به گزارش خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر ، بر اساس اطلاعات جمع آوري شده تعداد زيادي از دانش آموزان به اميد آموختن دانش و كار در كنار يكديگر روانه هنرستان ها مي شوند و 23 واحد درسي مختص آموزش استاندارهاي شغلي را مي گذرانند و يك سوم جوانان نيز جهت يادگيري مهارت و دانش راه آموزشگاه هاي آزاد را در پيش مي گيرند.
اما انتظارات درست از نقطه پايان اين ماجرا شروع مي شود ، چرا كه با پايان دوره 3 ساله تحصيلي ، دانش آموختگان با توقع يافتن كار وارد بازار مي شوند. دريغ از اينكه هيچ بانك جامع اطلاعاتي شغلي در اين زمينه نخواهند يافت و اين يعني آغاز در به دري هاي يك فارغ التحصيل رشته " كار دانش "...
به گزارش مهر ، فرسودگي ، استهلاك و منسوخ شدن ابزار و فاصله بسيار زياد وسايل آموزشي موجود با استانداردهاي پذيرفته شده جهاني از ديگر چالش هاي موجود بر سر راه اين نوع آموزش ها شمرده مي شود.
از سوي ديگر مشكلات دختران محصل در رشته كار دانش رنگ ديگري به خود مي گيرد ، چرا كه آنان در مدارسي مشغول به تحصيل دانش و كار بوده اند كه كمتر مربي زن با سابقه و پر تجربه اي در آن به تعليم پرداخته و اين نكته بر بارعمومي كمبود و يا نبود نيروي متخصص جهت تربيت رشته هاي كار و دانش مي افزايد.
چرا كه اين عوامل دست به دست هم داده اند تا علاوه بر ابراز نارضايتي مربيان و مسئولان آموزشي ، دانش آموزان نيز از به روز نبودن وسايل هنرستان هاي خودگله مند باشند. چرا كه ساختار آموزشي كار دانش به شكل ذاتي طالب پيشرفت هاي همزمان با دانش جهاني است و همين دوري از ابزار استاندارد ، به اضافه منع شدن مدام از كار كردن با ابزار جديد به خاطر ترس از دست دادن آنها و... موجب شده تا اين افراد نسبت به رشته تحصيلي خود دلسرد شده و روز به روز بر اين نارضايتي ها افزوده شود.
در همين راستا اسفنديار چهاربند ، مديركل دفتر آموزش و پرورش كار دانش در گفتگو با خبرنگار اجتماعي مهر ، از نيازسالانه 35 ميليارد تومان جهت به روز كردن تجهيزات مدارس خبر داد و گفت: اگر در طول برنامه چهارم اين اعتبارات اختصاص داده شود تا پايان سال 1388مشكلات مربوط به ابزار فرسوده مدارس كار دانش حل خواهد شد.
وي با تاييد اينكه نگاه سنتي جامعه مبني بر استخدام كاركنان تحصيل كرده در رشته هاي نظري ، طراحي و برنامه ريزي شده است ، ادامه داد: اين الگو در شرايط فعلي پاسخگو نيست ، چرا كه عدم تناسب آموزش ها در رشته هاي نظري - علوم تجربي ، انساني و رياضي فيزيك - در بازار كار مشكلات فراواني را به وجود آورده است.
چهاربند با اشاره به طبقه بندي هاي تحصيلي انجام شده و براي رفع مشكلات بازار كاري گروه كار دانش ، از تدوين اصلاحيه اي خبر داد كه بر اساس آن دانش آموزاني بتوانند وارد رشته هاي كار دانش شوند كه علاوه بر داشتن مهارت در دروس پايه شيمي ، فيزيك ، رياضي و زبان نيز حد نصاب نمره را كسب كرده باشند.
مديركل دفتر آموزش و پرورش كار دانش ، در تشريح علت اين اصلاحات ياد آورشد: حدود 20 درصد از دانش آموزان به بهانه فرار از آموختن درس هاي تئوري و حتي بدون كسب حداقل نمره قبولي در درس هاي پايه قدم در مدارس كار و دانش گذاشته اند كه اين امر مشكلات فراواني به دنبال داشته و از همين رو به منظور تقويت توانايي ارتباطي ، افزايش دانش فني و كار عملي در كنار يكديگر يه سمت آموزش حرفه اي و هدايت شده پيش رفته و اين 20 درصد را جهت ارتقاء به دوره هاي اول دبيرستان باز مي گردانيم.
وي اضافه كرد: در همين راستا و بر اساس آئين نامه آموزش مطلوب مصوب شوراي عالي آموزش و پرورش ، به مديران اجازه گزينش بر حسب معدل و امتحان داده شده است.
چهاربند ، تمامي مشكلات ياد شده در رشته تحصيلي كار دانش را مورد تاكيد قرار داد و افزود: براي رهايي از سنت مداري در پذيرش افراد در بازار كار ، مسئولان آموزش و پرورش مي توانند آموزش دوره هاي عمومي و مهارتي را در تمامي ابعاد آن مورد بررسي قرار داده و با تخصيص اعتبارات لازم ، از نقاط ضعف مدارس كار دانش كاسته و بر نقاط قوت آن بيفزايند.
به گزارش خبرنگار مهر ، دانش آموزان ضعف كتاب هاي درسي ، كمبود فضا ، نبود هدايت تحصيلي مناسب و... را ، از ديگر مشكلات اين شاخه آموزشي عنوان مي كنند.
از طرف ديگر تفكرات سنتي حاكم بر جامعه موجب شده تا پذيرش افرادي كه به واسطه تجربه و از سال ها پيش اقدام به بازگشايي كارگاه ها و مغازه هايي نظير تعميرات راديو تلويزيون ، انجام امور مكانيكي و... نموده اند ، بيش از محصلان و فارغ التحصيلان رشته هاي كار دانش پذيرفته شوند.
اين در حالي است كه اين شاخه آموزشي با 297رشته نظير مكانيك و زير شاخه هايي نظير برنامه نويسي كامپيوتر ، تعمير و عيب يابي تلويزيون هاي رنگي ، پروش قارچ در بخش كشاورزي ، كشت گلخانه اي ، رشته هاي مربوط به گردشگري و توريستي ، منشي گري ، امور حسابداري و اداري و... براي دختران و پسران تدريس مي شود و بخش هاي گوناگون جامعه از پذيرش آنان غافل مانده اند.
نظر شما