به گزارش خبرنگار اقتصادي "مهر"، محمد هادي نژاد حسينيان امروز در اولين همايش ملي مديريت و رهبري سازماني به بيان تجربيات خود در وزارت اسبق صنايع سنگين پرداخت و گفت : در اين دوران تمام مراحل كارها از جمله توليد كاملا در دست دولت بود كه تصميم گرفته شد ديگر كاركنان اين شركت دخالتي در كار و فعاليت مردم در بخش صنعت نداشته باشند .
وي با بيان اينكه سياست گذاري شيوه مديريت مناسب خود را مي طلبد، افزود : در سيستم سياست گذاري اين فكر است كه كار مي كند وهركس كه توانمندتر و نوآورتر باشد ، مي تواند كار كند .
وي تصريح كرد : درحال حاضر اغلب وزارت خانه هاي كشورهاي صنعتي داراي 200 الي 300 كارمند داراي تحصيلات عاليه هستند .
معاون وزير نفت گفت : در زمان فعاليت در وزارت صنايع سنگين هر معاونت در اين وزارت خانه به مثابه يك جزيره بود كه تحول در چنين سازماني الزامي به نظر مي رسيد .
وي با بيان اينكه در سازمان هاي تصدي گرا ، پرسنل زيادي براي پاسخگويي به مردم وجود دارد افزود : در آن زمان رانت خواري باعث خروج صنعت از مسير خود شده بود .
نژاد حسينيان با اشاره به اينكه تحول سازماني دروزارت صنايع سنگين با مقاومت ها و مخالفت هايي به خصوص از سوي پرسنلي كه داراي تحصيلات بالايي از نظر علمي نبودند روبرو شد، افزود : قرار براين بود كه 7 معاونت وزارت خانه به 3 معاونت كاهش يابد كه با مخالفت هايي روبرو شد مبني براينكه چرا بايد تحول سازماني از اين وزارت خانه آغاز شود .
همچنين در اين مراسم رييس هيئت رئيسه صندوق هاي بازنشستگي ، پس انداز و رفاه كاركنان صنعت نفت نيز به تجربه خود در زمينه رهبري سازماني در حوزه تامين اجتماعي پرداخت و گفت : از سال 70 تا 76 رهبري در اين سازمان بزرگ را آغاز كرده ام .
مهدي كرباسيان افزود : ايجاد كميته هاي مشورتي و رهبري در سطح خرد و كلان ، ايجاد آرامش در بين كليه كاركنان ، ارتباط تنگاتنگ كارگران و مديران و تقويت سازمان هاي رسمي را از اقدامات صورت گرفته در اين سازمان برشمرد .
نظر شما