به گزارش خبرگزاري "مهر" به نقل از پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي ، كرسي نقد انديشه با عنوان " از عقلانيت نظري تا عقلانيت عملي" ديروز پنجشنبه 4 خرداد ماه در دفتر جنبش نرم افزاري در سالن كنفرانس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامي قم برگزار شد.
حجت الاسلام دكتر هادي صادقي رئيس مركز پژوهشهاي اسلامي صداوسيما و دين پژوه، در اين نشست با اشاره به اينكه اينكه دو صفت عقلانيت و غير عقلاني بودن دو امر متضاد و غير متناقض نيستند، اظهار داشت: اين دو صفت مانند عدم و ملكه هستند زيرا عدم و ملكه در جايي است كه يك چيز قابليت اتصاف به صفتي را داشته باشد حال يا داراي آن صفت است كه به عنوان ملكه اطلاق مي شود و يا آن صفت را ندارد.
وي افزود: عقلانيت عبارت است از به كارگيري وسائل مناسب براي رسيدن به اهداف مناسب و از آنجا كه داراي بار ارزشي مثبت است به چيزهايي تعلق مي گيرد كه حسن و قبح پذير باشند.
دكتر صادقي در ادامه تصريح كرد: انوع عقلانيت نظري، عملي و ارزشي به موجوداتي تعلق مي گيرند كه داراي اختيار باشند و نخستين جايي كه عقلانيت در آن مطرح مي شود اعمال است.
وي تأكيد كرد: صفت عقلانيت در باب ترجيحات دروني انسان و انديشه ها و افكار نيز معنا مي يابد.
دكتر صادقي با اشاره به اينكه اگر بخواهيم آنچه را متصف به عقلانيت يا عدم آن مي شود دقيقتر بيان كنيم بايد ميان دو نوع عقلانيت تمايز بگذاريم، گفت : عقلانيت حقيقي با عقلانيت اصلي به چيزهايي اطلاق مي شود كه عقلانيت اساسا صفت آنها واقع مي شود و عقلانيت مجازي به چيزهايي اطلاق مي شود كه خودشان صلاحيت اتصاف به عقلانيت را ندارند اما با واسطه ارتباطي كه با موارد دسته نخست پيدا مي كنند، متصف بر عقلانيت مي شوند.
نظر شما