۲ خرداد ۱۳۸۵، ۱۳:۰۷

" خرمشهر " موقعيت معصوم جغرافياي ادب - 20

ادبيات مقاومت با " كلمه " از سرزمين خود دفاع مي كند / برخي از جنگ دور بودند و براي جنگ شعر مي گفتند

كوروس احمدي - شاعر ، گفت : جنگ در اوايل انقلاب شروع شد و فتح خرمشهر نيز دراوايل جنگ صورت گرفت در نتيجه ادبيات متاثر از حماسه خرمشهر هنوز متاثر از ادبيات انقلاب بود .

اين شاعر در گفتگو با خبرنگار فرهنگ و ادب مهر، با بيان اين مطلب افزود : ادبيات دفاع مقدس در سالهاي 62 به بعد اوج گرفت و بنياد آن در حوزه هنري نهاده شد اما متاسفانه ادبيات متاثر، از آن حال و هواي انقلاب و مسائل قبل از آن بود وهنوز حيطه ادبي كاملا مشخصي براي آن تعيين نشده بود و فتح خرمشهر دراوايل جنگ به وقوع پيوست و شاعران قوي و تاثير گذاراني را در آن زمان نداشتيم كه بتوانند اين واقعه را به صورت تجربه شخصي به ثبت برسانند وبعد از آن هم خود نفس جنگ و دفاع مقدس باعث اين امر شد و همچنين عمليات هاي مجزا مانند فتح خرمشهر، عصر آبادان و... پديد آمد .

كوروس احمدي ياد آور شد : اين اتفاق در نفس جنگ حل شد ، يعني ادبيات دفاع مقدس با شكل كاملي از دفاع مقدس و هشت سال جنگ تبلور پيدا كردو به همين خاطر هم موضوعاتي مانند فتح خرمشهر و.... جزئي از نسل جنگ شدند و بيشتر خود جنگ ملاك قرار گرفت و فتح و پيروزيهاي گاه به گاه درهشت سال جنگ حل شدند.

وي در خصوص مقايسه ادبيات پايداري بعد از جنگ در كشورمان با كشورهاي ديگر اظهار داشت : اين مسئله در بررسي با ادبيات تطبيقي شكل مي گيرد، اينكه ما ادبيات پايداري خودمان را با ادبيات ديگر ملل مقاوم جهان مانند امريكاي جنوبي، آفريقا، عرب و.. مقايسه كنيم و بدانيم چرا به آن شكل در جهان ، فراگير و جهاني نشده ايم و چرا نتوانستيم ادبيات دفاعمان را به شكل همپا و همساني با ديگر كشورهايي كه در حال دفاعند پيش ببريم.

اين شاعرادامه داد : ما در ادبياتمان به مدح و ثناهايي پرداخته ايم كه تكراري شده است ،ما تجربه ملموسي در ادبيات مقاومت و پايداري نداريم و در واقع خيلي از شاعران  ما از جنگ دور بوده اند و براي جنگ شعر مي گفتند.

كوروس احمدي اضافه كرد : اما در كشورهايي كه دفاع دارند مانند فلسطين، سوريه و ... همزمان در حال مقاومت و نبرد كلمه، نبرد تن به تن در خلق آثار نيز فعالند ،  شاعران فلسطيني هنوز در متن اين مسئله قرار دارند كه با كلمه دفاع كنند و شعر و داستان و ادبيات غني از اين مسئله پديد آوردند.

وي تصريح كرد : در آفرينش آثار ادبي و شكل گيري آن سه تجربه مي تواند تاثير گذارباشد ، يكي تجربه خيال انساني كه همان تفكر و رويا و خيال پردازي است ، مانند شاعري كه درجنوب زندگي مي كند اما سرسبزي شمال را مي تواند تصور كند و اين تجربه خيال است. تجربه ديگر، تجربه شخصي است يعني  شخص به سفر رود و خود تجربه هايي را كسب كند و در پايان  تجربه ديگران هم در آفرينش يك اثر هنري مي تواند تاثر گذار باشد كه ما از ديدگاه ديگران تاثير پذيري در آثارمان  داشته باشيم.

كوروس احمدي در پايان گفتگو با مهر خاطر نشان كرد : متنهي اينكه ما ببينيم كه چطور مي توانيم از مستندات استفاده كنيم ، شكلي كليشه اي به خود مي گيرد و شكل موثر و مثبتي كه حاصل جوشش دروني شاعر و نويسنده را به خود نخواهد گرفت ، در اين راستا ممكن است اثر موفقي هم توليد شود ، منتهي آن حس و جوششي كه در يك اثر هنري است در آن پيدا نمي شود ، اما به هر حال تجربه است و نتيجه را بايد از اذهان عمومي گرفت.

کد خبر 330038

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha