۱۷ تیر ۱۳۸۵، ۱۰:۴۲

/ گزارش مهر از مشكلات و كمبودهاي ورزش جوانان /

پركردن اوقات فراغت بهانه اي براي فراموشي نياز هميشگي به ورزش / دريغ از برنامه هاي مثبت و تاثير گذار

پركردن اوقات فراغت بهانه اي براي فراموشي نياز هميشگي به ورزش / دريغ از برنامه هاي مثبت و تاثير گذار

خبرگزاري مهر - گروه ورزشي : ورزش به عنوان يكي از اهرمهاي مهم سلامت جسم و روح افراد ،مي تواند سلامت يك جامعه را تضمين كند از اين رو در جوامع بزرگ بشري از ورزش به عنوان يك ابزار تربيتي استفاده مي شود چرا كه به وضوح ديده شده است هرگاه جامعه اي در اين خصوص غفلتي كرده نتوانسته است، جامعه اي موفق با جواناني شاداب و سلامت داشته باشد.

به گزارش خبرنگار " مهر" بي شك جامعه اي كه جوانانش در رخوت و كسالت به سر مي برند نمي تواند در جوامع بشري حرفي براي گفتن داشته باشد. اهميت اين موضوع تا بدانجاست كه همه ساله بودجه عظيمي در كشورهاي مختلف جهان صرف ورزش مي شود اما در كشورجواني مانند ايران هنوز بي توجهي هايي به اين اصل مهم ادامه دارد. به طوري كه با جرات مي توان گفت ورزش در كشور ما فقط به يك زمان ، رشته ورزشي و چهره هاي مشخصي منحصر شده است و به نظر مي رسد كه فرهنگ غني ورزش در كشور ما جايي ندارد.

هر روز شاهد جنجال هاي حاشيه اي چند رشته مشخص شده و بازار گرمي روزنامه ها و رسانه هاي ورزشي در اين ميان هستيم به نحوي كه گويي معناي ورزش در ايران به كلماتي از جمله قهرمان سالاري ، جنجال بر سر ميز مديريت ، گذشت از تمام خصايص يك ورزشكار ، رسيدن به اوج شهرت و... خلاصه شده است.

هركدام از اين موارد جاي بسي تامل دارد اما موضوعي كه اكنون مدنظر ماست جايگاه ورزش در اوقات فراغت جوانان كشوراست و اينكه مسئولان و خانواده ها و رسانه هاي گروهي هر كدام چه نقشي را در اين خصوص ايفا مي كنند.

با يك برررسي اجمالي در ورزش پايه كشورمتوجه ضعف هاي شديد ورزش در اين مقطع مي شويم به طوري كه در جامعه كنوني ما ورزش پايه ، فقط در فصل تابستان يعني زمان اوقات فراغت نوجوانان و جوانان دانش آموز تا حدي جدي گرفته مي شود و كمتر شاهد آن هستيم كه در طول سال اينگونه با جديت بحث ورزش در خصوص جوانان پيگيري شود.

اين در حالي است كه جوانان در اين مقطع سني سرشار از انرژي هستند و براي اينكه بتوانند انرژهاي زايد خود را تخليه كنند بايد در تمام طول سال به ورزش و شادابي آنها اهميت داده شود زيرا در غير اين صورت ممكن است جوان براي دست يابي به نشاطي كه اقتضاي شرايط سني آنهاست به شاديهاي كاذب روي آورد و آنگاه است كه خطري جدي در كمين جامعه جواني همچون ايران است و ديگر آن زمان نمي توان توجيهي براي خطاها و قصورهاي انجام گرفته آورد.

مسئولان مربوط ، خانواده ها و رسانه هاي گروهي با اشاعه فرهنگي غلط ، از ورزش به عنوان يك هدف ياد مي كنند، در حاليكه بايد به جوانان آموزش داده شود كه ورزش تنها يك هدف نيست بلكه پلي است براي رسيدن به اهداف مورد نظرشان و ورزش سلامت جسم و روح را تضمين مي كند.

در تمام دنيا از مدارس به عنوان بنبان گذار فرهنگ صحيح ورزش پايه در كشور ياد مي شود اما نه تنها اين فرهنگ سازي ازسوي مدارس كشورمان صورت نمي گيرد بلكه دراكثر مدارس كشورساعات ورزش شوخي گرفته شده است.

با ديدي دقيق ترغفلت ازموضوع ياد شده را به وضوح مي بينيم. به عنوان مثال مسئولان ورزشي فقط به چند چهره مشخص دريك مقطع سني بسنده كرده اند و جوانان را نيز در اين راه همراه خود ساخته اند. هم اكنون سالهاست كه در ليگهاي مختلف شاهد رد و بدل شدن چهره هاي شاخص ورزشي با مبالغ هنگفت هستيم و اين افراد حتي زماني كه سن مفيد ورزش حرفه اي خود را از دست مي دهند بازهم به دليل كمبود چهره هاي ورزشي مورد استفاده واقع مي شود . درحاليكه اگر هزينه هاي هنگفتي كه فقط صرف چند چهره محدود مي شود براي بنياني كردن ورزش پايه و مهيا كردن امكانات ورزشي در سطح مدارس استفاده شود به طورحتم در آينده اي نه چندان دور شاهد چهره هاي برجسته نامحدود ورزشي در كشورخواهيم بود.

عليرضا خالقي كه دانش آموزيكي از مدارس شمال تهران است دراين خصوص به خبرنگار" مهر" مي گويد: : احساس مي كنم ساعات ورزشي مدارس مي تواند بهترين ساعاتي باشد كه يك نوجوان و جوان بعد از گذراندن دروس تئوري مي تواند هيجانات خود را در آن تخليه كند ، اما بي توجهي مسئولان در اين زمينه روح ما را آزرده كرده است زيرا مدرسه حكم كرده كه اگر بخواهيم از ساعات اندك ورزش استفاده بهينه ببريم بايد هزينه مربي ورزش را خودمان پرداخت كنيم درغير اين صورت يا اصلا مربي نداريم يا اينكه ازمربيان درسي دراين خصوص استفاده مي كنند كه به هيچ عنوان منصفانه نيست و استفاده از مربي متخصص ورزش نيز مستلزم مشاركت تمام دانش آموزان است .

وي افزود: متاسفانه خيلي از دانش آموزان و خانواده  آنها هزينه اي بابت اين امر پرداخت نمي كنند بنابراين ساعات ورزشي ما به بدترين نوع ممكن با سردرگمي و بي نظمي خاصي طي مي شود. با اين اوصاف وقتي در طول سال انگيزه اي در خصوص ورزش براي ما باقي نمي ماند چه اهميتي دارد كه تابستان را به اين كار اختصاص دهيم .

زهرا عابديني نيز دانش آموزمدارس يكي از شهرستان هاي استان تهران است. او نيز گلايه مندي خود را اينگونه بيان مي كند كه مسئولان مدارس معمولا تعريفي براي ساعات تربيت بدني ندارند واين ساعات را به درس ها ي تئوري اختصاص مي دهند و عجيب اينجاست كه خانواده ها نيز حامي كار مسئولان مدارس هستند زيرا احساس مي كنند اين مسئولان در حق فرزندان خود دلسوزي مي كنند.

وي اظهارداشت : اكثر دانش آموزان حوصله ساعات ورزش را ندارند زيرا در ورزش مدارس جذابيتي براي آنها ايجاد نشده است و در فصل تابستان نيز شخصا ترجيح مي دهم زمان اوقات فراغت خود را به فعاليت هاي ديگري به جز ورزش بگذرانم.

مصطفي سفال منش مدير گروه تربيت بدني و تندرستي آموزش و پرورش شهر تهران در اين خصوص به خبرنگار" مهر" گفت: ورزش نوجوانان و جوانان در كشور به طور چشم گيري گسترش يافته است و ديدگاه مسئولان به ورزش پايه كاملا از سالهاي گذشته متفاوت شده است، زيرا عدم گرايش جوانان به ورزش ممكن است آسيبها و معضلات اجتماعي را در كمين بنشاند.

وي با انتقاد از توجه ويژه به ورزش در تابستان اظهار داشت : متاسفانه اغلب ادرات و نهادهاي مختلف تنها درفصل تابستان برنامه ريزي هاي متعددي براي ورزش جوانان دارند اما بايد توجه داشت كه در فصول ديگر هم خانواده ها بنا به دلايلي مانع حضور فرزندان خود در مراكز ورزشي مي شوند و در خصوص بي توجهي ساعات ورزش نيز بايد گفت با اقداماتي كه در دست كار است سعي در رفع اين معضل داريم.

بانودخت نجفيان پور استاد دانشگاه و روانشناس نيز در اين خصوص اظهار داشت: رفتارهاي نمايشي برخي از مسئولان درخصوص پركردن اوقات فراغت جوانان با ورزش نه تنها نمي تواند تاثير مناسبي دربالا بردن انگيزه جوانان به سمت ورزش داشته باشد بلكه به وفورديده شده است كه آنها را بي انگيزه كرده است.

وي ادامه داد: عدم توجه به مسائل ورزشي جوانان پيامدهاي ناگواري در رفتارهاي نا به هنجار ازجمله رخوت، خمودگي ، افسردگي و بيكاري را در جامعه همراه دارد كه براي جلوگيري از اين امر خانواده ها نيز به موازات جامعه ، نهادها و سازمانهاي مربوط بايد دربحث ورزش جوانان خود سهيم باشند و آنها را تشويق كنند.

وي ادامه داد: جوانان ما جوانان پرهيجان و قانعي هستند به نحوي كه ديده مي شود با بازي در يك زمين خاكي همراه با يك توپ پلاستيكي تا چه حد به نشاط مي رسند پس بر مسئولان واجب است كه با چشمي بازتر به ساماندهي ورزش اين جوانان بپردازند.

با اين اوصاف بايد توجه داشت كه ورزش نبايد تنها دراوقات فراغت جوانان جاري باشد بلكه در همه حال بايد شرايطي را مهيا كرد كه به اين اصل مهم توجه شود. اميد كه همپاي توسعه كشوربه امر ورزش دركشور توجهي ويژه صورت گيرد .

کد خبر 349186

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha