۲۵ تیر ۱۳۸۵، ۱۲:۵۵

ادبيات ملي ؛ ظرفيت ها و انتظارات - 43

موقعيت زبان فارسي به مخاطره افتاده است / نهادهاي خصوصي موثر تراز تشكيلات دولتي عمل مي كنند

موقعيت زبان فارسي به مخاطره افتاده است / نهادهاي خصوصي موثر تراز تشكيلات دولتي عمل مي كنند

عبدالجبار كاكايي - مدير خانه شعر سازمان فرهنگي ، هنري شهرداري تهران ، گفت : آثاري كه به نوعي به تاريخ ، فرهنگ و آداب و رسوم ما پرداخته اند " ادبيات ملي " هستند .




اين شاعر در گفتگو با خبرنگار فرهنگ و ادب مهر ، با بيان اين مطلب افزود :  با افزودن پسوند ملي به ادبيات ، بسياري ازآثار فاخر فارسي " ادبيات ملي " تلقي مي شوند ؛ مانند شاهنامه فردوسي و همچنين تعداد ديگري از آثاري كه به نوعي به تاريخ و فرهنگ و آداب و رسوم ما پرداخته اند ، بنابراين ادبيات ملي تركيبي است كه تعريف موضوعي مي خواهد .

عبدالجبار كاكايي ادامه داد : تا پيش از دوره صفويه و حتي دردوره صفويه ، ادبيات ملي قابل توجه بوده و آثارفراواني خلق شده است اما خود زبان فارسي كه هنوزهم گويش شماره يك ملت ايران است نشان دهنده اين است كه مردم به زباني كه برآمده از مليتشان است وفادار بوده اند و مانند خيلي از كشورهاي ديگر آن را رها نكرده اند ، بنابراين ايرانيان بزرگترين خدمت را به ادبيات ، مليت و فرهنگشان كرده اند وآن هم تكلم به زبان فارسي است .

دبيرجشنواره هاي ادبي " شبهاي شهريور" كه همه ساله از سوي سازمان فرهنگي هنري شهرداري تهران برگزار مي شود ، تصريح كرد : نوع به خصوصي از" شعر" نيست كه ما آن را به عنوان شعر ملي بدانيم و بيشتر دلالت بر موضوع دارد ، در دوره هايي مانند اوايل دوره صفويه موضوعات مذهبي به موضوعات ملي غلبه دارد و دوره هاي بعد از انقلاب هم موضوعات مذهبي ؛ ايرانيان هميشه كمبود و خلاء را احساس كرده و سعي بر برطرف كردن آن داشته اند .

به گفته مدير واحد ادبيات موسسه تنظيم حفظ و نشر آثار امام خميني (ره)  پس از دوره هايي كه ادبيات ما اوج داشته ، معمولا دوره اوج ادبيات ملي را هم داشته ايم ؛ اين امر نشان مي دهد كه ملت ما به آيين هاي ملي و علاقه هاي مذهبي اش توجه دارد ، منتهي در دوره هاي تاريخي متفاوت توجه ها گاهي كم و زياد مي شود . 

خالق " آوازهاي واپسين " اظهار داشت : تا به امروز ، ادبيات در شناساندن فرهنگ و آداب و شخصيت ها و اسطوره هاي ميهني موثر بوده ، به اين دليل كه وفادار به زبان فارسي بوده و اسطوره ها و افسانه ها و ... را از نسلي به نسل ديگر منتقل كرده ايم ، بنابراين وظيفه خود را به درستي انجام داده ايم ، اما امروز درشرايطي قرار داريم كه در وهله اول زبان فارسي به مخاطره افتاده ، درحالي كه پيشينه هزار و يك صد ساله دارد ، پس وفاداري به زبان فارسي و مفاخر و آيين ها و سابقه پر شكوه شعر و ادبيات فارسي مي تواند مستمسكي براي دفاع از موجوديت ، كيان و مليت ما ايرانيان باشد .

وي  درخصوص تقويت ادبيات ملي توسط نهاد و ارگانها گفت : در وهله اول ، نگاه ها متوجه اصلي ترين نهاد فرهنگي كشور يعني " وزارت ارشاد " است  و در كنار آن ، سازمانها و مجامع فرهنگي فراواني وجود دارد كه در اين راستا فعاليت مي كنند ، به نظر من حركت NGO ها و نهادهاي خصوصي و شخصي خيلي موثرتراز اقدامات دولتي و تشكيلاتي است و اين نهاد ها مي توانند در اين راه قدم بردارند چراكه حفظ مليت و كيان و هويت ما ايرانيان وظيفه همه ماست و هر كسي در هر شرايطي با هر ايده و فكري مي بايست به فكر اصل موضوع كه فرهنگ ايران اين باشد .

عبدالجبار كاكايي خاطرنشان كرد : ادبيات ملي درهويت يابي نسل ها هم موثر است و يكي ازجنبش هاي بزرگ فكري در ملل مشرق زمين باز يابي هويتشان است كه از طريق اين ادبيات تحقق مي يابد . 

کد خبر 353665

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha