۴ اسفند ۱۳۹۴، ۱۱:۰۹

آسیب‌شناسی مشارکت بانوان اردبیلی در انتخابات با میزگرد مجازی مهر؛

۹دوره مجلس و حضور تنها یک نماینده زن/مشارکت فعال؛ مطالبات بی‌پاسخ

۹دوره مجلس و حضور تنها یک نماینده زن/مشارکت فعال؛ مطالبات بی‌پاسخ

اردبیل – طی ۹ دوره انتخابات مجلس بانوان استان اردبیل مشارکت فعال داشته‌اند، ولی نبود نمایندگانی درد آشنا به مشکلات آن ها موجب شده بسیاری از مطالبات نیمی از جمعیت استان بی‌پاسخ بماند.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها- ونوس بهنود: نیمی از جمعیت استان اردبیل را بانوان تشکیل می‌دهند که روند مشارکت مدنی آن ها در تمامی حوزه‌ها در طول سال‌های اخیر افزایشی بوده و همواره مشارکت زنان در رویدادهای مختلف ازجمله انتخابات تعیین‌کننده بوده است.

در طول ۹ دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی جمعیت ۵۰ درصدی بانوان تأثیرات قابل‌توجهی در سرنوشت انتخابات ایفا کرده و گاه برای نامزدهای انتخابات جلب رأی بانوان به دلیل آمار جمعیتی اهمیت کلیدی داشته است.

بااین‌وجود مشارکت فعال بانوان در امر انتخابات روی دیگر سکه نیز دارد و آن اینکه هرچند زنان و دختران همواره در پای صندوق‌های رأی حاضرشده و خود یکی از اهرم‌های شورآفرینی مشارکت در انتخابات در خانواده بوده‌اند، اما در بخش برخورداری از نمایندگانی از جنس خود که بتواند دغدغه‌ها و مطالباتشان را مورد رصد و بررسی قرار داده و صدای رسا در مجلس باشد، سهمی ناچیزی را گرفته‌اند.

به عقیده کارشناسان وجود تنها یک نماینده زن در ۹ دوره انتخابات مجلس نشان می‌دهد ساختارهای سنتی حتی در تفکرات مدیران برای حضور بانوان در لایه‌های مدیریتی کلان ازجمله نمایندگی مجلس وجود دارد.

بطوریکه در خود استان اردبیل نیز حضور بانوان در سطح مدیران کل، معاونان استاندار، فرمانداران و شهرداران به‌ندرت مشاهده شده و اغلب نیز نقش‌هایی ضعیف در سطح مدیریت کلان به بانوان سپرده شده است.

هم‌اکنون ۱۰ نامزد زن که حدود ۹ درصد نامزدهای انتخاباتی این استان را در پنج حوزه انتخابیه استان تشکیل می‌دهند، در رقابت‌های دهمین دوره مجلس شورای حضور دارند.

از این تعداد شش نامزد در حوزه انتخابیه اردبیل، نمین، نیر و سرعین، دو نامزد از حوزه انتخابیه خلخال و کوثر و دو نامزد از دو حوزه گرمی و حوزه پارس‌آباد و بیله سوار (هر کدام یک نامزد) در انتخابات شرکت کرده‌اند. در حوزه انتخابیه مشگین شهر هیچ زنی برای رقابت‌های این دوره نامزد نشده است که ترکیب متفاوتی از کاندیداتوری زنان در انتخابات مجلس را برای اولین بار نشان می‌دهد.

حضور بانوان در انتخابات این دوره هرچند با مشکلاتی همراه بوده اما شور و شوق تازه‌ای به انتخابات بخشیده است. تابلوهای تبلیغاتی برخلاف سال‌های قبل با پوسترهای نامزدهای مردم پوشیده نشده و صحبت با نامزدهای زن نشان می‌دهد، این قشر نیز دغدغه‌ها و حرف‌های شنیدنی بسیاری دارند.

تنها نماینده زن استان در مجلس شورای اسلامی خانم مهرانگیز مروتی از حوزه انتخابیه خلخال بوده که در ششمین دوره مجلس به این نهاد قانون‌گذار راه یافته است. وی در این دوره پس از رد اعتبارنامه سیدمطهر کاظمی از سوی مجلس با برگزاری انتخابات میاندوره ای به مجلس راه یافت.

وی پس از حضور دو ساله در مجلس توانست در دوره هفتم نیز با اخذ آرای مردمی خلخال به مدت چهار سال دیگر بر کرسی مجلس تکیه کند.

خبرگزاری مهر برای اولین بار با برگزاری میزگرد مجازی تلاش کرده میزان مشارکت بانوان اردبیلی در انتخابات را از زوایای مختلف بررسی کرده و دلایل راه نیافتن بانوان استان به مجلس باوجود مشارکت فعال این قشر در انتخابات (در دو بخش رقابتی و انتخاباتی) را در کنار تأثیرگذاری انتخابات آگاهانه و رشد بلوغ سیاسی در این خصوص و پاسخ به مطالبات بانوان از سوی نمایندگان گذشته بررسی کند.

در این میان تماس ما با چهار تن از نامزدهای زن از ۱۰ نامزد زن انتخابات مجلس شورای اسلامی به ثمر رسید. تماس تلفنی با برخی نامزدها بی‌نتیجه ماند و برخی حاضر به پاسخگویی به سؤالات ما نشدند بطوریکه به نظر می‌رسید این تعداد از نامزدها چندان به اهمیت و جایگاه رسانه پی نبرده و شیوه‌های سنتی طرح دیدگاه‌های خود را دنبال می‌کنند.

در میزگرد پیش روی شما نظرات، برنامه‌ها و دیدگاه‌های خانم‌ها مرجان حسین زاده نمدی، فاطمه امیری زر، اقلیمه نصیری سقرلو و زهرا عبدی پیر القر مطرح شده است.

*به نظر می‌رسد دستیابی به مشاغل مدیریتی در سطح کلان برای بانوان اردبیل تقریباً دور از دسترس است، علت این امر را چگونه ارزیابی می‌کنید؟

نصیری: به عقیده بنده دلیل اصلی به فرهنگ برمی‌گردد. ما در یک استان گردشگری زندگی می‌کنیم و درصورتی‌که این بعد از استان رشد و توسعه داشته باشد در اصلاح ساختارهای فرهنگی مؤثر خواهد بود.

عبدی: حمایت از زنان می‌تواند به رفع این مشکل کمک کند.

امیری: در تمامی ارکان اجتماعی میزان حضور و مشارکت زنان بالا است اما حضور زنان در مجلس شورای اسلامی همچنان کمرنگ است. به عقیده بنده ما زمانی می‌توانیم مجلس کارآمد داشته باشیم که بتوانیم در این مجلس به نفع خانواده گام برداریم و این مهم می‌طلبد که حضور زنان در مجلس به ۵۰ درصد از کل نمایندگان برسد درحالی‌که در حال حاضر حتی سهم ۳۰ درصدی نیز نداریم.

اجماع تحلیل گران این است که زنان در ایران مدیریت بهتری دارند و این موضوع نه بر اساس احساسات بلکه دلایل مردم شناختی طرح شده است. در فرهنگ دینی ما تأمین معیشت خانواده بر عهده مردان است و با وضعیت فعلی درآمدها برای تأمین زندگی اغلب مجبور می‌شوند در چند شغل فعالیت کنند. چون زن مسئولیت اقتصادی در خانواده ندارد می‌تواند در کارهای مدیریتی به‌مراتب با فراغ بال فعالیت داشته باشد و بنده امیدوارم از استان اردبیل حداقل یک نماینده به مجلس راه یابد.

حسین زاده: به عقیده بنده بخش مهمی از این مشکلات به ساختارهای فرهنگی برمی‌گردد. متأسفانه در بیشتر مواقع خانم‌ها متحد نیستند. نمونه آن در انتخابات در مرکز استان به‌مراتب بیشتر شاهد عکس‌العمل‌های منفی از سوی خانم‌ها هستیم تا در روستاهای کوچک اطراف شهر.

بنده بیشتر از خانم‌ها گله‌مندم و اگر می‌خواهیم زنان حضور پرشور داشته باشند باید در ابتدا از سوی همجنسان خود پذیرفته شوند و مورد تائید باشند.

* بلوغ سیاسی بانوان این استان در انتخاب نماینده زن تا چه حد می‌تواند تأثیرگذار باشد؟

نصیری: بی‌شک تأثیر اساسی دارد و متأسفانه خانم‌ها افراد ناتوانی در جامعه معرفی می‌شوند درحالی‌که این باور اشتباه است. اگر نیمی از جمعیت رأی ندهد فقط کافی است بررسی کنید چه اتفاقی خواهد افتاد. اما متأسفانه ما شاهد این معضل هستیم که خانم‌ها به همجنس خود رأی نمی‌دهند و آن را باور ندارند.

عبدی: بی‌شک آمادگی اذهان عمومی در انتخابات تأثیر قابل‌توجه دارد و هر قدر بلوغ سیاسی افزایش یابد انتخابات در سطح بالاتری برگزار خواهد شد.

امیری: برخی مخالفان انقلاب اسلامی می‌گویند این انقلاب با توجه به جایگاه زنان بوده است و این خود یک دستاورد بزرگ برای انقلاب اسلامی محسوب می‌شود. بلوغ سیاسی را باید اینطور دید که بانوان در همه حوزه‌ها ازجمله انتخابات حضور گسترده دارند و بااین‌وجود برای حضور آن ها در مجلس به عواملی که ذکر آن رفت بستر فراهم نیست. ما مانع بلوغ سیاسی نداریم اما با مانع ساختاری مواجهیم و همین انتخابات نشان خواهد داد وجود خانم‌ها سرنوشت‌ساز است.

حسین زاده: به عقیده بنده بلوغ فکری و سیاسی رشد داشته‌ اما مطلوب نیست. شاید بتوان بلوغ سیاسی را در قشر تحصیل‌کرده دختران و زنان جامعه مشاهده کرد. در انتخابات پیش رو بازخوردها نشان می‌دهد خانم‌ها پیشتاز بوده‌اند.

*آیا مطالبات زنان استان از سوی نمایندگان فعلی پاسخ داده شده است؟ اگر نماینده شوید کدام مشکلات را در مجلس پیگیری خواهید کرد؟

نصیری: تأکید بنده احیای اصول قانون اساسی است. به‌ویژه اصولی که به برابری حقوق زنان و مردان تأکید دارند. بنده به واسطه اینکه حقوق‌دان هستم احساس وظیفه می‌کنم این مسائل را موردبررسی قرار دهم.

علاوه بر این به عقیده بنده مسائلی مانند حمایت از مادران باردار، حضانت فرزندان در زمانی که قیومیت مناسبی برای کودک وجود ندارد، توانمندسازی زنان و دختران روستایی و رشد فکری زنان مورد غفلت است.

عبدی: بنده پیگیری بیمه زنان خانه‌دار را در برنامه‌های خود قرار داده‌ام. این مهم هرچند مطرح شده اما به دلیل اینکه چندین سال است تعداد نمایندگان زن در مجلس کم بوده نتوانسته رأی مثبت از مجلس را بگیرد. علاوه بر این به توسعه مشاغل خانگی را تأکید دارم. به دلیل اینکه حضور بانوان در عرصه‌های اجتماعی با محدودیت همراه است مشاغل خانگی می‌تواند هم استقلال مالی و هم حمایت از اقتصاد خانواده را برای زنان به دنبال داشته باشد. ازجمله آموزش صنایع‌دستی و آموزش رایگان از طریق فنی و حرفه‌ای می‌تواند موردتوجه قرار گیرد.

امیری: مباحث حقوقی بانوان در سطح کشور و استان با مشکل مواجه است. ازجمله در مباحث طلاق و حضانت فرزند با قوانینی مواجهیم که به زیان بانوان است. بنده به دلیل اینکه علوم سیاسی مطالعه کرده‌ام و مطالعات دینی دارم اصلاح قوانین خلاف شرع مقدس دین را در دستور کار قرار خواهم داد. به‌عنوان‌مثال در مدت‌زمان حضانت فرزند که مادر تا شش‌سالگی اختیار دارد، حق ازدواج از وی سلب شده درحالی‌که مبنای دینی ندارد. همچنین هرچند بنده مخالف مهریه سنگین هستم اما قید ۱۱۰ سکه برای مهریه زن را مغایر با مبنای شرعی می‌دانم؛ چراکه عملاً در شرع میزان مهریه محدودیت نداشته و حق زن است.

حسین زاده: تعدادی طرح و لایحه در سال‌های اخیر در مجلس مطرح شده که در مراحل مختلف متوقف شده و به تصویب نرسیده است. بنده به یاد دارم که ازدواج دختران زیر ۱۳ سال مگر در شرایط خاص ممنوع شد اما هم‌اکنون مواردی را در روستاها شاهدیم. این موضوع باید پیگیری شود. از سویی اعطای وام کم‌بهره به زنان سرپرست خانوار  که خانه‌دار شوند.

ببینید قانون اساسی کشور جمهوری اسلامی ایران هیچ کجا بین مرد و زن تفاوتی قائل نشده است و حتی در برخی مواقع به زنان امتیازاتی نیز داده است. اما در عمل بخش مهمی نادیده گرفته می‌شود. بنده معتقد به حمایت از دغدغه‌های بانوان هستم اما نه از مسیر کورکورانه و متعصب.

*مطالبات بانوان در حوزه‌های مختلف از سوی نماینده زن بهتر می‌تواند پیگیری شود یا از سوی نماینده مرد؟

 نصیری: بی‌شک حضور نمایندگان زن در مجلس ضروری است. توان و انضباط بانوان به‌مراتب بیشتر است و فقط باید خود را باور داشته باشند.

عبدی:به عقیده بنده حضور خانم‌ها در مجلس ضروری است.

امیری: حضور خانم‌ها به‌مراتب ضروری است و ما باید به سهم برابری در مجلس برسیم تا بتوانیم مطالباتمان را پیگیری کنیم.

حسین زاده: مجلس هفتم و هشتم متأسفانه خانم‌ها بیشتر به نفع آقایان کار کردند و در مجلس نهم هرچند تلاش شد رفع شود اما به دلیل اینکه تعداد نمایندگان زن کم بود بسیاری از مطالبات بی‌پاسخ ماند. بنده اعتقاد به افراط و تفریط‌هایی ازجمله باورهای فمینیستی ندارم. چراکه این عقاید بیشتر از آنکه به ما کمک کند ما را عقب می‌راند. اما معتقدم زنان جنس خود و مشکلات خود را بهتر درک می‌کنند و بهتر هم می‌توانند این مشکلات را حل‌وفصل کنند.

*دلایل حضور خود در انتخابات دهمین دوره مجلس شورای اسلامی را بیان کنید. برنامه‌ها و اولویت‌ها برای حوزه انتخابیه خود چه خواهد بود؟

نصیری: حضور در انتخابات برای بنده در وهله اول یک وظیفه بود. بنده در نظر دارم مسائل و مشکلات بخش کشاورزی از حمله طرح هادی روستاها، آب‌رسانی تحت‌فشار، تأسیس کارخانه‌ها، رسیدگی به مشکلات جاده سرچم، رسیدگی به مشکلات ایثارگران، مشکلات مسکن ۹۹ ساله فرهنگیان، تعیین تکلیف حق‌التدریس‌ها، بهبود گردشگری سرعین، بهبود وضعیت خیابان‌های سرعین، افزایش بنگاه‌های کارآفرین، جذب اعتبارات ملی و استانی، مهار تورم و گرانی، حل مشکلات ازدواج جوانان، صادرات محصولات کشاورزی، رساندن اردبیل به جایگاه مطلوب در منطقه، برطرف کردن مشکلات کشاورزان و دامداران، حمایت از عشایر و روستاییان، تخصیص بیمه بیکاری، توسعه اماکن ورزشی و تفریحی ویژه بانوان و رفع تبعیض و ایجاد فرصت برابر برای استخدام پیگیری کنم.

عبدی: هدف اصلی بنده جلب حضور حداکثری مردم در انتخابات است و با شناختی که از مردم فهیم دارم اینبار دیگر فریب وعده‌های دروغین را نخواهند خورد و انتخاب اصلح خواهند کرد. قول می‌دهم هر کاری که در حد و اختیارات نماینده است انجام دهم.

امیری: در دوران پسا برجام نیازمند مدیریت سیاسی همراه با بصیرت و مدیریت اقتصادی همراه با هوشیاری هستیم. ازجمله اینکه در این دوران باید با هوشیاری عمل کرد تا پول‌های بلوکه‌شده کشور برای رونق تولید و صنعت هزینه شود. و یا اینکه باید مراقب باشیم ایران به بازار صادرات محصولات خام کشورهای اروپایی تبدیل نشود. لازمه تحقق موارد ذکر شده این است که مجلس جایگاه نظارتی خود بر بخش دولتی را به درستی ایفا کند.

در خود استان نیز باید تأکید کنم ما با مشکل ساختاری و ناکارآمدی در حوزه مدیریت مواجهیم و لازم است نمایندگان متخصص وارد مجلس شوند و بنده تأکید دارم در دهه چهارم انقلاب ما نیازمند نیروهای متخصص در مجلس هستیم و این وجه مطلوبی ندارد که دیپلمه‌های ادوار قبل در مجلس بمانند و فوق‌لیسانس‌ها و دکتراها بیکار باشند.

در بحث نظارتی نیز باید اعلام کنم نماینده نباید در عزل و نصب‌ها دخالت کند و اگر نماینده شوم در عزل و نصب‌ها دخالت نخواهم داشت. به جای آن تیم ۱۰۰ نفره از فرهیختگان و نخبگان شهر تشکیل می‌دهم تا نظارت داشته باشند. در حوزه انتخابیه بنده متأسفانه بیشتر از قوانین روابط فامیلی و قبیله گرایی حاکم است و اینکه فردی از گزینش اداره‌ای پذیرفته می‌شود اما به کار گرفته نمی‌شود به همین دخالت‌های روابط برمی‌گردد.

بنده طرح توسعه‌ای برای استان در نظر دارم که از نظریات بومی توسعه به‌ویژه در پساتحریم استفاده خواهم کرد. احیای گردشگری اردبیل، احیای کشاورزی اردبیل، راهگشایی برای صادرات صنایع‌دستی و توجه به مرزی بودن استان مورد تأکید بنده است.

حسین زاده: دلیل عمده حضور بنده در انتخابات مبارزه با فرهنگ غلط انتخاباتی است. از سویی مجلس ما مجلس جوانی نیست و باید جوانان در مجلس حضور یابند تا مطالبات خود را پیگیری کنند. دغدغه اصلی بنده رسیدگی به مشکلات بیکاری است که به مرز ۴۱درصدی رسیده است. ازجمله معضلات بخش‌های کشاورزی، گردشگری، فعال‌سازی صنایع کوچک، مشکلات فرهنگی و ازجمله حقوق شهروندی، عدم تعامل بین دولتمردان و ... باید پیگیری شود.

*هزینه‌های تبلیغاتی خود را چگونه تأمین کردید؟

نصیری: هزینه‌های شخصی

عبدی: هزینه‌های تدریس در دانشگاه. برخی آقایان پول‌های هنگفت هزینه می‌کنند که بعدها مدیون پشتیبان‌های خود خواهند بود و این روند صحیح نیست و نباید از بیت‌المال برای تبلیغ استفاده کرد.

امیری: این عرف غلطی در اردبیل است که همه هزینه را سؤال می‌کنند. پاسخ من همه جا این بوده که بنده وارد بورس رأی نشده‌ام و اعتقاد به هزینه‌های کلان تبلیغاتی و استفاده از بیت‌المال ندارم. خود بنده حامی مالی ندارم چون حامی مالی وابستگی به دنبال دارد و اگر امروز فردی به نامزدی پول می‌دهد فردا مطالبه‌ای از وی خواهد داشت. بنده با درآمد شخصی خودم تبلیغات داشته‌ام و در این یک ماه به‌مراتب بیشتر از چهار سال خیلی‌ها کار کردیم.

حسین زاده: هزینه‌هایم را از حق‌الزحمه دانشگاه و پس‌انداز خودم و همسرم تأمین کردم. بنده ستاد حتی ندارم و چند مورد اهدایی است. بنده همواره صادقانه با مردم صحبت کرده‌ام و شک ندارم این صداقت درک می‌شود.

پول‌های کلان هرچند قدرت مانور دارند اما صداقت جایگاه خود را دارد. به‌عنوان‌مثال بنده فقط در اماکنی که دولت تعیین کرده پوستر تبلیغی نصب کردم و وقتی نامزدی همه جای شهر را پر از پوستر کرده در تبلیغ وی مؤثر است اما باید توجه داشت حتی نامزدها در این مرحله حق‌وحقوق یکدیگر را رعایت نمی‌کنند.

*مشکل و مانع‌تراشی به لحاظ حضور خود به‌عنوان نامزد زن در استان داشته‌اید؟

نصیری: مانع‌تراشی نداشتیم اما خانم‌ها باور نمی‌شوند حتی از سوی همجنسان خود.

عبدی: مانع‌تراشی نداشتیم اما به عقیده بنده فضای انتخاباتی مسموم است و تبلیغات میلیاردی مشاهده می‌شود. این افراد که اسپانسر دارند وقتی به مجلس بروند باید دین خود را ادا کنند.

امیری: مانع‌تراشی نداشتیم.

حسین زاده: مانع‌تراشی نداشتیم.

*مهم‌ترین مشکلات و موانع توسعه استان و مهم‌ترین آسیب اجتماعی در استان را بیان کنید؟

نصیری: بنده مهم‌ترین مشکل توسعه استان را عدم صادرات محصولات کشاورزی می‌دانم و رسیدگی نداشتن مسئولان به پروژه‌های نیمه‌تمام. مهم‌ترین آسیب اجتماعی به عقیده بنده بیکاری و سن بالای ازدواج است.

عبدی: عدم توسعه متوازن، اختصاص بودجه ناکافی و بی‌توجهی به ایجاد واحدهای تولیدی که مواد اولیه آن را داریم موانع توسعه استان است. آسیب اجتماعی اصلی به عقیده بنده بیکاری و در ادامه طلاق است. طلاق را از عوامل بیکاری می‌دانم.

امیری: اصلی‌ترین مانع توسعه دخالت دو قوه مجریه و مقننه در حوزه اختیارات غیر مرتبط به خودشان است. ازجمله نمایندگان در عزل و نصب‌ها دخالت دارند و از سویی عدم اجماع مسئولان و نمایندگان که موجب شده مجمع نمایندگان قوی نداشته باشیم. گردش نخبگان نیز در اردبیل مشاهده نمی‌شود. حتی برخی مدیران کل تحصیلات دانشگاهی کافی ندارند.

حسین زاده: اصلی‌ترین مشکل توسعه معیشت مردم است. البته وقتی این مفهوم را طرح می‌کنیم کلی است و این سؤال پیش می‌آید که معیشت دقیقاً چیست. به عقیده بنده کشاورزی در اردبیل وضعیت بحرانی دارد. گردشگری در کشور ۲۷ سازمان و نهاد متولی دارد اما در اردبیل دچار مشکل است. صنایع در وضعیت نامطلوب است و حتی در روستاها و بخش‌ها به حد کافی صنایع کوچک که ثروت را نگه داشته و مانع مهاجرت شوند نداریم. از ایده‌های نو حمایت نمی‌شود.

تیم اتاق فکر بنده بیش از ۲۰۰ مورد مشکل در حوزه‌های ذکر شده احصا کرده است که فقط ۷۰ صفحه به کشاورزی اختصاص دارد.

کد خبر 3563575

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha