حجت الاسلام سيد جواد موسوي هوايي معاون آموزشي و پژوهشي سازمان تبليغات اسلامي در گفتگو با خبرنگار مهر ، اخلاق اسلامي را كاملترين اخلاق معرفي كرد و گفت: همه پيامبران الهي به فرا خور فضايي كه در آن قرار داشتند و مشكلاتي كه با آن مواجه بودند، به تبيين اخلاق پرداخته و مردم را به داشتن اخلاق نيكو دعوت كرده اند، اما زماني كه با ادله درون ديني و برون ديني ، يعني دلايل فلسفي و كلامي، مسئله خاتميت را ثابت كرده و پيامبر را پيامبر خاتم مي دانيم به اين نتيجه قطعي دست مي يابيم كه كمال دين و كمال اخلاق را نيز بايد در همين دين جستجو كنيم.
وي با اشاره به مشتركات آموزه هاي ديني افزود: هر كس ذره اي با اخلاق آشنا بوده و قرآن ، انجيل و تورات را مطالعه كرده با يك مقايسه ساده در يافته اگرچه همه اديان به راستي و نيكي دعوت مي كنند اما آموزه هاي اخلاقي قرآن و پيامبر اكرم (ص) نسبت به اديان ديگر روشن تر و كامل تر است.
حجت الاسلام موسوي هوايي، با اشاره به اينكه اخلاق ارتباط مستقيم با انسان دارد، گفت: تعريف اخلاق جداي از تعريف انسان و توجه به رشد و تعالي جامعه بشري نيست و اخلاقي كه از "خلق" گرفته شده ، به معناي مجموعه اي از سجايا و صفاتي است كه خوب يا بد در وجود انسان شكل مي گيرد و رذيليت يا فضيلت اخلاقي به شمار مي آيد.
وي يادآور شد: مسئله اخلاق تنها به ذهن و فكر انسان محدود نمي شود، بلكه به عمل او نيز بستگي داشته و در رفتار و اعمال او بروز عيني مي يابد در حقيقت اين عملكرد انسانهاست كه نشان مي دهد تا چه انداز موصوف به اين ويژگيهاي روحاني هستند.
حجت الاسلام موسوي هوايي افزود: تمام آموزه هاي اخلاقي در پي برگشت بشريت به فطرت سليم و دست نخورده انساني است، بنابراين يكسري ملاكهاي كلي و حيات بخش اخلاقي در همه مكانها و زمانها ثابت و يكسان است، تنها از نظر اجرايي ممكن است تغيير كنند.
وي با بر شمردن عوامل تأثيرگذار بر اخلاق گفت: خانواده و به ويژه مادر در تربيت افراد نقش بسيار مهمي را بر عهده دارند به همين دليل است كه در دستورات اسلامي ما توصيه شده بايد به دنبال مادر و پدر شايسته براي فرزندان خود باشيم و تنها اميال دروني خود را درنظر نگرفته و به نسل آينده نيز بينديشيم.
معاون آموزشي و پژوهشي سازمان تبليغات اسلامي محيط زيست بيروني و ارتباط صحيح با انسانهاي ديگر و حاكميت سياسي وحكومتي بر فرد را ديگر عوامل تأثيرگذار بر اخلاق عنوان كرد و گفت: علاوه بر اين مسائل ، نقش آموزش را درتربيت اخلاقي افراد نمي توان ناديده گرفت و به همين دليل است كه ما براي متون درسي ، محيط فيزيكي دانش آموز و شيوه آموزشي دستور العمل اخلاقي داريم.
وي با اشاره به نبود سرمايه گذاري فرهنگي در زمينه رشد و توسعه اخلاقي گفت: نمي توان نقش نهادهاي فرهنگي را در ساخت شخصيت و اخلاق انسانها ناديده گرفت، اما متأسفانه سرمايه گذاري درستي در اين زمينه انجام نشده براي مثال ما براي رشد مهندسي و پزشكي مملكت هزينه مي كنيم اما براي رشد اخلاقي آنان چطور؟
حجت الاسلام موسوي هوايي در ادامه افزود: معضل بزرگي كه امروزه در دنيا وجود دارد ، نبود نيروي انساني متعهد و با اخلاق است كه مي تواند بار بشريت را از زمين بردارد و اجتماع يابد انسان را به عنوان يك موجود الهي در نظر بگيرد و مسير رشد و تكامل او را هموار كند.
نظر شما