به گزارش خبرنگار دانشگاهي مهر، غالب دانشجويان در طول دوران تحصيل، مطابق علايق و سلايق خود به همراه دوستان و همفكران در فعاليت هاي فوق برنامه شركت يا اينگونه فعاليت ها را راه اندازي مي كنند و يا به گروه هاي مختلف دانشجويي مطابق با علاقمندي خود مي پيوندند كه شركت هاي دانشگاهي نيز يكي از اين گروه ها است.
هدف از طرح شركت هاي دانشگاهي در كنار استفاده از ظرفيت گروه هاي دانشگاهي اين است كه به نحوي روحيه كارآفريني تقويت شود و گروه هايي با انگيزه هاي كارآفرينانه و فراهم آوردن امكان تجربيات جدي تر و البته مشابه آنچه در فضاي واقعي كسب و كار رخ مي دهد، ايجاد شود.
در فضاي آموزه هاي دانشگاهي هميشه فرضيات مسئله مشخص است حال آنكه در دنياي واقع چنين نيست و نياز به توانايي تصميم گيري اقتضايي و مواجهه با شرايط پيچيده و پيش بيني نشده دارد. اين پيچيدگي ها در مديريت و فضاي كسب و كار كه با مقولات انساني سر و كار دارد دامنه گسترده تري پيدا مي كند.
دانشجويان در طرح شركت هاي دانشگاهي دوران تحصيلات آكادميك خود را همراه با يك تجربه عملي بسيار سودمند تحت راهنمايي و نظارت اعضاي هيأت علمي دانشگاه به پايان مي برند و يك دوره كارورزي را تجربه مي كنند. دانشجويان در اين دوره مي آموزند كه در يك گروه كاري چگونه بايد رفتار كرد.
دانشجويان ياد مي گيرند كه كار گروهي و جايگاه آن در شركت هاي كوچك و بزرگ چگونه مي تواند باشد و نقش و سطوح مديريت در شركت ها چگونه ايفا مي گردد و مديريت مياني و ارشد چه خصيصه هايي دارند. همچنين دانشجويان با كنش ها و واكنش هاي اقتصادي به طور ملموس آشنا مي شوند و مخاطره را از نزديك مي چشند و به معناي واقعي سرمايه گذاري واقف مي شوند. در اين راه اموري مانند بازاريابي و ارتباط با مشتريان و كشف رضايتمندي آنها را تجربه مي كنند و با مسائل حقوقي در دوران دانشجويي آشنا مي شوند.
نمايشگاه كارآفريني دانشگاه صنعتي شريف
به گزارش مهر، از آنجا كه دانشگاه يك مكان علمي و پيش فن آور است شكل گيري كسب و كارهايي با مشخصات ذكر شده به ايجاد يك جامعه شغلي دانش بنيان و فن پايه كمك خواهد كرد.
پروژه شركت هاي دانشگاهي فرصت را به متقاضيان و علاقمندان مي دهد تا با ريسك كمتر در بهترين دوران زندگي خود طريقه كسب و كار واقعي را بياموزند و به معناي واقعي كلمه با كارآفريني و جايگاه شخصي خود در كارآفريني آشنا شوند و بفهمند كه از نظر روحي، فكري، توان و مهارت در كجاي حلقه كارآفريني قرار دارند.
روي ديگر سكه شركت هاي دانشگاهي جلوگيري از شكست هاي سنگين مالي است كه در ابتداي راه كارآفريني براي جوانان مي تواند بسيار مخرب باشد. آنها پس از طي اين دوره حتي با درس آموزي از شكست، بهتر مي توانند ضعف هاي خود را شناسايي كرده و در جهت رفع آنها اقدام كنند. ضمن آنكه عدم درگيري با بروكراسي پيچيده اداري و مشكلات عديده آن و تمركز بر ماهيت كسب و كار به جاي حاشيه هاي آن سبب افزايش شور و انگيزه آنها در پيگيري ايده هايشان خواهد شد.
گروه هايي كه در اين دوره ها در دانشگاه با حمايت ستادي و آموزه هاي جهت دار مراكز آفريني به موفقيت دست مي يابند در ادامه با همكاران خود وارد بازارهاي واقعي مي شوند. البته شركت هاي دانشگاهي در اين مرحله نيز به حال خود رها نخواهند شد و در واقع با اتصال به كريدور كارآفريني اين شركت ها امكان ورود به مركز رشد را خواهند يافت و در صورت موفقيت هاي بعدي قابل هدايت به پارك هاي فناوري هستند. اين كريدور مي تواند حلقه واسط ارتباط سازمان يافته صنعت و دانشگاه باشد.
در اين دوره ها آموزه هاي آكادميك، فضاي علمي پژوهشي و اعضاي هيأت علمي آشنا با صنعت در دانشگاه ها و همچنين علاقه مندان آموزش و پژوهش در صنعت در كنار دانشجويان و گروه هاي دانشجويي كارآفرين قرار دارند و پاسخگوي پرسش ها و راهگشاي آنان در مواجهه با مشكلات هستند.
به گزارش مهر، طرح شركت هاي دانشگاهي براي اولين بار در ايران در دانشگاه صنعتي شريف انجام مي شود كه قابل ارائه و شبيه سازي در ديگر دانشگاه ها است.
.......................................
گزارش : نيما شايان
نظر شما