۲۰ خرداد ۱۳۸۵، ۱۵:۳۳

/ به بهانه نخستين نمايش عمومي "حاجي واشنگتن" در 20 خرداد 77 /

علي حاتمي "حاجي واشنگتن" را روي پرده نديد

علي حاتمي "حاجي واشنگتن" را روي پرده نديد

خبرگزاري مهر - گروه فرهنگ و سينما : فيلم سينمايي "حاجي واشنگتن" كه در ساختار خود اثري كامل است و به نوعي حس تنهايي و غربت را به مخاطب انتقال مي‌دهد، 20 خرداد 1377 يعني دو سال بعد از فوت مرحوم علي حاتمي و 17 سال بعد از ساخته‌شدنش در پنج سينماي تهران به نمايش درآمد.

به گزارش خبرگزاري "مهر"، مرحوم علي حاتمي فيلم سينمايي "حاجي واشنگتن" را در سال 1360 براي شبكه اول سيما كارگرداني كرد. اين فيلم با بازي عزت الله انتظامي، اسماعيل محمدي و تعدادي از عوامل فيلم "جاده ابريشم" (كه بعدها با نام مجموعه "هزاردستان" از تلويزيون پخش شد) همچون مهرداد فخيمي، محمدمهدي دادگو و ... توليد شد.

عزت الله انتظامي در نمايي از "حاجي واشنگتن"

"حاجي واشنگتن" شرح سفر كم ماجراي حاجي حسين قلي خان صدرالسلطنه به عنوان نخستين ايلچي دربار ناصري، به همراه ديلماج خود ميرزا محمود به ممالك تازوني است، كه پس از دو ماه حركت از ايران بالاخره به واشنگتن مي رسند و براي نمايش شوكت ميهن باستاني - كه حاجي حسين قلي نمي داند كهن است يا كهنه - خانه اي مجلل اجاره مي كند و عده اي خدمه (باغبان ، آشپز، خدمتكارو دربان ) رانيز به استخدام درمي آورد.

حاجي حسين قلي خان با وزير امور خارجه و رئيس جمهور ينگه دنيا ملاقات مي كند و با او پيمان مودت مي بندد و دم به دم "راپرت هاي" خود را به تهران و دربار ناصري مي فرستد. پس از مدتي ميرزا محمود، كه با آرزوي تحصيل رشته پزشكي با حاجي همرا ه شده، با رضايت او پي كار خود مي رود. حاجي به دليل مشكلات مالي خدمه خانه را جواب مي كند.

مشكلات مالي و غربت ينگه دنيا و به ويژه دوري از دخترش مهرالنسا حاجي را به مرز جنون مي كشاند. تا اينكه روزي سرخپوستي كه تحت تعقيب پليس است به خانه او پناه مي آورد. جاجي وي را مونس خود مي داند و به پليس تحويل نمي دهد، پادرمياني هاي پاره اي از مسئولان كارگر نمي افتد و در پي منازعه با ميرزامحمود، كه براي نصحيت حاجي برگشته است. حاجي دچار حمله صرع مي شود. مرد سرخپوست براي آوردن پزشك به خيابان مي رود، اما با گلوله پليس از پا درمي آيد. چند روز بعد ميرزامحمود حاجي را كه خسته و درمانده است با كشتي راهي وطن مي كند.

آنطور كه مشخص است وقايع اين فيلم در امريكا اتفاق مي افتد، اما به دليل قطع رابطه سياسي ايران با امريكا در آن زمان ساخته شدن فيلم، گروه سازنده تصميم مي گيرند فيلمبرداري را در فرانسه انجام دهند، اما سفر يه فرانسه نيز به دلايل سياسي با مشكل مواجه مي شود و به ناچار حاتمي و گروه راهي ايتاليا مي شوند.

وي فيلمبرداري را با استفاده از دكورهاي موجود و پلاتوهاي شهرك سينمايي "چينه چيتا" به خصوص دكوري كه از كاخ سفيد امريكا براي فيلمبرداري فيلمي ايتاليايي ساخته شده بود، آغاز مي كند. حاتمي در زمان اقامت در ايتاليا مدت 50 روز روي فيلمنامه و دكوپاژ آن وقت مي گذارد و 5 ماه بعد همراه گروه فيلمبرداري با يك كپي از فيلم "حاجي واشنگتن" به تهران بازمي گردند و مراحل فني را در ايران شروع مي كنند.

فيلم براي نمايش در نخستين جشنواره فيلم فجر (بهمن 1361) آماده مي شود، اما پس از آن جز در يك يا دو شهرستان كوچك به نمايش عمومي در همان سال ها راه پيدا نمي كند. ظاهرا يكي از دلايل به نمايش درنيامدن عمومي فيلم تصوير شوخ و شنگي است كه از حسين قلي خان صدرالسلطنه ارائه شده است.

ظاهرا بعد از مدتي "حاجي واشنگتن" چند ماهي در اختيار حاتمي قرار مي گيرد تا با نمايش عمومي آن به سهمش برسد و پس از آن نيز در اختيار تلويزيون قرار مي گيرد. ولي اما اين فيلم در زمان حيات مرحوم علي حاتمي جز در يكي دو شهرستان به نمايش عمومي درنمي آيد.

فيلم سينمايي "حاجي واشنگتن" كه در ساختار خود اثري كامل است و به نوعي حس تنهايي و غربت را به مخاطب خود انتقال مي دهد، روز 20 خرداد 1377 يعني دو سال بعد از فوت مرحوم علي حاتمي در پنج سينماي شهر تهران به نمايش درآمد. گرچه آن زمان 17 سال از توليد "حاجي واشنگتن" گذشته بود.

کد خبر 337396

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha