به گزارش خبرگزاري مهر روزنامه اينديپندنت در تحليلي نوشت : جرج بوش رئيس جمهوري آمريكا وقتي كه استراو اعلام كرد استفاده از سلاحهاي هسته اي عليه ايران يك اقدام ديوانه وار است، بسيار خشمگين شد.
اين در حالي بود كه دولت انگليس با اصرار بر نگهداشتن همه گزينه ها روي ميز مذاكره، مرتبا به استراو هشدار داده بود تا مخالفت خود را با اقدام نظامي عليه ايران به طور قابل ملاحظه اي كاهش دهد.
بر اساس اين گزارش، اختلاف نظربين استراو از يك طرف و بوش و بلر از سوي ديگر كم كم نمايان شد.
يك مقام ارشد اطلاعاتي بازنشسته آمريكا اخيرا به همتاي انگليسي خود گفته بود كه كاخ سفيد حداقل از شش ماه پيش اعتماد خود را نسبت به استراو از دست داده بود.
مشاوران توني بلر مي گويند كه استراو مي خواهد تا به طور دوستانه و به مدت چندين ساعت جزئيات مربوط به يك ديدار جنجال برانگيزرا در اختيارروزنامه نگاران قرار دهد.
اين در حالي بود كه بلر يك بار از استراو به خاطر قرار دادن اطلاعات در مورد يكي از ديدارهاي اعضاي كابينه در اختيار روزنامه تايمز انتقاد كرده بود.
دولت انگليس به اين مسئله اشاره مي كند كه افشاگريهاي اسناد وزارت امور خارجه انگليس در مورد عراق تقريبا همگي نشان مي دهند كه استراو نفوذ كمي روي بلر و بوش داشته است.
اما دوستان استراو مي گويند بحران ايران يك عامل در بركناري استراو بوده است. به بلر گفته مي شود تا به تمايلات هسته اي اين كشور به عنوان بزرگترين تهديد براي جهان نگريسته شود و همين مسئله تلاشهاي استراو را براي ممانعت از هرگونه اقدام نظامي ممكن افزايش داده بود.
از مارگارت بكت جانشين بلر هم اين سوال پرسيده خواهد شد كه آيا وي نيز شديدا به اين نكته توجه مي كند كه استفاده از زور عليه تهران مي تواند به عنوان اولين شانس استفاده شود يا خير. وزير امور خارجه جديد انگليس فردا به نيويورك مي رود تا با كاندوليزا رايس وزير خارجه آمريكا ديدارو درباره پيش نويس قطعنامه جديد در مورد ايران رايزني كند.
تصميم استراو براي پذيرش اين كناره گيري، براي بلر همچون يك شمشير دولبه تلقي مي شود. يعني در حالي كه از يك سو دشمن خود را پست و تحقير كرده ، اما اورا نكشته و وي را در پستي منصوب كرده كه قدرتمند تر از آن چيزي است كه به نظر مي رسد . از سوي ديگر استراو به عنوان رهبر پارلمان مي تواند حمايت را براي گوردون براون، اين هم پيمان نزديك خود، در بين نمايندگان جديد پارلمان فراهم آورد.
پس از آنكه نخست وزير انگليس و حزب وي در انتخابات محلي پنج شنبه 4 مي (14 ارديبهشت) شكست خورند، بلر مجبور شد تا تغييراتي را در كابينه خود به وجود بياورد.
بلر، چارلز كلارك وزير كشور انگليس را كه پيش از اين درخواست هاي متعدد از سوي نمايندگان پارلمان براي استعفا را رد كرده بود، بركنار كرد و جان ريد وزير دفاع را به عنوان جانشين وي برگزيد.
از سوي ديگر جك استراو نيز از سمت خود بركنار شد و " مارگارت بكت" به عنوان وزير امور خارجه جديد انگليس منصوب شد.
نظر شما