به گزارش خبرگزاري "مهر" ، درك قانونمنديهاي طبيعت و نقش اطلاعات انساني به عنوان يك متغير بهرهافزا در تبديل مواد خام به محصولات نهايي نوع بافت صنعت جوامع را مشخص مي نمايد . در اثناي قرن چهادردهم تا هجده در جهان بيني بيشتر ملل به طور عموم و در بعضي از كشورهاي اروپايي به طور مخصوص چرخشي در جهان بيني ملل رخ داد كه نتايجي چند در عرصه هاي مختلف زندگي اين جوامع نمايان شد و جايگاه و نحوه دستيابي به يقين تغيير نمود .
در اين مناطق به جاي تكيه صرف بر منطق در تبيين پديده ها به روش تجربي روي آورده شد . اين حركت كه با گاليله ، نيوتن و دانشمندان معاصر آنها آغاز شده بود زبان جديدي را در تبيين پديده ها كشف كرد كه اين زبان در عالم متافيزيك مرحله اول تحولات اقتصادي و در دستيابي به يقين مطلوب معنا و مفهومي نداشت . يقين مطلوب جديد با اين آموزه به دست آمدني بود كه طبيعت با زبان رياضيات نوشته شده است و با كاربست زبان رياضي عرصه طبيعت قابل كشف و تسخير است .
آموزه هاي جديد اگر چه بي عيب و نقص نبودند اما روند نوسازي را آغاز كردند كه پايه هاي اجتماعي كم تحرك چند هزار ساله را كه بر نظام سلسله مراتبي بنا شده بود به كلي دگرگون ساخت و نظام علت ومعلولي را فرا راه خود قرار داد . بدين ترتيب تحركي در نظام اجتماعي بشري حادث شد كه سيستم اقتصادي بشر را از حالت سكون خود خارج كرد و به يك تحرك جدي واداشت .
در اين مرحله روابط اقتصادي از جريانات سياسي متمايز گرديدند و در نتيجه اين تمايزات و استقلال عمل سيستم اقتصادي "اقتصاد بازار" ظهور گرديد و مؤلفه هاي جديدي در اين سيستم هويدا يافتند كه ساختارهاي اقتصادي عرصه بين الملل را دچار تشدد شيوه توليدي كردند و به سه شكل ممكن آشكار ساختند .
به تحليل "مهر"، اگر چه صنعت تا قبل از قرن پانزدهم از رشد چنداني برخوردار نبود و در درآمد اعضاي جوامع نقش محدودي داشت اما اين بخش از اقتصاد به واسطه دو عامل اساسي منفعل شد . اين انفعال در بخش افزارمندي ضمن آنكه ساختار اقتصاد بين المللي را دگرگون كرده و نظام اقتصادي را از اقتصاد بسته خانوادگي و محلي به اقتصاد مبتني بر مبادلات مي كشاند در عين حال بخش خدمات و بازرگاني را هم به عنوان يك جز اصلي اقتصاد مطرح كرد .
اگر چه صنعت تا قبل از قرن پانزدهم از رشد چنداني برخوردار نبود و در درآمد اعضاي جوامع نقش محدودي داشت اما اين بخش از اقتصاد به واسطه دو عامل اساسي منفعل شد . اين انفعال در بخش افزارمندي ضمن آنكه ساختار اقتصاد بين المللي را دگرگون كرده و نظام اقتصادي را از اقتصاد بسته خانوادگي و محلي به اقتصاد مبتني بر مبادلات مي كشاند در عين حال بخش خدمات و بازرگاني را هم به عنوان يك جز اصلي اقتصاد مطرح كرد |
نكته اي كه در اينجا مطرح است اينكه پيشرفتهايي كه در زمينه علم توسط دانشمندان صورت گرفتند قشر سرمايه دار را به اهميت آن آگاه ساخت و با درك اين موضوع كه شناخت معتبر و واقعي پديدارهاي طبيعت ، فقط از يك علم ماترياليستي به وجود مي آيد ، هجمه هاي خود را به سوي علوم و فنون آغاز كردند .
علمي كه در اين مرحله پديدار گرديد و افزارهايي كه مبتني بر اين نوع علمي ساخته مي شدند از اطلاعات كمتري در تبديل مواد خام به محصولات توسط انسان به يدك مي كشيدند .
تكنولوژي و نقش آن در ابزارها همواره به ميزان پيچيدگي اطلاعات موجود در بطن آن تكنولوژي بستگي دارد .
ارزيابي "مهر" بر اين است كه در مرحله نخستين پيدايش انقلاب صنعتي چون تكنولوژيهاي توليدي وابستگي بيشتري به طبيعت داشتند لذا جايگاه طبيعت در پيدايش مراحل نخستين انقلاب صنعتي و دوران گذار از مرحله كشاورزي به زندگي مبتني بر صنعت نقش اوليه و مهمي را ايفا كرد . اگر چه طبيع تخريب زيادي از اين امر ديد اما به مرور زمان با پيشرفت تكنولوژي از تخريب طبيعت نيز كاسته مي شود .
نظر شما