۸ خرداد ۱۳۸۵، ۱۳:۲۵

آفتاب نيمه شب و ماه نيمروز ؛ يادمان هفدهمين سالگرد ارتحال امام خميني (ره) - 2

بارزترين ويژگي امام خميني بهره گيري از وجود پيامبر(ص) است/ وصيتنامه امام مجموعه اي از معارف اسلامي و انقلابي است

بارزترين ويژگي امام خميني بهره گيري از وجود پيامبر(ص) است/ وصيتنامه امام مجموعه اي از معارف اسلامي و انقلابي است

امام خميني(ره) به عنوان يكي از شاگردان اهل بيت و شخصيتي غير معصوم از ويژگيهاي خاصي برخوردار بودند، از جمله بهره گيري از وجود پيامبر (ص) كه ايشان در خلق و خو و منش امام تأثير بسياري داشته و در نتيجه شخصيتي جامع الاطراف شكل گرفته است .

حجت الاسلام سيد جواد موسوي هوايي معاون پژوهشي سازمان تبليغات اسلامي در گفتگو با خبرنگار مهر با تأكيد بر اينكه امام خميني (ره) يكي از نادر شخصيتهاي غير معصوم در تاريخ شيعه است، افزود: افراد معصوم در ارزيابي و شناسايي از موقعيت ويژه اي برخوردار هستند اما امام راحل به عنوان يكي از شاگردان اهل بيت و شخصيتي غير معصوم، به دليل ويژگيهاي خاص چون خورشيدي در عالم مي درخشد .

وي با يادآوري اينكه در دوران غيبت، شخصيتي جامع و كامل نظير امام خميني(ره) بسيار كم داشته ايم، گفت: مي توان گفت با نگاهي دقيق و عميق مطمئن مي شويم كه مانند امام نداشته ايم .

حجت الاسلام موسوي يكي از بارزترين ويژگيهاي شخصيتي امام را بهره گيري از وجود پيامبر عنوان كرد كه ايشان در خلق و خو و منش  امام تأثير بسياري داشته و در نتيجه امام با شخصيتي جامع الاطراف شكل گرفته است .

وي گفت: امام جامع الاطراف است و جامعيت وي در ارتباط با خدا، خود، جامعه، مردم، طبيعت اطراف و مسائل ماورايي و الهي بروز و ظهور دارد .

معاون پژوهشي سازمان تبليغات اسلامي با اشاره به اينكه جامع الاطراف بودن، از ويژگيهايي است كه در ديگر بزرگان كمتر ديده مي شود، افزود: امام(ره) از چنين جامعيتي برخوردار بودند.

وي با تأكيد بر اينكه امام خميني(ره) بر بسياري مسائل اشراف داشته و بر آنها تسلط داشت، گفت: مسائل سياسي، اخلاقي، عرفاني، فقه و اصول، فلسفه و كلام، عرفان، تاريخ، تفسير، نجوم، طب، رياضيات و هندسه از جمله مباحثي بودند كه كه امام به آنها اشراف كامل داشتند .

حجت الاسلام موسوي با يادآوري اينكه امام از تمام اين امور و معارف، در راستاي تحقق اهداف الهي انبيا و اولياي الهي استفاده مي كردند، گفت: مباحث انساني امام از مباحث سياسي جدا نبود، همچنان كه مباحث اخلاقي ايشان نيز از حكومتداري جدا نبود .

وي افزود: آيت الله اراكي در مورد امام مي فرمايند "امام مانند جد بزرگوار خود حضرت علي(ع) جامع بودند، صفاتي كه به طور طبيعي در انسانهاي عادي به يكجا جمع نمي شود، در امام جمع بود، امام سايه اي بود از جد بزرگوار خود .

معاون پژوهشي سازمان تبليغات اسلامي شجاعت و صلابت امام را يادآور شد و گفت: اين دو ويژگي از چنان عمق و ريشه اي در وجود امام برخوردار بودند كه وقتي اوايل جنگ بمباراني شد امام گفت " ديوانه اي سنگي انداخته كه پاسخ مي دهيم" . در جريان شهادت شهيد بهشتي و 72 تن از ياران وي نيز امام فرمودند "اجلها با هم رسيدند"، منش امام به گونه اي است كه وقتي فرزندان شهدا به ديدار ايشان مي روند امام چنان اشك مي ريزد كه شانه هايشان مي لرزد ، اينها همه بيانگر جامع الاطراف بودن امام و بهره گيري از ويژگيهاي الهي ايشان است .

وي با اشاره به تأكيد امام بر ضرورت حاكميت دين در جامعه، يادآور شد: امام خميني(ره) حاكميت دين را جزئي از مسائل ديني و اسلام مي دانستند و در مورد آن توجه ويژه اي داشتند .

حجت الاسلام موسوي در ادامه به بحث ولايت فقيه و نظر امام در اين مورد اشاره كرد و افزود: امام بحث ولايت فقيه را با قوت بسيار مطرح كردند، كسي كه آشنايي مختصري با فقه داشته باشد مي داند كه بحث ولايت فقيه براي شهود است امام با جديت و قدرت وارد شدند و اين امر را اجرايي كردند .

معاون پژوهشي و آموزشي سازمان تبليغات اسلامي گفت: امام خميني(ره) نكات بارز و اهداف عاليه الهي و اسلامي را به عمل نزديك كردند ، اين موارد در كتابخانه نبود كه تنها به بحث گذاشته شوند بلكه آنها با تدبير و هوشياري عملي و اجرايي مي شدند تا دستاوردها و نتايج آن نصيب همگان شود .

وي با اشاره به اينكه امام از همان ابتداي حضور در حوزه علميه قم، با جديت فعاليت مي كردند تا مسائل ديني را به صحنه اجتماع و زندگي انسان ببرند، يادآور شد: بسياري از مسائل ديني به صورت عملي وارد صحنه اجتماع نشده اند، امام اعتقاد داشتند كه دين زيست را تغيير مي دهد و بايد وارد صحنه زندگي شود .

حجت الاسلام موسوي محوريت تكليف شرعي ويژگي ديگر امام راحل عنوان كرد و افزود: امام بر مبناي ادله شرعيه، نگاه به زمان و مكان و آنچه براي حفظ و گسترش اسلام لازم است تكليف شرعي را تشخص و بر مبناي آن عمل مي كردند .

معاون پژوهشي و آموزشي سازمان تبليغات اسلامي با اشاره به اينكه امام در زمينه انقلاب نيز هر گاه تشخيص مي دادند زمان حركت است، حركت مي كردند، يادآور شد:  امام با همين شيوه، نگاه انقلابي و ساختار شكن را  در جامعه جا انداختند، امام همواره مي فرمودند امام حسين براي انجام تكليف تلاش مي كردند و به عينه شاهد بوديم كه امام نيز از همان ابتدا با همين اراده و نيت فعاليت مي كردند، ايشان اين درس را از اهل بيت گرفته بودند . اين تكليف در تمام زمينه ها نمايان بود به طوري كه امام به هنگام صلح نيز به حكم تكليف قطعنامه 598 را پذيرفتند .

وي تصريح كرد: تكليف محوري ويژگي بارزي براي امام (ره) است كه تحت هر شرايطي به آن توجه كرده و بر اساس آن تصميم گرفته و فعاليت مي كردند .

حجت الاسلام موسوي در ادامه با يادآوري اينكه اساسي ترين ضربه براي انقلاب اين است كه سليقه اي عمل كنيم، افزود: شك نيست براي حفظ دستاوردهاي خود بايد بر مبناي تكليف شرعي كه خير دنيا و آخرت در آن است عمل كرد .

وي گفت: تكليف شرعي در زمينه اجتماع را ولي فقيه روشن مي كند، بعد از رحلت امام اساسي ترين موضوعي كه ايشان را راضي مي كند، تبعيت از ولي فقيه زمان است .

معاون پژوهشي سازمان تبليغات اسلامي با اشاره به آيه اي از سوره بقره گفت: خداوند مي فرمايد" ما هيچ آيت و نشانه اي را از شما نمي گيريم مگر اينكه يا مثل آن و يا بهتر از آن را به شما عطا كنيم"، به نظر بنده مقام معظم رهبري مثل امام هستند و حتي شايد بهتر از امام چرا كه رهبري تربيت شده امام بوده، آب ديده جنگ هستند و به دليل جوانتر بودن، توان و پتانسيلي بيشتر از امام راحل دارند .

حجت الاسلام موسوي هوايي افزود: مسئله تبعيت از ولايت فقيه امري بسيار مهم، شرعي و اجتماعي است  و از بعد روانشناسي اجتماعي بسيار قابل تأمل است، از منظر بحث جهاني شدن و سياست بين الملل، نقش ولي فقيه شيعه مي بايست به درستي تعريف شده و تبيين نقش قوي، عميق و تأثيرگذار وي نيز ضروري است .

وي با اشاره به اينكه شايد به نظر آيد كه اينگونه مباحث تكراري بوده و چندان ضرورتي ندارد، يادآور شد: اين مباحث علي رغم اينكه شايد تكراري باشند، بسيار زيبا بوده و البته از نياز جوانها به تبيين و تشريح آن نيز نبايد غافل شد .

حجت الاسلام موسوي هوايي گفت: رجل الهي با صفات خاصي و با انتخاب مردم، زمام جامعه را به دست مي گيرد . در كل جوامع بشري نيز وقتي زمان امور را رجل الهي معصوم به دست مي گيرد تحولات وسيعي در عرصه هاي مختلف ايجاد مي شود كه نمونه اي براي جامعه جهاني ايده آل است و كشور ما بايد به سمتي برود كه اين موضوع را به درستي تبيين كند .

وي تأكيد كرد: تكليف محوري و تبعيت از ولايت فقيه كه تبعيت از فقه و دستورات خالق هستي است، خير و صلاح ما را در پي داشته و تبعيت از عدالت است .

معاون پژوهشي سازمان تبليغات اسلامي در ادامه صراحت امام را از ديگر ويژگيهاي بارز ايشان اعلام كرد و گفت: صراحت امام نسبت به دشمنان از ديگر ويژگيهاي ايشان است، امام در مقابل دشمنان خيلي صريح بوده و با خودي ها مهربان بودند . زماني كه مسئله اصل انقلاب و نظام اسلامي مطرح بود امام با هيچكس تعارف نداشتند حتي دوستان و شاگردان نزديك خود.

وي با تأكيد بر اينكه مي بايست اهميت نظام اسلامي در دوران آخرالزمان را درك كرده، با جان و دل از آن دفاع و نگذاريم دستخوش سلايق ما شوند، افزود: تضعيف نظام، گناه كبيره اي نابخشنودني است، براي حفظ و جلوگيري از تضعيف آن مي بايست بسياري از سليقه ها و خواسته هاي شخصي خود را كنار بگذاريم .

حجت الاسلام موسوي هوايي گفت: آنچه اهميت بسياري دارد دفاع از اصل نظام است، يكي از آرمانهاي بلند امام نيز همين بود، به همين دليل نيز بارها فرمودند اين نظامي است كه بايد با هوشياري مردم در صحنه و توجه به خدا و حفظ اسلام باقي و به دست صاحب اصلي سپرده شود.

وي از ديگر زمينه هاي ارزشمند مرتبط با امام را كه بايد مورد توجه قرار گيرد، وصيتنامه ايشان عنوان كرد و افزود: وصيتنامه امام به عنوان الگوي درسي معرفتي است كه مقدمه آن مسائل الهي و معنوي و هر بند آن نيز در راستاي قانون، حقوق سياسي و توضيح ريشه هاي انقلاب و راز ماندگاري انقلاب و رفع آفات آن كاربرد دارد .

وي با تأكيد بر اينكه ضروري است وصيتنامه ارزشمند و آموزنده امام در اختيار جوانان قرار گرفته و امكان بهره گيري مناسب از آن فراهم بود، يادآور شد: در اين وصيتنامه اصل انقلاب، حركت انقلابي مردم واتصال به دين به خوبي از سوي امام مطرح شده است . اين وصيتنامه مجموعه اي از معارف اسلامي و انقلابي است .

کد خبر 332662

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha