به گزارش خبرنگار مهر، انقلاب مشروطه بر آمده از اصلاحات حكومتي، منازعات فكري و مبارزه سياسي بود. انقلاب مشروطه دميدن جاني تازه بر پيكر فرسوده جامعه ايراني بود كه مي توانست سرآغاز بسياري از تحولات بنيادي در ايران باشد.
با گذشت صد سال از آن زمان و از سر گذراندن حوادث بي شمار، مسئله مشروطه همچنان مورد توجه است چرا كه بسياري از مسائل همچنان مورد مناقشه و چالش برانگيز هستند. از اين جهت پرداختن به اين امر، بي جهت نخواهد بود.
طي اين چندين سال، آثار و كتاب هاي مختلفي از جنبه هاي متنوع به بررسي اين واقعه پرداخته اند كه هر كدام افق تازه اي براي ما گشوده اند برخي از اين آثار به منازعات فكري و نظري توجه كرده اند . از جمله آنها كتاب "مباني نظري حكومت مشروطه و مشروعه" نوشته حسين آباديان است كه توسط نشر ني براي اولين بار در سال 1374 به بازار عرضه شده است.
حسين آباديان آثار و نوشته هاي بسياري در حوزه تاريخ معاصر ايران دارد. در اين پژوهش آباديان با رجوع به منابع اصلي يعني رساله هايي كه از طرفداران و مخالفان به جا مانده سعي بر آن دارد تا به نوعي تبيين نظريه مشروطه خواهي و نسبت آن با انديشه ديني دست يابد.
مشروطه از ديدگاههاي متفاوتي بررسي و نقد شده است. از جمله اينكه برخي معتقدند كه گويا مشروطه طلبان ايران خود نمي دانسته اند مشروطه چيست و يا اينكه آنها در شناخت هويت مشروطه دچار توهم بوده اند. از نظر صاحبان اين ديدگاه مشروطه همان است كه در غرب اتفاق افتاد و گزينش عناصري از آن و تلفيق با فرهنگ بومي بي معناست. به همين دليل بر تناقض مشروطه و انديشه ديني و سنتي تأكيد دارند و تلاش براي آشتي بين انديشه مشروطه كه خاستگاه غربي دارد با انديشه سنتي و ديني را كاري عبث و بيهوده مي دانند.
كتاب حاضر ضمن تلاش براي تبيين تئوريك مشروطيت ايراني سعي دارد ديدگاههايي اينچنين را مورد واكاوي و بررسي قرار دهد.
نويسنده طي 9 فصل مباحث مختلفي را در همين چارچوب گفته شده ارائه مي دهد. در پايان كتاب نيز علاوه بر منابع مختلف، در بخش ضمائم گزيده اي از اصل رساله هاي تأليفي در زمان مشروطه آلوده شده است.
نظر شما