به گزارش خبرگزاري "مهر"، عبدالله گل وزير امور خارجه تركيه در گفتگو با روزنامه مصري الاهرام ، در زمينه تقسيم عراق و تشكيل دولت كردها، گفت: مخالفت تركيه با تقسيم عراق منحصر به نگراني در بعد داخلي نيست و درصورتي كه چنين اقدامي رخ دهد عراق را صرفا به سمت هرج ومرج سوق مي دهد كه نه تنها عواقب و پيامدهاي آن به كشورهاي ديگرهم سرايت خواهد كرد، بلكه توازن هاي منطقه اي را برهم مي زند بنابراين احتمال تجزيه عراق صرفا موجب نگراني تركيه نمي شود بلكه نگراني جامعه بين الملل و كشورهاي منطقه و حتي خود رهبران گروههاي عراقي را برخواهد انگيخت.
وزير خارجه تركيه يادآور شد: كاملا درك مي شود كه موضوع تجزيه عراق در دستور كار نشست آشتي ملي قرار دارد.
عبدالله گل درباره خروج فوري نيروهاي آمريكايي از عراق، اظهار داشت : كسي نمي تواند اهميت امنيت در سايه شرايط كنوني در عراق را ناديده بگيرد، بنابراين روشن و واضح است كه امنيت و ثبات عراق و منطقه مطئمنا با هم در يك راستا قرار دارند.
وي ابراز عقيده كرد كه اين موضوع به دولت منتخب و دموكرات عراق و كشورهاي كمك كننده برمي گردد تا اينكه تصميم بگيرند آيا بايد نيروهاي ائتلاف از عراق را در موعد مقرر خارج شوند. پيش گويي درخصوص سناريوهاي بعد از خروج نيروهاي خارجي از عراق زودهنگام است.
از وزير خارجه تركيه اين سوال سئوال شد آيا شما همچنان آمادگي ميانجيگري بين فلسطينيان و اسرائيل را داريد؟ كه وي پاسخ داد: من معقتدم كه حل مناقشه اعراب و اسرائيل براي ايجاد صلح دائم و ثبات منطقه خاورميانه همچنان امري حياتي و مهم است بدين خاطر ما آماده هستيم تا به سهم خود براي فعال كردن فراينده صلح تلاش كنيم.
گل ادامه داد: ما از روابط متين و مستحكم و مطمئني كه با دو طرف درگير برخوردار هستيم مي توانيم ابزار وسيله اي در اين زمينه باشيم از اين رو ماموريت احتمالي ممكن است به عنوان بهترين روش تسهيل كننده براي ميانجيگري باشد نظربه اينكه اين اقدام تنها ازطريق تمايل و درخواست مشترك هريك از طرف هاي ذيربط بستگي دارد و مي توانيم به حل اختلافات آنها كمك كنيم.
در بخشي ديگري از اين مصاحبه، وزير خارجه تركيه در پاسخ به اين سئوال كه آيا اسرائيل به تلاشهاي شما براي ميانجگيري ميان تل آويو و دمشق پاسخ داده است؟ اظهار داشت: جواب من به سئوال گذشته با سئوال كنوني شما مطابقت دارد.
وي همچنين درباره تحقق تسويه حساب تاريخي بين اسرائيل و دولت حماس، عنوان كرد: اگر ما به صلح اعتقاد داريم پس بايد ايمان داشته باشيم كه حتي در شرايط سخت هم صلح ممكن است، اما اگر حماس سطح انتظارات جامعه بين المللي و ملت فلسطين را برآورده سازد اين موضع قوي خواهد بود تا به يك شريك صلح تبديل شود و به برنامه ابومازن رئيس تشكيلات خودگردان فلسطين بپيوندد و ازطرف ديگر اسرائيل بايد به مذاكرات براي حل مناقشه پايبند بماند.
عبدالله گل در مورد اينكه آيا قصد دارد نقش امنيتي گسترده در طرح خاورميانه بزرگ ايفا كند، گفت : طرح خاورميانه بزرگ و شمال آفريقا در سال 2004 از سوي هشت كشور بزرگ صنعتي دنيا ارائه شد علاوه بر آن طرح هاي مشابه اي نيز در داخل چارچوب اتحاديه اروپا و سازمان امنيت و همكاري اروپا و سازمان پيمان آتلانتيك شمالي (ناتو) ارائه شد. همه اين تلاشها در حمايت از روند اصلاحات و رشد و توسعه آن در داخل همان كشورها در زمينه هاي اجتماعي، سياسي، اقتصادي و فرهنگي صورت گرفت و در بعد امنيتي اين طرحها براي اصلاحات ارائه شده است .
وزير خارجه تركيه در پايان تاكيد كرد: اين چنين كشمكش ها و بحث و جدالها در زمينه هايي همچون دموكراسي، تقويت جامعه مدني و حكومت خوب و شفاف و رعايت حقوق بشرتاثير مثبتي بر امنيت و ثبات منطقه خواهد گذاشت.
نظر شما