۲۲ اردیبهشت ۱۳۸۵، ۱۱:۴۵

/ نقد مهر از مجموعه تلويزيوني "مثل هميشه" /

"مثل هميشه" با مسائل جدي شوخي مي‌كند

"مثل هميشه" با مسائل جدي شوخي مي‌كند

خبرگزاري مهر ـ گروه فرهنگ و هنر : مجموعه تلويزيوني "مثل هميشه" در تلاش است مباحث و مسائل جدي اجتماعي را با بياني فانتزي و طنزآميز بيان كند و در اين راه تا حدودي هم موفق شده است.

به گزارش خبرگزاري "مهر"، چند سالي است شبكه يك سيما به دنبال راهي براي بيان مسائل اجتماعي به شيوه اي است كه هم مورد نظر مخاطب قرار گيرد و هم بخشي از مشكلات فراگير اجتماعي را مطرح كند و جمع بندي موثري هم براي آن در نظر گرفته شود. توليد و پخش مجموعه هاي تلويزيوني "جمعه تعطيل نيست" و "زندگي جاري است" از جمله اين آثار است كه هر هفته صبح جمعه از شبكه يك پخش مي شد. اما اين بار شبكه يك شيوه بياني متفاوتي را برگزيده و به سراغ ساخت برنامه اي رفته كه مسائل جدي را در قالب شوخي و فانتزي بيان مي كند و اين شيوه در برنامه "مثل هميشه" به خوبي پاسخگو بوده است.

داستان "مثل هميشه" درباره افراد يك محله است كه همديگر را مي شناسند و با يكديگر تعامل دارند. اما هر كدام از اين شخصيت ها شغل و حرفه متفاوتي دارند و وقتي مساله يا مشكلي در محله پيش مي آيد، هر كدام از آنها بر اساس نيازهاي حرفه اي و مشخصات سواد و شغلي خود به اين مساله توجه نشان مي دهند و به دنبال راه حلي براي آن مي گردند. اين تفاوت ها به سريال رنگ هاي مختلفي مي دهد و شرايط را به وجود مي آورد كه هر قسمت ويژگي ها و شرايط خود را پيدا كند. استفاده از اين تكنيك پيش از اين هم مورد توجه برنامه سازان قرار گرفته و استفاده از فانتزي بخشي از مضامين آثار تلويزيوني طنزآميز و كودكان و نوجوانان را به خود اختصاص داده است. اما استفاده اين سريال از فانتزي قابل توجه و كارگشا بوده است.

سازندگان "مثل هميشه" براي اينكه بتوانند به منظور خود در جهت القاي فضايي واقعگراي آميخته با فانتزي و طنز دست يابند، از دو گروه بازيگر استفاده كرده اند. يك گروه از بازيگران پيش از اين سريال تجربه فعاليت در كارهاي طنز و فانتزي را داشته اند كه رامين ناصرنصير، برزو ارجمند و نادر سليماني از آن دسته هستند. تعدادي ديگر از نقش پردازان نقش هاي واقعگراي اثر را ايفا مي كنند كه مرتضي احمدي، شراره درشتي و ملكه رنجبر از آن جمله اند. البته بيشتر اين بازيگران حضور در آثار طنز را تجربه كرده اند، اما تعدادي از آنها حتي در كارهاي طنز نيز نقش جدي بر عهده گرفته اند. اين نكته هر چند در جهت بيان مضمون و القاي اثر در نظر گرفته شده و تا حدودي نيز در اين امر موفق عمل كرده، اما در عين حال پاشنه آشيل سريال هم محسوب مي شود.

بازيگران اين سريال به گونه اي انتخاب شده اند كه شخصيت هاي آنها در تقابل با يكديگر قرار بگيرند و تا حدودي همديگر را به نوعي تعديل كنند تا اثر يك سويه و تك بعدي نشود. اما تفاوت در سطح نقش پردازي شرايطي را فراهم ساخته كه حضور تعدادي از بازيگران در يك قسمت باعث رشد و شكوفايي و زيبايي آن شود و در بخشي ديگر يك دست نبودن سطح كيفي بازي ها اثر را به شدت تحت تاثير قرار دهد و نزول آن را در پي دارد. چون وقتي تعدادي از بازيگران در برابر نقش هاي مقابل خود به اصطلاح ديده نمي شوند، تعامل و تقابل لازم شكل نمي گيرد.

ديگر نكته منفي مجموعه "مثل هميشه" سطح فيلمنامه قسمت هاي مختلف و مضمون اين آثار است. به اين مفهوم كه گاه فيلمنامه هاي اين سريال در سطحي خوب و باكيفيت عرضه مي شود كه بيننده را جلو تلويزيون مي نشاند. از سوي ديگر، مساله مضمون در ميان است كه گاهي مضامين بسيار فراگير و عمومي مطرح مي شود و گاه به عكس موضوع به گونه اي انتخاب شده كه تنها طيف مشخص و محدودي از جامعه بيننده اصلي آن محسوب مي شوند. همين مساله به شدت روي سطح كيفي سريال تاثير مي گذارد و شرايطي را به وجود مي آورد كه كمتر بيننده اي مخاطب مستمر سريال باشد و آن را به شكل جدي دنبال كند. همين مساله انتقال مفاهيم به ذهن بيننده را با اختلال مواجه مي سازد.

به گزارش "مهر"، كارگردان "مثل هميشه" براي بيان مفاهيم و القاي مضمون و خصوصيات آن، شيوه بياني متفاوت و ويژه اي را انتخاب كرده است كه هر چند ابتكاري نيست، ولي به شكلي كاربردي از آن بهره جسته است. ساختار كلي اين برنامه به گونه اي است كه در فضايي ميان تله تئاتر و سريال هاي آپارتماني شكل مي گيرد. يعني در اين كار از دكور استفاده مي شود و تمامي ديوارها و فضاهاي فعاليت شخصيت هاي داستاني به شكلي مصنوعي در استوديو ساخته شده اند و سپس به سمت استفاده از اين فضا به شيوه زندگي امروزي حركت مي شود كه همين مساله اثر را به سريال هاي واقعگراي خانوادگي تلويزيون نزديك مي كند. اين شيوه به بازيگران امكان مي دهد تا از توانايي هاي بياني و بدني خود به خوبي استفاده كنند و كمتر اسير حركات دوربين باشند. در عين حال از دو دوربين در ضبط اين سريال استفاده شده است تا كمتر نياز به حركت و قطع هاي مكرر دوربين باشد. اين ساختار فضايي صميمي و قابل ارتباط را براي مخاطب به وجود مي آورد و بازيگران را به سمت تاكيد بيشتر بر بازيگريشان سوق مي دهد تا اينكه آنها متكي به چهره يا بخشي از كلام خود باشند.

البته اين سريال بر اساس ماهيت خود متكي بر ديالوگ است. اما اين تاكيد در برخي از قسمت ها به اندازه اي زياد مي شود كه بيننده را دچار خستگي مي كند. بخشي از تيپ سازي اين بازيگران روي صدا متمركز شده و آنها سعي مي كنند به طريقي ويژگي هاي شخصيتي خود را در قالب داستان ارائه كنند، همين مساله استفاده از موسيقي به جاي كلام يا تصويرسازي هاي جالب توجه را از اثر سلب مي كند. علاوه بر اين تاكيد و استفاده زياد از كلام به شدت روي ريتم كار تاثيرگذار است و گاه آن را كند و كشدار مي كند. به خصوص اينكه مدت زمان هر قسمت از اين سريال به نسبت زياد است و كم مايه بودن داستان و زياد بودن ديالوگ ها اثر را از ريتم مي اندازد.

مجموعه تلويزيوني "مثل هميشه" به تهيه‌كنندگي و كارگرداني سيدوحيد حسيني هر جمعه صبح از شبكه يك سيما پخش مي‌شود. در اين سريال مرتضي احمدي، شراره درشتي، رامين ناصرنصير، برزو ارجمند، ملكه رنجبر و نادر سليماني تعدادي از شخصيت‌هاي اصلي را بر عهده دارند. شعر تيتراژ ابتدا و انتهايي اين سريال به وسيله داريوش ارجمند سروده شده و اجراي آن را اميريل ارجمند عهده‌دار بوده است. اين اثر توسط گروه خانواده شبكه يك سيما توليد مي شود.

کد خبر 322617

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha