به گزارش خبرگزاري "مهر"، زماني كه خبر ساخت يك مجموعه طنز تلويزيوني ديگر به كارگرداني مظلومي در رسانه ها منتشر شد، اين انتظار وجود داشت كه اين اثر با ديگر ساخته هاي كارگردان و حتي ديگر مجموعه هاي طنز 90 شبي متفاوت باشد و مظلومي سريالي قابل اعتنا و جذاب روانه پخش كند.
البته مظلومي در اين سريال هم از لوكيشن و فضايي متفاوت استفاده كرد كه پيش از اين كمتر مورد استفاده قرار گرفته بود، اما نكته مهم سطح كيفيت مجموعه "زندگي به شرط خنده" است كه با توجه به استفاده مظلومي از يك شخصيت شناختهشده كمدي و بازيگراني كه تجربه خوبي از حضور در مجموعه هاي طنز دارند، اين انتظار وجود داشت كه اين سريال متفاوت، زيبا و تاثيرگذار باشد.
مظلومي در پاسخ به اينكه تا چه حد از تجربه ساخت مجموعه هاي قبلي خود استفاده كرده و براي ارتقاي كيفي اثر چه تمهيدي به كار بسته، توضيح داد: "مهمترين مساله مورد توجه ما دور بودن مجموعه از هجو و لودگي بود و اينكه بتوانيم با بكارگيري متني قابل اعتنا، تاثيرگذار و برخوردار از ويژگي هاي نمايشي و تلويزيوني اثري جذاب و در عين حال سنگين ارائه كنيم. به همين خاطر به سمت استفاده از نيروهاي جديد رفتيم تا به اين وسيله هم به نيروهاي جوانتر فرصت مطرح شدن بدهيم و هم اينكه بتوانيم شرايط تازه اي در طراحي فيلمنامه ها به وجود بياوريم."
هفت نويسنده اي كه به سرپرستي محسن تنابنده (نويسنده فيلمنامه "چند مي گيري گريه كني") با اين سريال فعاليت خود را آغاز كرده بودند، پس از حدود 10 قسمت نتوانستند به خوبي رضايت كارگردان را تامين كنند و گروه ديگري جاي آنها را گرفتند. اين مساله با تغيير برخي شخصيت ها و تا حدودي حال و هواي كلي اثر همراه بود، اما در افزايش سطح كيفي اثر تاثير محسوسي نگذاشت كه البته اين مساله هم در طول داستان هر قسمت با فراز و نشيب همراه مي شد.
داستان اين مجموعه از جايي شروع مي شود كه پيرمرد سودجويي در حالي كه دكتر افشار در ايران نيست، در خانه بزرگي كه متعلق به اوست زندگي مي كند، اما به خاطر آنكه درآمدي هم داشته باشد از موقعيت سوء استفاده مي كند و به خاطر جذابيت خانه، آن را به گروههاي فيلمبرداري به عنوان لوكيشن اجاره مي دهد، اما رفت و آمد گروهها باعث ناراحتي همسايه ها و دردسرهاي زيادي مي شود. خشايار مستوفي شخصيت اصلي و ثابت سريال است و در هر قسمت از آن اتفاقي مي افتد كه افراد ساكن خانه با آن درگير مي شوند.
دكتر فريدون آزما، استاد دانشگاه و كارشناس امور رسانه، درباره سطح كيفي مجموعه تلويزيوني "زندگي به شرط خنده" و ميزان توجه اين سريال به مسائل اجتماعي با توجه به تلاش سازندگان در به روز بودن آن گفت: "به نظر من اصولا بين طنز و لودگي فاصله زيادي وجود دارد، اما برخي از برنامه هاي تلويزيوني به اين مساله توجه نمي كنند و گاهي مسائل به لودگي كشيده مي شود. براي نمونه در همين سريال حميد لولايي به جاي ارائه كمدي، لودگي مي كند كه من خيلي نمي پسندم. من در حال حاضر تماشاي آثار مستند و مسابقات فوتبال را به برنامه هايي همانند اين سريال ترجيح مي دهم. اين در حالي است كه من هميشه گفته ام خنده در جامعه ما كم است، اما خنداندن نبايد به هر قيمتي انجام شود. بلكه بايد جايگاه و سطح مشخصي داشته باشد. من اصولا طنزهاي مهران مديري را ترجيح مي دهم. چون توجه به مسائل اجتماعي در آنها بيشتر است. هر چند اعتقاد ندارم همه برنامه هاي طنز تلويزيوني بايد به يك شكل باشند."
آزما تاكيد كرد: "در حال حاضر چند فيلم كمدي در سينماهاي تهران در حال اكران است كه با استقبال بسيار خوب مخاطبان مواجه شده اند. اما از مجموعه هاي تلويزيوني طنز استقبال چنداني نمي شود. ديگر اينكه "زندگي به شرط خنده" اگر از شبكه يك سيما توليد و پخش مي شد، پائين بودن سطح كيفي برنامه به خاطر وسعت بيننده اين شبكه كه از عامي ترين تا فرهيخته ترين افراد جامعه را دربر مي گيرد تا حدودي قابل توجيه بود، اما وقتي اين برنامه از شبكه پنج توليد و پخش مي شود كيفيت پائين برنامه چنين توجيهي پيدا نمي كند."
مهمترين ويژگي طنز در اين است كه مي تواند تلخ ترين مسايل اجتماعي را به گونه اي مطرح كند كه براي مخاطبان اصلي آن تلخ و گزنده نباشد و در عين حال تلنگري براي افرادي باشد كه به نوعي دست اندركار اصلاح اين امور هستند. اما يكي از مشكلات مجموعه هاي طنز تلويزيوني از جمله "زندگي به شرط خنده" دم دستي بودن مشكلات مورد نظر و ديگر بيان سطحي و كم اهميت موضوع هاست. يكي از راه حل هاي رفع اين مشكل استفاده از كارشناسان، استادان دانشگاه و افرادي است كه در زمينه طرح و رفع مشكلات اجتماعي صاحب نظر و انديشه هستند.
ابوالفضل آقابابا، استاد دانشگاه و كارشناس امور وسايل ارتباط جمعي و رسانه، در گفتگو با "مهر" درباره ميزان تلاش دست اندركاران "زندگي به شرط خنده" براي طرح مسائل اجتماعي در قالب طنز گفت: "اگر مسائل اجتماعي ايران همان هايي باشد كه در اين سريال مطرح مي شود كه ما شرايط بسيار ناگواري داريم و بنده به عنوان جامعه شناس از اين جهت كيفيت برنامه را بسيار پائين مي دانم. اين سريال از نظر موضوع يابي مسائل اجتماعي و پرداخت فاقد هرگونه ارزش است. من هميشه سعي كردم كه حق انتخاب را به فرزندانم بدهم، اما از فرزندانم خواسته ام از تماشاي اين سريال خودداري كنند."
آقا بابا در مورد سطح بازيگري و تصويرسازي "زندگي به شرط خنده" اظهار داشت: "در اين سريال بازي ها و شخصيت پردازي بسيار نامطلوب است. بازيگري در قسمت خانم ها كه در دهه 60 به طور كامل تعطيل شد و در دهه 70 هم تا حدودي به حد متعادل و متعارف رسيد، اما در سال هاي بعد اين مساله دستخوش مشكلاتي شد. بازيگران اين مجموعه كارگرداني نمي شوند و همه به حال خود رها شده اند."
حميد لولايي، يوسف تيموري، علي صادقي، رضا داودنژاد، سحر ولدبيگي، خشايار راد و بهنوش بختياري بازيگران اصلي "زندگي به شرط خنده" هستند. سطح توانايي هر كدام از اين بازيگران در سطحي قرار دارد كه به آساني بتوانند نقش هايي را ايفا كنند كه مورد توجه مخاطب قرار بگيرد. اما در طول داستان كمتر تغيير و تحولي در شخصيت ها ديده مي شود و نوع بازي آنها با شخصيت هاي قبلي شان كم و بيش در يك سطح قرار دارد.
مسعود اوحدي، كارشناس رسانه و منتقد و نويسنده، درباره سطح كيفي اين سريال و توجه آن به مسائل روز جامعه به "مهر" گفت: "من اصلا باور ندارم مسائلي كه در اين سريال مطرح مي شود، مسائل اجتماعي و روز است. اين سريال به حضور حميد لولايي و بازي او متكي است و بيننده ترجيح مي دهد بازي او را تماشا كند و ساير بازيگران و شخصيت هاي داستان به زحمت مي توانند به برقراري ارتباط با بيننده بپردازند. زماني كه ديگر شخصيت ها تلاش مي كنند به طريقي داستان را پيش ببرند، تماشاي اثر براي من ممكن نيست. البته نكته اصلي اين است كه اصولا فيلمنامه هاي اين سريال بسيار ضعيف هستند و اگر نگارش متن به دست خود خشايار مستوفي سپرده شود يا شخصي در كنار او باشد كه بر اساس ويژگي هاي اين شخصيت، متن ها را شكل دهد، به نظر مي رسد نتيجه كار قابل قبول تر باشد."
اوحدي درباره كيفيت هنري كار هم اعلام كرد: "مجموعه "زندگي به ..." از نظر هنري كاري بسيار معمولي است و هيچ چيزي براي گفتن ندارد. البته من با اين مساله هم كه كار بدآموزي دارد، به هيچ وجه موافق نيستم. چون كاملا مشخص است كه خشايار مستوفي پيرمردي لجباز و كم سواد است و مسائلي را باور دارد كه در دنياي امروز قبول آنها سخت به نظر مي رسد. ساير مسائلي هم كه در اين مورد ارائه مي شود، بچگانه و شوخي هاي بي مزه اي است كه براي مخاطب نمي تواند چندان جذاب و قابل توجه باشد."
مجموعه تلويزيوني طنز "زندگي به شرط خنده" به كارگرداني مهدي مظلومي و تهيه كنندگي سيدمحمدرضا مفيدي در قالب 90 قسمت 40 دقيقه اي تهيه و توليد مي شود. در ساخت اين سريال حسين شبستاني مدير توليد، سعيد آقاخاني بازيگردان، محمدرضا كاظمي مدير تصويربرداري، نقي وارسته طراح نور، فرشيد احمدي صدابردار، فروزان جليلي فر طراح صحنه و لباس، محمد قومي طراح گريم و مهدي اسلامي تدوين را بر عهده دارند. اين سريال هر شب ساعت 15/21 از شبكه پنج سيما پخش مي شود.
نظر شما