اگر چه بهدليل فصل مجامع بهطور طبيعي نماد بسياري از شركت ها بسته است اما بررسي آمار موجود تا پايان معاملات روز چهار شنبه نشان مي دهد كه نماد52 شركت بيش از يكسال است كه بسته بوده و به برگزاري مجامع ارتباطي ندارد وسهامداران امكان نقد كردن وفروش سهام خود را ندارند.
البته در اين آمار، اسامي شركت هايي ديده مي شود كه از بسته بودن نمادشان بيش از 5 سال زمان مي گذرد وبورس در اين رابطه هيچگونه اقدامي انجام نداده است. اين در حالي است كه بسياري از كارشناسان يكي از ويژگيهاي مهم بازارهاي مالي در جهان را قدرت نقد شوندگي آن دانسته و يكي از دلايل اصلي جذب مردم به اين بازارها را نيز همين مسئله عنوان مي كنند.
از سوي ديگر، ظاهرا در بورس تهران اين مزيت كم كم رنگ باخته و معضل جديدي به نام "بسته بودن طولاني نماد شركت ها" به وجود آمده است.
بر اساس آمار موجود، ازميان حدود 245 شركتي كه نماد آنها بسته است نماد حدود 125 شركت از اوايل سال 85 تاكنون بسته است كه مي توان آن را به حساب برگزاري مجامع گذاشت اما نماد حدود 120 شركت در سال هاي قبل بسته شده و سهامداران آن با مشكلات زيادي مواجه هستند.
در عين حال، به نظر مي رسد در حالي كه رونق بازار سرمايه مورد تاكيد مسئولان كشور است و ابلاغيه مقام معظم رهبري در مورد بند "ج" اصل 44 قانون اساسي شاهدي بر اين مدعاست اما اين وضعيت رويكرد مناسبي در راستاي رونق بازار سرمايه نبوده و موجب خروج سهامداران از بازار خواهد شد.
خبرنگار مهر مي نويسد، به طور طبيعي هر سهامدار حق دارد با توجه به يكروزه بودن معاملات در هر زمان كه تشخيص داد، سهام خود را در بازار بفروشد اما اين معضل چنين امكاني را از سهامداران گرفته است.
برخي كارشناسان بر اين عقيده اند كه شيوه بستن نماد ها راهكاري براي كنترل بازار است تا از افت وخيز آن جلوگيري شود، زيرا اگر نماد شركتي حتي بدليل برگزاري مجمع نيز بسته شود حداكثر بايد در يك دوره يك ماهه بازگشايي شود اما عملا اين چنين نيست.
با توجه به آمار موجود ، نماد بيش از 10 درصد شركت هاي پذيرفته شده در بورس بيش از يكسال است كه متوقف شده است. البته در اين شرايط توصيههايي به مسئولان بورس در اين مورد ضروري است كه در ذيل به آن اشاره ميشود.
نخست اينكه اين سازمان بايد تكليف اين شركتها هر چه زودتر مشخص كرده و در صورتي كه امكان بازگشايي نماد اين شركت ها به هر دليل وجود ندارد، از ليست شركتهاي بورسي خارج شوند.
دوم، برخي كارشناسان بسته ماندن طولاني مدت نماد برخي شركت ها را با مسئله مديران مرتبط ساخته و بر اين عقيده اند، موارد بسياري بوده است كه بورس در اعتراض به عملكرد مديران شركت ها نماد معاملاتي شركت را بسته است و به جاي اينكه با مدير متخلف برخورد شود براي سهامداران درد سر درست مي شود. مطمئنا اين روش شيوه مناسبي نبوده و اميدواريم با اجرايي شدن قانون جديد بازار سرمايه اين معضل حل شده و حساب مديران از سهامداران شركت جدا شود.
به هر حال، اين وضعيت مطلوب نيست و بورس تهران بايد اين مسئله را با جديت پيگيري كرده ودر جهت رونق بازار سرمايه اين مشكل را حل كند . در عين حال، اين مسئله موجب شده است كه برخي از شركت ها از وضعيت سواستفاده كرده و در جهت منافع خود بورس را بازي دهند.
نظر شما