۲ تیر ۱۳۸۵، ۲۰:۰۰

خواهان گسترش روز افزون روابط با ايران در تمام سطوح هستيم

بررسي آخرين تحولات سياسي و امنيتي عراق در گفتگوي اختصاصي "مهر" با سيدعبدالعزيز حكيم

بررسي آخرين تحولات سياسي و امنيتي عراق در گفتگوي اختصاصي "مهر" با سيدعبدالعزيز حكيم

خبرگزاري مهر - گروه بين الملل: سيدعبدالعزيز حكيم با تقدير از كمكهاي جمهوري اسلامي ايران به عراق براي حل مشكلات اين كشور خاطرنشان كرد كه در حال حاضر روابط حسنه و برادرانه اي ميان دو كشور وجود دارد و بغداد بر گسترش و تقويت مناسبات خود با تهران علاقمند است.

سيدعبدالعزيز حكيم رئيس مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق در گفتگوي اختصاصي با خبرنگار بين الملل خبرگزاري مهر درباره آخرين تحولات سياسي و امنيتي عراق گفت : خوشبختانه پس از تشكيل دولت جديد و تكميل آن، دورنماي خوبي براي روند سياسي متصور مي شود و دولت جديد هم اولويتهاي خود را بر روي مسئله امنيت، مبارزه با فساد مالي و اداري، افزايش توانمندي  نيروهاي امنيتي و پليس عراق و افزايش خدمات عمومي قرار داده است .

وي با بيان اينكه عراق در شرايط حساسي به سر مي برد، حل مشكلات عراق را مستلزم وحدت و انسجام همه گروههاي عراقي و همكاري كشورهاي منطقه با عراق در زمينه كنترل كامل مرزها و جلوگيري از ورود تروريستها به عراق دانست .

فدراليسم براي منطقه مركزي و جنوب

از حكيم سوال شد: با توجه به اينكه كردها فدراليسم مخصوص خود را تشكيل داده اند، چرا شيعه با وجود نبود هيچ مانع قانوني تاكنون هيچ ايالت فدرالي تشكيل نداده است؟ اظهار داشت : قانون اساسي دائمي عراق بر وجود نظام فدرالي براي عراق تاكيد كرده است و اين مسئله براي همه استانهاي عراق قابل اجرا است و هيچ مشكل و مانعي در اين مسير وجود ندارد.

وي تاكيد كرد: ما در عين حال كه بر ضرورت حفظ وحدت ارضي و ملي عراق تاكيد مي كنيم، معتقديم كه  ايجاد فدراليسم در مركز و جنوب عراق راه مبارزه با تروريسم را تسهيل مي كند.

حكيم درباره اين سوال كه اهل سنت با فدراليسم براي شيعيان مخالف هستند، اظهار داشت : در قانون اساسي جديد عراق بر ضرورت دفاع از حقوق همه قشرها و طوايف ملت عراق تاكيد شده است و ما پيوسته از حقوق برادران اهل سنت در كنار ديگر گروهها حمايت كرده ايم، به اعتقاد من برادران اهل سنت، مخالفتي با اين مسئله ندارند،زيرا قانون اساسي بر اين مسئله تاكيد كرده است و اين موضوع در چارچوب اين قانون قابل حل است.

وي افزود: اصل فدراليسم يكي از مفاد قانون اساسي عراق است كه هم اكنون دركردستان عراق اجرا شده است و ايجاد اين مناطق براساس نظام فدرالي تنها راه براي تضمين حقوق مردم در اين مناطق است .

حكيم پيشتر نيز اين درخواست را مطرح كرده بود، زيرا به اعتقاد وي ايجاد اين مناطق به برقراري امنيت و ثبات و نيزمبارزه با تروريسم كمك مي كند كما اينكه اين اقدام به مصونيت عراق دربرابر خطرات و حفظ وحدت و يكپارچگي اين كشور كمك مي كند.

مسئله مبارزه با تروريسم

وي درباره اين سوال مهر كه آيا مسئولان عراقي به فرمول مشخصي براي مبارزه با تروريسم دست يافته اند؟ گفت : مقام هاي دولت جديد عراق برنامه جامع و فراگيري براي ريشه كني تروريسم و مهار اين پديده خطرناك آماده كرده اند كه اجراي آن از شهر بغداد آغاز شده است.

حكيم با بيان اينكه عراق در شرايط حساسي به سر مي برد و صدامي وتروريستهاي تكفيري همچنان به تلاشهاي خود براي ايجاد درگيري و فتنه داخلي در عراق ادامه مي دهند، دورانديشي و بيداري و حفظ وحدت قشرهاي مختلف ملت عراق را تنها راه خنثي شدن اين توطئه ها دانست.

موضع آمريكا در قبال دولت عراق و مسئله گفتگوي تهران و واشنگتن

وي در پاسخ به اين سوال مهر كه موضع آمريكا در قبال شيعيان پس از تشكيل دولت نوري المالكي چگونه است، آيا ديدگاه آنها تغيير يافته است، يا آنها همچنان بر دور كردن شيعيان از مراكز تصميم گيري تاكيد مي كنند؟اظهار داشت : اين سوال را نبايد اين گونه طرح كرد، اصولا در تشكيل دولت جديد عراق، تنها عراقي ها تصميم گيري كردند ، اصولا ما با دخالت هيچ گروه و طرفي در امور داخلي خود موافقت نكرده و نخواهيم كرد، تشكيل دولت جديد هم با توافق همه گروههاي عراقي به دست آمد و هيچ دخالت خارجي وجود نداشت.

خبرنگار مهر سوال كرد كه علت اصرار شما بر انجام مذاكره ميان ايران و آمريكا در مسئله هسته اي چيست و آيا اين مسئله به نفع عراق است؟ و حكيم در پاسخ گفت:  قطعا حل موضوع هسته اي ايران از طريق ديپلماتيك و مسالمت آميز به نفع همه كشورهاي منطقه است، هرگونه گزينه اي غير از گزينه ديپلماتيك، پيامدهاي ناگواري براي تمام منطقه خواهد داشت، ما همواره بر ضرورت حل ديپلماتيك موضوع هسته اي ايران تاكيد كرده ايم؛لذا ما انجام گفتگو را بهترين راه براي حل مشكلات موجود مي دانيم و اين مسئله را توصيه مي كنيم.

وي با بيان اينكه ايران عضو معاهده منع گسترش سلاحهاي هسته اي است و حق برخورداري از انرژي هسته اي صلح آميز را دارد، به پيامدهاي هرگونه تنش آفريني جديد در منطقه بر امنيت و ثبات كشورهاي موجود در آن از جمله عراق هشدار داد.

حكيم تاكيد كرد: ايران كشورهمسايه بزرگي است و مواضع مثبتي در قبال عراق دارد، و در كنار شيعه،كرد و عربهاي سني  واقليت هاي ديني عراق قراردارد، وامروز مي تواند حمايت بيشتري از ملت عراق انجام دهد.

وي افزود: آمريكا عملا در عراق حضور دارد واين يك حقيقت است،ودر نتيجه حالت و نوعي تنش و كشمكش وجود دارد كه ممكن است به وضعيت ما ضربه بزند، هنگامي كه طرفين گفتگو كنند، بخش زيادي از مسائل حل مي شود.

محاكمه صدام

حكيم در پاسخ به اين سوال مهر كه جنايات ديكتاتور سابق عراق بر ضد ملت عراق در زمان جنگ تحميلي در دادگاه محاكمه وي طرح نشده است، آيا طرفهاي مشخصي براي طرح نشدن شكايت ايران در دادگاه عليه صدام تلاش مي كنند؟ اظهار داشت :  قطعا به تمام جنايات صدام بر ضد بشريت رسيدگي خواهد شد و هيچ مانعي نيز در اين مسير وجود ندارد؛ صدام مرتكب جنايات فراواني هم بر ضد ملت عراق و هم بر ضد ايران شد و بايد بر اساس قانون و به صورت عادلانه به تمام اقدامات غير انساني وي رسيدگي شود.

وضعيت عراق پس از هلاكت زرقاوي

وي درباره اين سوال كه آينده عراق را پس از هلاكت زرقاوي تروريست چگونه مي بينيد؟ خاطر نشان كرد : اگرچه كشته شدن زرقاوي كه طراح بسياري از حملات عليه مردم بيگناه عراق بود، يك پيروزي بزرگ براي مردم عراق به شمار مي رود، اما با اين مسئله هرگز تروريسم در عراق به پايان نمي رسد،زيرا مشكل تروريسم در عراق يك مسئله ريشه دار شده است كه به اعتقاد ما مشاركت همه ملت عراق در مبارزه با آن يكي از راههاي سودمند است،.

وي خاطر نشان كرد:ريشه كن شدن انديشه هاي تكفيري و تروريستي يك ضرورت است واين امر مستلزم وحدت وهمبستگي و همكاري همه گروهها و طوايف و نيروهاي عراقي است.

حكيم با اشاره به حمايت برخي از كشورهاي منطقه از تروريستها و تكفيري ها هشدار داد كه هرگونه بي ثباتي در عراق بر تمام منطقه تاثيرسوء خواهد گذاشت.درباره گسترش موج تروريسم در منطقه در صورت مهار نشدن آن در عراق هشدار داد.

روابط ايران و عراق

وي درباره روابط ايران و عراق گفت : عراق جديد به داشتن بهترين و حسنه ترين روابط با ايران چشم دوخته است و در اين راه رايزني هاي مستمري ميان مسئولان دو كشور براي ارتقاي هرچه بيشتر سطح روابط دوجانبه وجود دارد.

حكيم با اشاره به اينكه ايران در سخت ترين شرايط به عراقي ها به ويژه مخالفان رژيم صدام پناه داد،خاطر نشان كرد: ايران كشور بزرگ و داراي دستگاه هاي امنيتي گسترده و داراي تجارب بالايي است كه قطعا درماموريت حفظ امنيت در منطقه و مبارزه با تروريسم و مقابله با مشكلاتي كه عراق از آن رنج مي برد، مي تواند نقش مهمي ايفا كند.

وي خاطر نشان كرد كه ايران به سبب جايگاه مهم آن درمنطقه، نقش موثري در حل مسائل امنيتي و اقتصادي عراق دارد.

حكيم خاطر نشان كرد كه در ديدارهايي كه با مقام هاي بلندپايه جمهوري اسلامي ايران داشته است، آنها بر تمايل جدي خود براي توسعه همه جانبه روابط ومناسبات دوجانبه با دولت عراق تاكيد كرده اند .

اتهامات آمريكا عليه ايران مبني بر دخالت در امور عراق

خبرنگار مهر از حكيم پرسد برخي محافل از جمله آمريكايي ها، جمهوري اسلامي ايران را به دخالت در امور داخلي عراق و حمايت از خشونتها متهم مي كنند، نظر شما چيست؟خاطرنشان كرد كه با وجود اين ادعاها، هيچ مطرحي كه نشان دهد ايران در امور عراق دخالت مي كند، وجود ندارد و ايران بارها بر آمادگي خود براي همكاري در زمينه برقراري امنيت وثبات در عراق تاكيد كرده است.

نقش دين و مرجعيت در عراق جديد

درباره نقش دين و مرجعيت ديني در عراق جديد خاطرنشان كرد كه نقش دين و مرجعيت بزرگ ديني در تحولات عراق غير قابل انكار است، اصولا دين در بطن زندگي مردم عراق جاري است، مرجعيت ديني نيز نقش تاثيرگذاري در حفظ وحدت و انسجام ملت عراق داشته است و به واقع مرجعيت حالت سوپاپ اطميناني براي عراق است و نقش مهمي از جلوگيري از عملي شدن نقشه شوم تروريستهاي تكفيري يعني جنگ داخلي داشته است.

رئيس مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق تصريح كرد كه تبعيت از مرجعيت ديني در حوادث گذشته عراق نشان داد كه مرجعيت يك وجود قدرتمند و تاثير گذاري است كه قشرهاي مختلف مردم از آن الهام مي گيرند.

نشست وزيران خارجه كشورهاي همسايه عراق در تهران

وي درباره كنفرانس آتي وزيران امورخارجه كشورهاي همسايه عراق كه قرار است 17 و 18 تيرماه در تهران برگزار شود؛ خاطر نشان كرد: برگزاري چنين نشستهايي به صورت مستمر به منظور نزديك كردن ديدگاهها درباره نحوه حل مشكلاتي فراواني كه عراق با آن روبرو است، از اهميت فراواني برخوردار است و اميدواريم كه نشست تهران به نتايج مثبت و سودمندي براي عراق منجر شود.

همكاري پارلماني ميان ايران و عراق

رئيس فراكسيون اكثريت پارلمان عراق درباره اينكه آيا در جريان سفر به تهران مسئله همكاري ميان مجالس دو كشور ايران وعراق هم مطرح شد؟ به خبرنگار مهر گفت: ما ديدارهاي مفيد و مثبتي با مسئولان مجلس جمهوري اسلامي ايران داشتيم و درباره همكاري هاي دوجانبه پارلماني و استفاده از تجارب ارزشمند ايران در زمينه حقوقي و پارلماني بحث وتبادل نظر شد و بر ضرورت همكاري مستمر و سازنده ميان مجالس دو كشور تاكيد شد.

زمان خروج نظاميان بيگانه از عراق

رئيس مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق در پايان گفتگوي اختصاصي خود با خبرنگار مهر كه در مجموعه سعدآباد تهران انجام شد، درباره زمان دقيق خروج نظاميان آمريكايي و متحدانشان از عراق خاطر نشان كرد: ما توافق كرده ايم كه هرگاه نيروهاي عراقي بتوانند توان لازم براي به دست گرفتن مسئوليتهاي امنيتي را به دست آورند و دستگاه هاي نظامي و امنيتي هم بتوانند اين وظيفه مهم را بر دوش بكشند، ديگر نيازي به حضور نظاميان خارجي نخواهد بود و آنها بايد خاك عراق را ترك كنند؛ بنابراين مهمترين مسئله افزايش كارامدي و توانمندي نيروهاي نظامي و امنيتي عراق براي انجام ماموريت برقراري امنيت و ثبات است تا ديگر هيچ بهانه اي براي حضور نظاميان بيگانه وجود نداشته باشد.

کد خبر 343629

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha