خبرگزاری مهر، گروه استان ها - محمدحسین نیکوپور: در حالیکه تعداد کتاب فروشی های فعال در سطح کشور به ۳۶۰ مورد می رسد، فارس در این طرح دارای جایگاه چهارم مشارکت کتابفروشی هاست و پس از استان های تهران، اصفهان و خراسان رضوی که با فاصله در این جایگاه قرار دارند، واقع شده است.
با وجود اینکه ۲۹۶ کتاب فروشی داری فروش در این طرح سراسری مشارکت دارند و تاکنون ۶۰۸۳۹ مورد خرید انجام گرفته، تعداد کتاب های فروش رفته در طرح عیدانه کتاب اکنون که یک هفته از آغاز سال نو می گذرد ۱۶۸۶۴۳ جلد کتاب در کتابفروشی های مشارکت جو به فروش رسیده است.
این درحالیست که بر اساس آمار سایت کتاب ایران، پرفروش ترین کتابفروشی بر اساس خریدار متعلق به شهر اصفهان است که ۲۲۹۹ مورد فروش داشته و در فهرست ده گانه آن فارس قرار ندارد و در میان پرفروش ترین استان بر اساس خریدار استان فارس با ۳۲۷۲ مورد عیدانه کتاب در رتبه ششم این فهرست قرار دارد وخوزستان، کرمانشاه، کردستان و لرستان در رتبه های بعدی قرار دارند.
در مراجعه خبرنگار مهر به برخی از کتابفروشی های شیراز که کم و بیش در این طرح مشارکت جسته اند میزان استقبال به دلیل عدم آگاهی مردم از شیوه و کتابفروشی های این طرح موجب شده خریداران کتاب از چند و چون آن بی خبر باشند.
پراکندگی کتابفروشی های عیدانه کتاب
این درحالیست که کتابفروشی های طرح عیدانه کتاب در شیراز دارای پراکندگی است که دست کم تمامی نقاط شهر را در بر می گیرد.
در این باره یک خریدار دائمی کتاب به خبرنگار مهر، می گوید: خوشبختانه از نخستین روزهای سال نو از اینکه توانستم بخشی از خریدهای کتابم را در این طرح انجام دهم بسیار خرسندم، زیرا طلیعه خوبی برای سالی نکو در کنار کتاب است.
هلن دلشاد که دانشجوی پزشکی است معتقد است: گرچه فضای کتابفروشی ها در طول سال هم آنچنان استقبالی را شاهد نیست، اما همین که مشتریان واقعی کتاب از این طرح اطلاع یابند و به دیگران توصیه کنند، خود تبلیغی برای این طرح است.
او که اغلب کتاب های خود را از کتابفروشی های مرکز شهر شیراز تهیه می کند، گستره جغرافیایی طرح عیدانه کتاب را خوب توصیف می کند، اما می گوید: با توجه به اینکه محیط دانشگاهی شیراز در یک منطقه قرار دارد و اکنون تعطیلات نوروزی است و دانشجویان در فضاهای آموزشی به سر نمی برند، نیاز است این طرح دست کم در طول سال یکی دوبار انجام گیرد تا بخشی از کتابخوان ها نیازهای خود را محدود به یک فرصت دوهفته ای نکنند.
سهم گردشگران از نوروز کتاب
کتابفروشی های خیابان رودکی شیراز که در تامین نیازهای دانشجویان رشته های هنر و معماری و آثار تخصصی این رشته ها فعالیت دارند نیز به این طرح وارد شده اند و برای نمونه کتابفروشی «فرهنگ و هنر» در نوروز میزبان اهالی کتاب است و توانسته است افزون بر گردشگرانی که اغلب در اقامتگاه ها و هتل های این خیابان و خیابانهای زند، انوری، سعدی و فرعی های به گشت و گذار می پردازند، مشتریان دائمی خود را از این طرح بهره مند کند.
سمیه اسکندری، مدیر این کتابفروشی که مدتی است آنرا در فضایی گسترده تر از پیش ساماندهی کرده، می گوید: ما در طول سال به خاطر مشتریانی که اغلب دانشجویان رشته های عکاسی، معماری، گرافیک، نقاشی و دیگر رشته های هنری هستند مشتریان خود را داریم و با پیوستن به طرح عیدانه کتاب گرچه دانشجویان کمتر سراغ مان می آیند، اما دیگر مشتری های کتابفروشی توانستند از این فرصت استفاده کنند و افزون بر آن با توجه به اینکه اغلب هتل ها و اقامتگاه های گردشگران در این محدوده شهر قرار دارند مسافرانی که اهل کتاب هستند خود را از این فرصت بی بهره نساختند.
در این میان کتابفروشی هایی هم هستند که گرچه در این طرح حضور ندارند، اما در نوروز مکانی هستند که برای ساعاتی اوقات فراغت مردم را پر می کنند و مانند شهرکتاب شیراز که در کوی خلبانان بلوار معالی آباد قرار گرفته با فضایی گسترده توانسته است گردشگرانی که رنگ و لعاب این بلوار را می شناسند و ترجیح می دهند افزون بر دیدار از جاذبه های گردشگری و تاریخی سری هم به شمال شهر شیراز بزنند به خود جذب کرده و با وجود بخش های کودک و نوجوان، موسیقی، کافه کتاب و تماشاخانه دقایقی را در کنار کتاب به سر ببرند.
در شیراز کتابفروشها صمیمی اند
یکی از این گردشگران در گفتگو با خبرنگار مهر از وجود کتابفروشی های دلنشین شیراز ابراز خشنودی کرده و معتقد است: در شیراز کتابفروشها هم مانند مردمی که به سادگی و صمیمت شهره هستند فضایی ساده و صمیمی را به اهالی کتاب و آنها که حتی با کتاب مانوس نیستند ارایه می کنند.
آریو کاشانی که افزون بر شهر کتاب، به کتابفروشی های مرکز شهر شیراز از جمله کتاب اسفند هم سر زده اهتمام مردم شیراز را به کتاب ستود و افزود: گرچه شیراز در دوره کنونی به مراکز تجاری و رستوران های مدرن و امروزی شناخته می شود، اما این شهر هنوز به خاطر شهرت ادبی و هنری خود مقصد گردشگران ایرانی و خارجی است و کتابفروشی های آن هم چه آنها که از دیرباز حضور داشته اند و چه آنها که با شیوه های مدرن و به روز ظرف این سالها به جمع کتابفروشی ها پیوسته اند در جذب اهالی کتاب و گردشگران موفق هستند.
دید و بازدید در کتابفروشی ها
گردشگرانی که در شیراز به گشت و گذار می پردازند حتی برای یکبار هم که شده در خیابان زند این فرصت را می یابند افزون بر جاذبه هایی مانند ارگ کریم خان زند یا عکارت کلاه فرنگی که موزه پارس در آن قرار دارد و پس از آن مجموعه زندیه واقع شده در پیاده روهای زند گشتی بزنند یک کتابفروشی کوچک توجه شان را جلب می کند.
مدیر کتابفروشی بلادی که نسل های متعددی از مردم شیراز برای یکبار هم که شده او را پشت پیشخوان آن ملاقات کرده اند نوروز را به استقبال از میهمانان شهر ادب و فرهنگ اختصاص می دهد و می گوید: برای من دید و بازدید نوروز در کتابفروشی هرسال رقم می خورد.
زین العابدین بلادی که سال ۹۴ از سوی مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس مورد تقدیر قرار گرفت به خبرنگار مهر، می گوید: تا آن زمان که توان داشته باشم به کتابفروشی می پردازم و فرقی نمی کند تعطیلات نوروز یا روزهای عادی باشد.
او درباره اینکه کتاب همواره یار انسانهاست، می گوید: من با این مخالفم که کتابفروشی ها کم شده اند، بلکه اعتقاد دارم کتابفروشی هایی که توانایی تامین هزینه های اجاره را ندارند از ادامه راه باز می مانند.
کتابفروشی بلادی در اوایل سال ۱۳۴۰ ش در خیابان زند تأسیس یافت و اکنون به حیات خود ادامه میدهد.
نظر شما