۶ تیر ۱۳۸۵، ۱۱:۳۹

تاريخ اسلام در اروپا - 5

اسلام و مسلمانان در اتريش

اسلام و مسلمانان در اتريش

خبرگزاري مهر - گروه دين و انديشه : اسلام ديني است كه ماهيتي جهاني دارد. اين دين از خاورميانه تا شمال آفريقا، از اروپا تا قلب آفريقاي سياه، از روسيه تا مناطق جنوب شرق آسيا را در برگرفته است. حضور اسلام براي مناطق بسياري از جهان يك تحول بزرگ و آغاز مقطعي جديد در تاريخ است به همين دليل گروه دين و انديشه خبرگزاري مهر به بررسي چگونگي ورود اسلام به كشورهايي مي پردازد كه فعاليتهاي اسلامي و همچنين حضور اوليه مسلمانان در آنها قابل توجه است.

به گزارش خبرنگار "مهر" كشور اتريش در نيمكره شمالي و نيمكره شرقي در مركز قاره اروپا واقع شده و بخش مهمي از ناحيه آلپ شرقي و منطقه دانوب اصلي ترين مظهر جغرافيايي آن را تشكيل مي دهد و به دريا راهي ندارد. اتريش به عنوان نگين كشورهاي اروپايي محل تلاقي راه هاي بازرگاني و ترانزيتي و نيز محل تلاقي فرهنگهاي تمام منطقه اروپا بوده و چهار راه اين كشورها محسوب مي شود. مساحت اتريش 83856 كيلومتر مربع است و كشورهاي چك و آلمان در شمال، ايتاليا و اسلواني در جنوب، مجارستان و اسلواكي در شرق و سوئيس و ليختن اشتاين در غرب همسايگاه اين كشور هستند .

تساوي اديان در اتريش

اتريش از قرنها پيش تا به امروز كشوري مسيحي و كاتوليك مذهب بوده است و ساير اديان به استثناء دين يهوديت در قرن حاضر وارد اتريش شده اند.

به گزارش "مهر"، پس از انقلاب 1848 ميلادي وين طرز تلقي تازه اي از تساوي ديني در اين كشور به وجود آمد كه در سال 1867 در قوانين و مقرارت قانون اساسي امپراطوري اتريش مجارستان تجلي يافت. به استثناء دين اسلام، آزادي تمام اديان و مجامع كليساها كه امروزه به طور قانوني در اتريش شناخته شده اند بر مبناي قانون شناسايي 1874 ميلادي به اجرا گذاشته شده است.

در دوره اشغال بوسني و هرزگوين مسلمانان بيشتري به اتريش امروزي وارد شدند كه همين امر موجبات به رسميت شناخته شدن دين اسلام را در سلا 1912 فراهم ساخت و تعداد مسلمانان را به طور قابل ملاحظه اي افزايش داد.

ورود اسلام در اتريش

اسلام سومين دين بزرگ در اتريش است كه براساس آمارگيري كه در سال 2001 انجام شد، 22/4 درصد جمعيت اين كشور را پس از كليساي كاتوليك و ارتدكس به خود اختصاص داده است.

يكي از علل تعامل طولاني مدت اتريش و اسلام به سال 1525 باز مي گردد كه سلطانهاي عثماني تلاش كردند به امپراطوري اتريش حمله كنند، اگرچه اين تلاشها با ناكامي مواجه شد، اما اسلام تأثير فرهنگي چشمگيري دراين كشور فراهم كرد و موجب شد بسياري از اتريشها اسلام آورند. مهاجرت مستمر مسلمانان به امپراطوري اتريش از تركيه و شرق اروپا پس از همايش برلين در سال 1878 افزايش يافت و علت اين امر استقبال مقامات از تازه واردان جديد و اجازه عمل به آداب آنها محسوب مي شود.

قانوني كه در سال 1867 تصويب شد آزادي به تمان اديان را تضمين كرده است از اين رو مسلمانان از اين حق برخوردار شدند كه مسجد ساخته و اعمال دين خود را آزادانه انجام دهند. اولين مسجد اين كشور در سال 1878 در وين ساخته شد.

به دنبال جنگ جهاني دوم ، اتريش با موج دوم مهاجران مسلمان رو به رو شد كه نيروي كار ماهري بودند و به بازسازي اين كشور مشغول شدند. اكثر مسلمانان پس از دهه 60 به عنوان نيروي كار از تركيه و يوگسلاوي وارد اتريش شدند. همچنين جوامع عرب و پاكستاني تبار نيز در اين سرزمين وجود دارد.

پس از آنكه اروپاي غربي در سال 1970 شاهد يك شكوفايي اقتصادي و يوگسلاوي نيز در آغازسال 1990 از هم پاشيده بود گروه هاي مهاجران بيشتري وارد اين كشور شدند.

پراكندگي جمعيت اقليت مسلمان و زندگي ديني

شهر "بوندس لند فورآلبرگ" كه در منتهي اليه غربي اتريش واقع شده با شهرها و دهكده هاي صنعتي اطراف خود با 36/8 درصد جمعيت مسلمانان اتريش مي توان گفت داراي بيشترين تعداد مسلمانان كل كشور است. به دنبال آن وين با داشتن 82/7 درصد جمعيت مسلمانان و پس از آن به ترتيب " بوندس لندر سالتزبورگ" و تيرول از نظر جمعيت مسلمانان قرار مي گيرند. ايالتهاي جنوب شرقي "استوريا" ، "كارينتيا"  و "بورگن لند" داراي كمترين ميزان جمعيت پيروان دين الهي اسلام  هستند.

به گزارش "مهر"، اتريش در ميان كشورهاي اروپاي غربي منحصر به فرد به نظر مي رسد چرا كه دين اسلام را به رسميت شناخته است، به رسميت شناختن اسلام به اين حقيقت باز مي گردند كه پادشاهي اتريش مجارستان عملا در سال 1874 بوسني و هرزگوين را اشغال  و در سال 1912 به طور قانوني زندگي ديني جامعه اسلامي را در قانون كشور به رسميت شناختند.

اين قانون زماني كه سازمان اسلامي "اسلاميشه گلابن گماين شافت"  در اتريش در سال 1979 تأسيس شد دوباره به جريان افتاد.

زندگي ديني مسلمانان در مساجدي شكل مي گيرد كه متعلق به سازمانهاي اسلامي است و هركدام ازاين سازمانهاي اسلامي را قوميتهاي مسلمان ترك، بوسني و عرب تأسيس كرده اند. در ميان سازمانهاي ترك اسلامي فدراسيون انجمن اسلامي تركي از سوي هيئت مديره امور ديني اداره مي شود، درحالي كه گروه هايي چون "سليمان جيسي"  و "ميلي گوروش" به عنوان شاخه هاي سازمانهاي تمام اروپايي هستند كه مركز آنها در آلمان واقع شده است.

کد خبر 340333

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha