به گزارش خبرنگار مهر، عیسی کلانتری صبح امروز چهارشنبه در همایش ملی «مهندسی ژنتیک در خدمت تولید غذای سالم و توسعه پایدار» در دانشگاه علوم پزشکی یزد با اشاره به بحران هایی که هم اکنون در حوزه کشاورزی کشور با آن روبرو است تاکید کرد: تا زمانی که این بحران ها حل نشود و توسعه پایدار نداشته باشیم امنیت غذایی در کشور حاصل نخواهد شد.
وی با بیان اینکه طبق اعلام مراجع رسمی در سازمان های جهانی هیچ کشوری حق ندارد بیش از ۲۰ درصد منابع تجدیدپذیر خود را استفاده کند گفت: براساس اعلام این سازمان ها هر کشوری که بیش از ۴۰ درصد آب های تجدیدپذیرش را بهره برداری کند با بحران های عظیم زیست محیطی روبرو می شود و این در حالی است که طبق اعلام وزارت نیرو ما در ایران از ۸۰.۵ میلیارد متر مکعب آب در کشور ۹۶ میلیارد مترمکعب برداشت می کنیم و این یعنی ۱۲۰ درصد از آب های تجدیدپذیر کشور را به جای ۲۰ درصد و حداکثر ۴۰ درصد، استفاده می کنیم.
کلانتری با اشار به اینکه تهران در طول سال ۳۶ سانتی متر نشست زمین دارد، خاطرنشان کرد: این در حالی است که طبق اعلام اتحادیه اروپا هر جایی که سالانه بیش از ۴ میلی متر نشست زمین داشته باشد بحران پذیر است.
مشاور معاون اول رئیس جمهور عمق خاک های زراعی کشور را ۲۳ سانتی متر برشمرد و گفت: این در حالی است که متوسط عمل خاک های زراعی دنیا حدود دو متر است و این نشان می دهد که عمر خاک های زراعی ایران یک نهم متوسط جهانی است. در همین حال مقدار مواد آلی خاک های کشور زیر ۴ درصد است و این رقم در متوسط جهانی ۲.۵ درصد گزارش شده است.
وی میزان بارش در ایران را ۱۹۹ میلی متر عنوان کرد که این رقم در متوسط جهانی ۸۳۰ میلی متر است و تصریح کرد: در ایران سالانه شاهد تبخیر ۲.۵ متر هستیم و این در حالی است که این رقم در متوسط جهانی سالانه ۹۵۰ میلی متر اعلام شده است. به همه اینها باید موضوع ۹۰ درصد آب های بی کربنات را نیز اضافه کرد.
کلانتری اظهار داشت: به دلیل این کمبودها شاهد رواج کمبودهای کلسیم، منیزیم، آهن و روی در جامعه هستیم و ناچار به استفاده از کودهای کربنی به گیاهان هستیم چراکه آب های ما قدرت حل کردن این عناصر را ندارد که به گیاه منتقل کند.
دبیر کل خانه کشاورز اضافه کرد: همه اینها هزینه های اضافی را به کشاروزان تحمیل می کنند و تا زمانی که امکانات جدیدی با استفاده از فناوری و سرمایه گذاری لازم در این حوزه انجام نشود شاهد بحران های عظیم خواهیم بود.
وی به رشد منفی سرمایه گذاری در بخش کشاورزی اشاره کرد و گفت: بالاترین میزان سرمایه گذاری در این بخش به سال ۵۶ برمی گردد. این در حالی است که تاکید داریم کشاورزانمان باید با دنیا رقابت کنند آب، کیفیت مناسب خاک، مواد آلی، عمق مناسب خاک و دانش روز در این زمینه نداریم و با این وجود به هیچ عنوان رقابت پذیر نخواهیم شد.
کلانتری با تاکید بر اینکه آب های زیرزمینی ایران در حال اتمام است خاطرنشان کرد: برداشت ما از آب های زیرزمینی ۶۰.۵ میلیارد متر مکعب است و این در حالی است که تزریق آب های زیر زمینی ما در سال ۳۳.۵ میلیارد مترمکعب برآورد می شوند و چنانچه این روند ادامه پیدا کند آینده سیاهی پیش روی ما خواهد بود.
مشاور معاون اول رئیس جمهور با اشاره به اینکه گروهی منافعشان در سد سازی خلاصه شده است و نظراتشان را به قصد خدمت به دولت ها تحمیل می کنند ادامه داد: شبکه های مافیایی سدسازی در کشور سدهایی می سازند که آبی برایش وجود ندارد.
وی با تاکید بر اینکه تنها با استفاده از تکنولوژی ها می توان به بخش کشاورزی کمک کرد گفت: سالانه ۴ میلیارد دلار روغن نباتی و هفت میلیون تن سویا به قیمت ۱.۵ میلیارد دلار به صورت تراریخته به کشور وارد می شود که در صورتی که سیاست های تولید از این محصولات شکل گیرد کشاورزان وضعیت بهتری را تجربه خواهند کرد.
کلانتری با اشاره به اینکه ۶۰ درصد تولیدات دنیا از کشاورزی آبی است و ما ۹۰ درصد تولیداتمان از این روش انجام می شود گفت: باید سیاست های یک بام و دو هوا در تولید محصولات کشاورزی از بین رود و چنانچه مسئولان بر حفاظت از محیط زیست تاکید دارند باید واقعیت ها را ببینند و جلوی استفاده از فناوری را در این بخش نگیرند.
نظر شما