نانسي مورفي استاد فلسفه مسيحي در دانشكده علوم ديني و الهياتي فولر آمريكا در گفتگو با خبرنگار مهر درباره تفاوتي كه ميان رابطه ميان علم و دين در دهه هاي گذشته و اواخر قرن نوزدهم و اوايل قرن بيستم ايجاد شده، گفت: فكر مي كنم تفاوت چنداني در رابطه علم و دين در قرن نوزدهم و بيستم ميلادي با دهه هاي اخير وجود ندارد، تفاوتهاي اصلي اين دو عرصه در اوايل و اواخر قرن نوزدهم و اوايل و اواخر قرن بيستم شكل گرفته است
وي تحولات رابطه علم و دين در قرن نوزدهم را به شكل گيري زيست شناسي بر مبناي نظريه داروين و تحولات قرن بيستم را به افزايش توجه به پروتستانتيسم ليبرال در علم عنوان كرد و گفت: اوايل قرن بيستم پروتستانتيسم ليبرال اعتقاد داشت كه علم به الهيات هيچ ارتباطي ندارد؛ اما زماني كه افرادي چون ايان باربور و آرتور پيكاك به علم علاقمند شده و جنبشي را آغاز كردند كه منتهي به گفتگوي علم و دين شد كه بسياري از متفكران علم و دين را به خود مشغول داشته است.
وي با اشاره به اينكه عنوان دانشمند ديندار به هيچ وجه نمي تواند عنواني داراي تضاد قلمداد شود، گفت: مي توان چنين گفت كه دست كم در ميان دانشگاهيان ايالات متحده تمايلي وجود دارد كه آن را مي توان به فاصله گرفتن از دين تعبير كرد به طوري كه آنها خواستار آموزش بيشتر درباره علم و توجه كمتر به دين بودند.
استاد الهيات مسيحي دانشگاه فولر ياد آورشد: دانشمندان به دين توجه بيشتري دارند و اين روند در ميان دانشمندان علوم اجتماعي فيلسوفان به چشم مي خورد و نحوه پيگري دين از سوي دانشمندان علوم طبيعي نيز بسيار درخور توجه است و گاهي آنها به اين امر مي انديشند كه در راستاي درك بهتر خداوند به علم مي پردازند چرا كه پيشرفتهاي علمي باعث درك بهتر مخلوقات خداوند مي شود. آنها متوجه شده اند شگفتي جهاني كه آنها روي آن مطالعه مي كنند درك آنها را نسبت به هستي و خلقت افزايش مي دهد.
نانسي مورفي ضمن تصديق اين امر كه كشورهاي درحال توسعه چون ايران مي توانند با درنظرگيري مؤلفه هاي ديني راه پيشرفت را طي كنند استدلال كرد : علم و دين به سادگي مي توانند در مورد اخلاق به يكديگر نزديك شوند كه نمونه آن را مي توان استفاده از تكنولوژي هسته اي در نظر گرفت. اگر ايران در نظر دارد به باشگاه هسته اي ملحق شود بايد اين امر را در نظر گرفت كه دين در فرهنگ ايران بسيار حضور پررنگي دارد و مي تواند بنيانهاي اخلاقي را براي استفاده از انرژي هسته اي ارائه كند.
وي تصريح كرد: اگر اين تكنولوژي و علم در كشورهايي پيشرفت كند كه داراي تعلقات ديني نيستند، هدايت اخلاقي براي استفاده از تكنولوژي فراهم نمي شود.
نانسي مورفي استاد فلسفه مسيحي در دانشكده علوم ديني و الهياتي فولر است كه در سطح بين الملل به نويسنده و سخنران در عرصه دين و علم شهرت دارد.
وي تاكنون كتابها و مقالات متعددي را به چاپ رسانده است. كتاب دين و علم: خداوند، تكامل و روح؛ پست مدرنيسم آمريكايي انگليسي: چشم اندازهاي فلسفي به علم، دين و اخلاق؛ فراتراز ليبراليسم و بنيادگرايي: چگونه فلسفه مدرن و پسامدرن مباحث الهياتي را مطرح مي كند؛ الهيات در عصر استدلال علمي؛ مصالحه الهيات و علم؛ اجسام و ارواح يا جسمهاي زنده : موضوعات كنوني در الهيات از جمله كتابهايي است كه مورفي تاكنون منتشر كرده است.
نظر شما