دكتر عليرضا عابدين ، عضو هيئت علمي دانشگاه شهيد بهشتي ، در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر ، با انتقاد از نحوه مديريت و سيستم كاري كشور ، افزود: اين مديريت ناكارآمد ضمن پايين آوردن زمان كار مفيد ، باعث رواج فساد اداري و همچنين نارضايتي و درماندگي ارباب رجوع مي شود.
مدرس سابق دانشگاه كاليفرنيا به عدم آشنايي مديران با اصول روانشناسي صنعتي و شيوه هاي مديريت نوين اشاره كرد و گفت: ادارات كشور مراجعه مدار نيستند و عدم ضابطه مندي و قانون مداري آنها منجر به غير قابل پيش بيني بودن نحوه دريافت خدمات و در نتيجه ايجاد اضطراب مي شود.
وي ناكارآمد بودن مكانيسم نظارت و سيستم تبيهي ادارات را از علل كمتر شدن ترس از قانون شكني و فساد اداري دانست و تصريح كرد: نكته بسيار مهم ديگر رسيدگي سريع به تخلفات است. زيرا گذشت زمان حساسيت ها را كاهش مي دهد و به اين ترتيب واهمه فرد متخلف از عاقبت قانون شكني از بين مي رود.
استاد دانشگاه شهيد بهشتي ، به عامل فرهنگ به عنوان عامل ريشه اي افت بهره وري اشاره و اظهار داشت: عدم تمايل به ارائه خدمات با بازدهي بالا ممكن است يك عكس العمل نسبت به قدرت طلبي ها و سلطه جويي هاي حاكمان مستبد داخلي و استعمارگران خارجي باشد كه طي ساليان متمادي بر ملت ايران روا شده و در طول زمان به شكل يك فرهنگ در شخصيت ايراني نهادينه شده است. البته بايد اذعان داشت اگرچه فرهنگ كم كاري در زمان خود كارايي داشته اما در شرايط موجود مخرب است.
عابدين در پايان با تاكيد بر اهميت سيستم و محيط كار ، خاطر نشان كرد: تجربه نشان داده بازده كاري نيروي انساني ايراني در محيط هاي كاري كشورهاي با بهره وري مناسب ، به طرز فوق العاده اي بالا مي رود.
نظر شما