دكتر بابك عباسي در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر افزود: با اجراي اين طرح علاوه بر اتوبوس ها ، خودروهاي امدادي و خودروهاي چند سرنشين نيز در آينده اجازه تردد در اين مسير ويژه را خواهند داشت.
وي متوسط سرنشين هر خودرو در بزرگراه هاي تهران را 7/1 نفر عنوان و گفت: بر اساس مطالعات صورت گرفته 81/42درصد خودروهاي در حال تردد در بزرگراه مدرس و 23/42 درصد در بزرگراه چمران در ساعات اوج ترافيك صبح و عصر تك سرنشين هستند.
عباسي با اشاره به امكانات و تجهيزات مستقر در خط ويژه بزرگراهي چمران اظهار داشت: در حال حاضر 100 دستگاه اتوبوس CNG اعم از ريالي و بليتي با احداث 20 ايستگاه اتوبوس در خط ويژه چمران فعال است.
معاون برنامه ريزي و مهندسي ترافيك سازمان ترافيك شهرداري تهران افزود: 7 دوربين براي كنترل نحوه تردد خودروها در اين بزرگراه نصب شده كه البته اين تعداد كافي نيست.
عباسي افزود: در حال حاضر به دليل ترافيك ، سرعت متوسط تردد اتوبوس ها در بزرگراههاي تهران 12 كيلومتر در ساعت است كه پيش بيني مي شود در خط ويژه چمران سرعت تردد اتوبوس ها به 30 كيلومتر در ساعت افزايش يابد.
وي تصريح كرد: براي كنترل و جلوگيري از تصادفات و ورود خودروهاي شخصي به خطوط ويژه ، برنامه ريزي هاي لازم صورت گرفته و تمام مبادي ورودي و خروجي مشخص شده است. همچنين به منظور جلوگيري از بروز ترافيك در هنگام وقوع تصادفات ، پهلوگاه هايي براي انتقال خودروها در نظر گرفته شده است.
نظر شما