما با ادبيات برخود سياسي مي كنيم و اين چندان درست نيست . وقتي يك جامعه نام نويسندگان و شاعران خود را براي مردم خود محدود كند مطمئنا" ادبيات آن كشور به زوال كشيده خواهد شد . اگربه هردليلي به اثر يك نويسنده بزرگ در دوره زنده بودنش توجه نشود يعني جامعه داراي منتقد ادبي و ادبيات زنده اي نيست.
حسيني با انتقاد از برخورد بعضي از استادان زبان و ادبيات فارسي در دانشگاهها با همديگر ، گفت : بسياري از استادان در دانشگاه ها تنها حرف خودشان را قبول دارند و فكر مي كنند هرچه كه آنها مي گويند درست است. كمتر ديده مي شود دو استاد با دو ديدگاه مخالف بنشينند و با هم گفت و گو و بحث ادبي داشته باشند. اينكه دو استاد دانشگاه با يك ديد گاه مشترك در كنار هم قرار بگيرند هيچ اتفاقي نمي افتد . بايد ديدگاه ها متفاوت باشد تا يك اتفاق ادبي بوجود آيد. مسئله مذكور يكي ديگر از مسايل افت زبان و ادبيات فارسي درايران و دنيا است.
وي با اشاره به برخورد نادرست صاحبان تصميم در مورد فعاليتهاي ادبي ، اظهار داشت : در كشور ما به ادبيات فارسي بها نمي دهند . فارسي يك رشته مهجور است . متاسفانه يكي از دلايل پيشرفت نكردن ما در زمينه ادبيات فارسي عدم وجود گرايشهاي مختلف ادبي است . در حال حاضر ادبيات با گذشته فرق كرده است و شاخه هاي متفاوتي دارد. اما در كشور ما از مقطع كارشناسي تا مقطع دكتري تنها ادبيات فارسي تدريس مي شود. درحاليكه اين رشته بايد مانند علوم ديگر طبقه بندي ها و گرايشهاي خاص داشته باشد ، شاخه هاي زبانشناسي ، نقد ، ادبيات حماسي ، ادبيات غنايي و بسياري ديگر بوجود آيد و با ادبيات تخصصي تر برخورد كرد .
وي حركت ادبي را در خارج از دانشگاه ها بهتر و موفق تر توصيف كرد و افزود : برگزاري نشست هايي مانند« كتاب ماه ادبيات و فلسفه» يكي از كارهاي خوبيست كه در خارج از دانشگاهها در حال انجام است.دراين نشست ها تركيب ادبيات معاصر و كهن به خوبي صورت مي گيرد و علاقه مندان مي توانند با نويسندگان و شاعران رودر رو آشنا شوند و از نظرهاي آنها استفاده كنند. آشنايي جوانان با شاعران و داستان نويسان معاصر بسيار كار خوبي است.
حسيني در پايان گفت : اگر روش برخورد مان را با ادبيات و اهل آن درست نكنيم ، نمي توانيم در عرصه گسترش زبان و ادبيات فارسي موفق باشيم.
نظر شما