دكتر "رضا ملك زاده" در گفتگو با خبرنگار دانشگاهي مهر، در خصوص نقش سلول هاي بنيادي به عنوان يكي از انقلاب هاي بيوتكنولوژي در عالم پزشكي افزود: 12 سال است كه در مورد سلول هاي بنيادي در كشور كارهاي تحقيقاتي انجام مي شود اما هيچگاه اين موضوعات به عنوان يك خبر در سطح جامعه مطرح نشده است.
وي افزود: پيوند سلول هاي بنيادي در درمان بيماري هاي بسياري از جمله بيماري هاي خوني ، قلبي، فلج، ضايعات نخاعي و MS مورد استفاده قرار مي گيرد.
آغاز نخستين فعاليت هاي درماني سلول هاي بنيادي در دانشگاه علوم پزشكي تهران
عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران ياد آور شد: 10 سال پيش براي اولين بار در مركز تحقيقات خون و هماتولوژي بيمارستان شريعتي وابسته به دانشگاه علوم پزشكي تهران نخستين تحقيقات و فعاليت هاي درماني سلول هاي بنيادي در كشور آغاز شد.
دو مركز تحقيقاتي "گوارش و كبد" و "پيوند مغز و استخوان" به همراه پژوهشكده رويان مطالعاتي را بر روي درمان سيروز كبدي ( نارسايي كبدي) با سلول هاي بنيادي انجام داده اند |
درمان سيروز كبدي با استفاده از سلول هاي بنيادي در ايران
اين متخصص داخلي ادامه داد: در طرح درمان سيروز كبدي توسط سلول هاي بنيادي 8 بيمار تحت معالجه قرار گرفتند كه در حال حاضر از درمان بيمار اول مدت هشت ماه مي گذرد.
وي افزود: گزارش پيوند سلول هاي بنيادي براي درمان نارسايي كبد پس از 6 ماه در يكي از مجلات معتبر چاپ شده است كه در فاز دوم نيز استفاده از پيشرفته ترين تكنولوژي ها در اين درمان مورد بررسي قرار مي گيرد.
كاربرد سلول هاي بنيادي در درمان نارسايي هاي كبدي
ادامه روند توليد علم در سلول هاي بنيادي مستلزم سرمايه گذاري مناسب است تا نقاط قوت فعاليت هاي كشور در اين زمينه تقويت شود |
"ملك زاده" خاطرنشان كرد: تنها پس از طي اين مراحل است كه مي توان قضاوت كرد پيوند سلول هاي بنيادي به كبد براي درمان نارسايي كبدي موثر بوده يا خير. اينكه چه گروه بيمار بايد مورد اين نوع درمان قرار گيرند و چه تعداد سلول بايد در محيط آزمايشگاه كشت شوند، نيز بررسي مي شود.
وي زمان تأثيرات درماني و دست يافتن به نتايج تحقيقات را دو سال ذكر كرد و گفت: در مورد درمان نارسايي كبدي، سلول هاي بنيادي بالغ از خود فرد گرفته شده و در محيط آزمايشگاه كشت داده مي شود به همين دليل براي كسب نتيجه مطلوب به زمان نياز داريم.
كاربرد سلول هاي بنيادي به تازگي بر روي انسان انجام مي گيرد و تا پيش از اين در سطح تحقيقات و بر روي مدل هاي حيواني انجام مي گرفته است |
ضرورت هدفمند شدن تحقيقات علوم پزشكي كشور
عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران با تأكيد بر ضرورت هدفمند شدن تحقيقات علوم پزشكي كشور، گفت: مجموعه توان علمي كشور در علوم بنيادين مانند شيمي ، فيزيك تاكنون مطلوب بوده و خوشبختانه در پزشكي نيز بخش علوم باليني يكي از نقاط قوت كشور ما محسوب مي شود اما با اين وجود در علوم باليني نسبت به علوم پايه جلوتر هستيم .
وي اظهار داشت: با وجود آنكه در آموزش پزشكي كشور پيشرفت هايي داشته ايم كه منجر به توليد علم شده اما ادامه اين روند مستلزم سرمايه گذاري مناسب است. همين امر در مورد سلول هاي بنيادي هم صدق مي كند و بايد نقاط قوت فعاليت هاي كشور در اين زمينه تقويت شود تا بتوانيم به توليد علم در زمينه سلول هاي بنيادي بپردازيم.
ادامه روند توليد علم در سلول هاي بنيادي مستلزم سرمايه گذاري مناسب است تا نقاط قوت فعاليت هاي كشور در اين زمينه تقويت شود |
"ملك زاده" خاطرنشان كرد: توليد علم كشور بايد بر هدف دستيابي به سند چشم انداز استوار باشد. سياست هاي كشور در برنامه چهارم توسعه، دانش محور است و بر اساس اين برنامه ايران در 20 سال آينده بايد به بالاترين توليد علم در منطقه دست يابد.
وي با بيان اينكه دستيابي به اهداف برنامه چهارم توسعه آرمان مناسبي است كه كشور پتانسيل رسيدن به آن را نيز دارد، گفت: مانع جدي رسيدن به اين هدف اين است كه مجلس و دولت و به طور كلي سياستگذاران نظام با وجود اينكه در اين زمينه حرف مي زنند و اعتقاد دارند، اما آن را ساده مي گيرند.
نظر شما