به گزارش خبرنگار كتاب مهر ، در ابتداي اين مراسم پروفسور برومبرژه ، ( C,Bromberger ) استاد دانشگاه هاي فرانسه و رئيس انجمن ايرانشناسي فرانسه در ايران كه به تازگي به محل ماموريت خود آمده به معرفي فعاليت هاي اين انجمن پرداخت و مدعوين اين مراسم را به حضار معرفي كرد .
در ابتدا خانم دومنيك كارنوي - ترابي ( Dominiqe Carnoy - Torabi ) مدير بخش نشر انجمن ايرانشناسي فرانسه در ايران به معرفي اين مركز پرداخت.
ترابي گفت : اين انتشارات در سال 1947 ( 1326) با مديرت پروفسور هنري كربن آغاز به كار كرد، در آن زمان انجمن ايرانشناسي فرانسه به اين نام شناخته نمي شد و اين مجموعه بخشي از انستيتو باستان شناسي ايران محسوب مي شد كه با موسسه اي ديگر ادغام و انجمن ايرانشناسي فرانسه را تاسيس كرد.
اين نشر كتابهاي زيادي را در مورد فرهنگ ايراني و مطالعات ايرانشناسي به چاپ رسانده است . بخشي از فعاليت هاي انتشاراتي اين مركز به چاپ آثاري با عنوان "گنجينه نوشته هاي ايراني" اختصاص دارد. 22 جلد اول از اين مجموعه كه به همت پروفسور كربن صورت گرفته است به معرفي نويسندگان معروف ايراني مانند سهروردي ، ملاصدرا ، غزالي و ديگران پرداخته است.
دلايل انتشار اين مجموعه از سوي پروفسور كربن اين بود كه برخي از اين نسخ خطي فقط در يكي از كتابخانه هاي ايران پيدامي شد و براي معرفي آنها به فارسي زبان ها و فرانسه زبان ها هيچ كاري صورت نگرفته بود و برخي از نسخه هاي خطي ايراني توسط او به مردم معرفي شد.
پروفسور هنري كربن زحمت زيادي در انتشار اين كتابها كشيد و در سالهاي بعد اين مجموعه ( گنجينه نوشته هاي ايراني ) به عنوان كتاب مرجع دردانشگاه ها شناخته شد.
كتابهايي مانند " انسان كامل " (عبد الكريم جيلي ) و برخي از آثار سهروردي در اين مجموعه منشر شد كه مورد استقبال متنقدين و پژوهشگران قرار گرفت و بارها تجديد چاپ شد.
مجموعه آثار پروفسور هنري كربن به دو زبان فارسي و فرانسه به چاپ مي رسيد و به دليل علاقه او به فلسفه اسلامي بيشتر اين كتابها در رشته هاي مرتبط با اين موضوع بود.
پس از درگذشت او در جلد 38 از سري كتابهاي "گنجينه..." ، مجموعه درس هاي پروفسور هنري كربن در دانشگاه سوربن به زبان فرانسه منتشر شد.
پس از انتشار22 جلد كتاب كه با عنوان گنجينه نوشته هاي فارسي صورت گرفت انجمن ايرانشناسي فرانسه اقدام به انتشار كتابهاي ديگري در زمينه تاريخ جغرافيا ، مردم شناسي و اقتصاد ايران كرد.
كتاب اطلس ايران كه در اين مراسم معرفي مي شود جلد 62 از همين مجموعه است كه انتشار آن تا كنون ادامه يافته است.
وي در پايان سخنان خود افزود : اكثر كتابهاي ما به زبان فارسي چاپ مي شود به جز برخي از اين آثار كه از اهميت ويژه اي برخوردارند كه به دوزبان فرانسه و انگليسي يا فرانسه و فارسي منتشر مي شود مانند مجله چكيده ايرانشناسي و برخي از آثاري كه به زمينه ايرانشناسي ، مردمشناسي مربوط است.
پس از اين ، پروفسور برومبرژه رئيس انجمن مذكور به معرفي كتاب اطلس ايران پرداخت.
وي گفت : اين كتاب به سه زبان فرانسه انگليسي و فارسي منتشر شده است و مجموعه اي از اساتيد دانشگاه هاي ايران براي تدوين آن با انجمن همكاري كرده اند.
تعداد تيراژ اين كتاب و ديگر آثاري كه انجمن منتشر مي كند نسخه 800است كه پس از پايان فروش آن در بلژيك و فرانسه چاپ مي شود و به فروش مي رسد.
زمينه فعاليت هاي ما در چاپ كتابهايي با موضوع ادبيات مردمشناسي ، باستانشناسي ، اقتصاد و تاريخ است. همچنين در مجلاتي كه منتشر مي كنيم مقالاتي از اساتيد دانشگاه هاي جهان را هم به چاپ مي رسانيم.
در ادامه اين برنامه ، سيد محمد بهشتي طي سخناني به اهميت انتشار كتاب اطلس ايران پرداخت و از دست اندركاران چاپ اين مجموعه تشكر كرد.
وي در سخنان خود گفت : در بسياري از بخش هاي كشور مناطق محرومي داريم كه از طريق اين اطلس كارتوگرافي مي توانيم به ميزان دسترسي اين مناطق به امكانات توسعه يافتگي پي ببريم.
كشور ما توانسته به عرصه هاي جهاني وارد شود و به دليل پيچيدگي هايي كه از نظر توسعه انساني داريم و اينكه ابعاد اين مساله شناخته شود انتشار اين كتاب اهميت ويژه اي دارد.
در اين كتاب ما با رشد باسوادي در مناطق مختلف كشور ، مناطق محروم از نظر سرانه بهداشت ، ضريب امنيت ساختمان ها ، توسعه فرهنگي و مواردي از اين قبيل آشنا مي شويم.
كتاب " اطلس ايران " مي تواند در جهت مرتفع كردن احساس دور افتادگي در اين مناطق از كشور كمك موثري كند و آيينه اي را پيش روي ما بگذارد كه ببينم كه هستيم و حال واقعي ما چيست.
بهشتي در پايان سخنان خود يادآور شد : اين كتاب در عرض وسيعي كه از سال 1365 تا 1375 طي شده منظري را مقابل ديدگان ما قرار مي دهد و سطحي از توسعه را كه كشور به آن دست نشان مي دهد.
دكتر محمد باقر نوبخت عضو مركز تحقيقات استراتژيك مجع تشخيص مصلحت نظام ديگر سخنران اين مراسم گفت : براي تدوين اين كتاب از اطلاعات استخراج شده در سرشماري نفوس و مسكن سال 1375 استفاده و اين اطلاعات بر روي نقشه ها پياده شده است.
اين كتاب با همكاري دانشگاه تهران و پاريس 10 صورت گرفته است و ما در مركز تحقيقات استراتژك مي توانيم در ادامه و استمرار اتشار چنين آثاري به انجمن ايرانشناسي فرانسه در ايران كمك كنيم.
مركز تحقيقات استراتژيك از نظر جايگاه تشكيلاتي وابسته به مجمع تشخيص مصلحت نظام است اما از نظر قانون و مقررات از قوانين دانشگاه تهران تبعيت مي كند بر اساس اصل 110 چنين فعاليت هايي را انجام دهد.
به نظر مي رسد كه بايد همكاري هاي ميان اين مركز و انجمن ايرانشناسي فرانسه در آينده هم ادامه پيدا كند زيرا به نظر من كتاب اطلس ايران اثر جامعي است اما كامل نيست.
دكتر طالقاني اين اطلاعات را تا سال 1375 كه سرشماري نفوس و مسكن صورت گرفت جمع آوري كرده و تحولاتي كه در هر ده سال در ايران روي مي دهد را نشان داده است اما هم اكنون سال 1385 است و ده سال از آن زمان مي گذرد و براي تصميم گيري نيازمنديم كه اطلاعات به روز تري در اختيار داشته باشم.
ما به انجمن ايرانشناسي فرانسه اعلام مي كنيم كه آمادگي داريم كه با توجه به اينكه سرشماري نفوس و مسكن در آبان ماه 1385 انجام خواهد شد اطلاعات آنرا در اختيار انجمن ايرانشناسي فرانسه خواهيم گذاشت و انتظار داريم كه با فوريت زماني ويرايش جديدي از اين اطلس را منتشر كنيد.
وي در پايان سخنان خود يادآور شد : براي شناخت كشور و شرايط حاكم بر آن نياز به شاخص هاي داريم كه اينها محدود به شاخص جمعيت، سواد و يا شاخص هاي جغرافيايي نيست . امروز همانطور كه علوم جديد ما را به نتايج و دستاوردهاي ارزشمندي رسانده است در خصوص شاخص شناسي ؛ انديكاتورهايي را فراتر از اين چند شاخص كلاسيك ابداع كرده كه اميدواريم اين موارد هم در تدوين نسخه آينده اطلس ايران مورد استفاده قرار گيرد.
پس از آن دكتر طالقاني استاد دانشگاه و پژوهشگر كارتوگرافي و انديكاتور شناسي به ارائه شرحي در خصوص اين اطلس مقايسه اي پرداخت و با بررسي شواهدي از متن كتاب توضيحاتي را به حاضران در جلسه ارائه كرد.
به گزارش مهر ، " اطلس ايران " كتابي است كه به ارائه آمار مقايسه اي در سه حوزه فرهنگ ، جمعيت و اقتصاد در ايران بر اساس اطلاعات سرشماري نفوس و مسكن سال 1365 تا 1375 مي پردازد و با تطبيق اطلاعات جمع آوري شده در اين دو سرشماري آنها را در قالب كارتوگرافي يا نقشه هاي مقايسه اي پياده كرده است.
اين نخستين اطلس كارتوگرافي ايران است كه با همكاري دانشگاه تهران ، دانشگاه پاريش 10 ، انجمن ايرانشناسي فرانسه در ايران و نشر معين به چاپ رسيده است.
دكتر محمد طالقاني ، گي بورژل ، علي گلي و مسعود كوثري از مولفان اين مجموعه هستند.
در حاشيه مراسم ؛
دكتر حبيب رضايي رئيس بخش اجتماعي مركز تحقيقات استراتژيك و دكتر صالحي معاونت حوزه اجتماعي مركز تحقيقات استراتژيك و دكتر كاظم جلالي مخبر كميسيون امنيت ملي و سياست خارجي نيز در اين برنامه حضور داشتند.
سفير فرانسه در تهران و برخي ديگر از شخصيت هاي علمي و فرهنگي فرانسوي حاضر در كشورمان از ديگر مدعوين اين برنامه بودند.
استاد احمد سميعي عضو فرهنگستان زبان و ادب فارسي در اواخرمراسم نكاتي را در مورد برخي ازاطلاعات كتاب اطلس ايران به دكتر طالقاني ياد آور شد.
عليرغم بارندگي شديد همزمان با برگزاري اين مراسم در تهران كه حتي بيم لغو جلسه را هم به همراه داشت برنامه درساعت اعلام شده قبلي آغاز شد و مدعوين داخلي و خارجي به موقع در مراسم حاضر شدند.
نظر شما