سيد احمد طباطبايي كارشناس ميراث فرهنگي در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: مساجد ايران داراي شاخصهاي ويژه اي هستند، به ويژه از عصر صفويه به بعد، معماري مساجد ايران از ويژگيهاي خاصي برخوردار شد .
وي با تأكيد بر اينكه مساجد ايران، مساجد شيعي هستند و به همين دليل ويژگيهاي خاص خود را دارند، يادآور شد: در مساجد شيعي، به طور مستقيم از در مسجد وارد محراب و صحن اصلي نمي شويم بلكه بخشهايي را طي و سپس به بخش اصلي مسجد مي رسيم .
طباطبايي گذر از بخشهايي براي رسيدن به صحن اصلي مسجد را عاملي براي آمادگي روحي و رواني اعلام كرد و گفت: متأسفانه امروزه مساجد به سالن و يا اطاقهايي ساده تبديل شده اند، كه هيچيك از شرايط مساجد ايراني و شيعي را ندارند .
اين كارشناس ميراث فرهنگي، دور شدن از معماري سنتي، اسلامي و شيعي مساجد ايران را نتيجه نوگرايي و مدرنيسم اعلام كرد و افزود: مساجد امروز از معماري خاص و عرفاني خود دور شده و جلوه هاي بصري نيز در آنها ديده نمي شود كه نتيجه آنها نيز ساده شدن بيش از حد مساجد، به عنوان پايگاههايي معنوي است .
وي با تأكيد بر اينكه معماري سنتي مساجد ايران، از آنها فضاهايي روحاني، با حال و هواي عرفاني خاص مي ساخته است، توجه به احياء معماري گذشته را ضروري اعلام كرد و گفت: ميراث فرهنگي يكي از مسئولان حفظ اين ميراث است اما در شرايطي كه ساير نهادها و دستگاهها نيز به ساخت مسجد، آن هم بدون هماهنگي با ميراث فرهنگي اقدام مي كنند، نمي توان فعاليت مناسبي در اين زمينه داشت .
نظر شما