به گزارش خبرگزاري "مهر"، با انقلاب صنعتي در انگلستان و در پي آن در تمام قاره اروپا، وضعيت نيروي كار در كشورهاي اروپايي با استثمار كارگران ارزان توسط صاحبان صنايع دشوار و سخت گرديد. به دنبال گسترش صنايع و افزوني تعداد كارگران شرايط به گونه اي رقم خورد كه عده اي از اصلاح طلبان اجتماعي در پي بهبود وضعيت كارگران برآمدند و اقداماتي را آغاز كردند. ايجاد شرايط عادلانه كاري و ارتقا وضعيت درآمدي و بهداشتي نيروي كار صنايع از اهداف اساسي اين افراد بود.
لو گراند و رابرت اون از اولين فعالان عرصه جنبش كارگري هستند، اما اساسي ترين اقدام از سوي ويلهلم دوم امپراتوري آلمان انجام شد كه در سال 1890 اولين كنفرانس بينن المللي كار را تشكيل داد. در اين كنفرانس علاوه بر نمايندگان سياسي دولت، نماينده كارفرمايان و كارگران نيز حضور داشت. كنفرانس با تصويب قواعد و اصولي در حمايت از كارگران به كار خود خاتمه داد.
در سال 1901 در شهر بال سوئيس، اتحاديه بين المللي حمايت قانوني از كارگران به وجود آمد. به دنبال جنگ جهاني اول، در صلح ورساي، نمايندگان دولت و نمايندگان اتحاديه هاي كارگري و كارفرمايي تصميم به تأسيس سازمان بين المللي كار گرفتند. در پي اين تصميم بود كه سازمان بين المللي كار International Labour Organization /ILO به عنوان يك نهاد خود مختار وابسته به مجمع عمومي جامعه ملل در سال 1919 بر مبناي معاهده صلح ورساي تأسيس شد.
بر اين اساس اساسنامه اين سازمان جزئي از قرار داد ورساي است اما به دنبال انحلال جامعه ملل در سال 1946، سازمان بين المللي كار به عنوان نخستين آژانس تخصيص يا همان كارگزاري تخصصي به عنوان وابسته سازمان ملل پيوست ILO اهدافي را در راستاي پيشبرد عدالت اجتماعي براي همه افراد شاغل به كار در همه جاي جهان دنبال مي كند. اين سازمان با تدوين و تهيه سياستهاي جهاني و برنامه هاي بين المللي به منظور اصلاح وضع كارگران و بهبود شرايط كار و زندگي آنان و برقراري معيارها واستانداردهاي كار به عنوان راهنماي مسئولان ملي تلاش مي كند تا عدالت را براي كارگران به ارمغان بياورد.
به تحليل "مهر"، ILO يكسري برنامه هاي وسيع و فشرده فني، تكنيكي و مشورتي را به حكومتها ارائه مي كند تا مسئولان اين حكومتها بتوانند سياستهاي تحقيقاتي، آموزشي، بهداشتي و حمايتي را در باب كارگران عملي سازند. سازمان بين المللي كار به عنوان يك نهاد تخصصي اقدام به تهيه و تصويب مقاوله نامه ها مي كند و از اين طريق سياستهاي خويش را اعلام مي دارد. اصولاً يكي از اساسي ترين برنامه هاي ILO تصويب همين مقاوله نامه ها يا كنوانسيون ها است. اجراي مقررات كنوانسيونها براي همه كشورهاي امضا كننده آن الزامي است. اين كنوانسيونها در زمينه هايي چون: دستمزدها، ساعات و شرايط كار، آزادي عضويت در اتحاديه ها، جبران و ترميم خسارتهاي ناشي از كار به كارگران، بيمه هاي اجتماعي، مرخصي با استفاده از حقوق، ايمني و سلامتي كار وصنعت، خدمات اشتغال و اصول بهداشتي فعاليت مي كنند.
يكي از ويژگيهاي منحصر بفرد ILO در ميان تمامي سازمانهاي بين المللي اين است كه اين سازمان تنها سازماني است كه در آن امر تنظيم سياستها برعهده نماينده كارگران و كارفرمايان به صورت برابر با نمايندگان دولتها است. كنفرانس بين المللي كار كه يكي از اركان ILO است از نمايندگان هر كشور عضو شامل دو نماينده از سوي دولت، يك نماينده از طرف كارگران و يك نماينده از طرف كارفرمان در هر سه سال يكبار تشكيل مي گردد. اين كنفرانس در راستاي بودجه سازمان و معيارهاي بين المللي كار تصميم گيري مي كند.
دومين ركن سازمان هيئت حكام است كه هر دو سال يكبار تشكيل جلسه مي دهد و فعاليتهاي سازمان را در فواصل بين اجلاسهاي كنفرانس بين المللي كار انجام مي دهد و به نوعي عمليات مداوم سازمان را پيش مي برد. هيئت حكام يا ركن حكام مركب از نمايندگان 28 كشور عضو 14 عضو كارگر و 14 عضو كارفرمان است.
سومين ركن سازمان دفتر بين المللي كار است كه به نوعي دبيرخانه دائمي ILO است. از زمان شكل گيري ILO بيش از 350 كنوانسيون وتوصيه نامه توسط اين سازمان تصويب شده اند. لازم به ذكر است كنوانسيونها براي اعضاي امضا كننده اجباري و توصيه ها بيشتر حالت رهنمودي دارد.
ILO يك مركز بين المللي تربيتي در تورين ايتاليا دارد كه بيشتر فعاليتهاي كار آموزي حرفه اي و حتي پيشرفته را دنبال مي كند ILO همچنين از طريق مؤسسه بين المللي مطالعات كار در ژنو فعاليت علمي و تحقيقاتي دارد.
در مجموع بايد گفت كه سازمان بين المللي كار با هدف برقراري عدالت براي كارگران در تمام سطح جهان به وجود آمده است و سعي دارد با تصويب مقامه نامه هايي با حضور همه دارندگان منافع در عرصه اشتغال و كار شرايطي منصفانه و سالم را براي كارگران به وجود آورد. اين سازمان همچنين از طريق كمكهاي فني، علمي و تحقيقاتي به عملي شدن اهداف خود ياري مي رساند و در زمينه هايي چون: برنامه ريزي نيروي انساني، سياستهاي اشتغال، قواعد بهداشت و ايمني، اصول مديريت، نظامهاي امنيت اجتماعي وكاري و حرفه آموزي علمي خدمات و مشاوره ارائه مي دهد.
نظر شما