به گزارش خبرگاراعزامي "مهر" به تاجيكستان، محمود احمدي نژاد، حامد كرزاي و امامعلي رحماف در پايان مذاكرات مشترك و امضاي اسناد سه جانبه مشترك، در جمع خبرنگاران تصريح كردند : ظرفيت ها، استعدادها و فرصت هاي موجود بايد در خدمت پيشرفت و ارتقا سه كشور قرار گيرد.
آنان ضرورت همكاري براي رشد مناسبات و زندگي شايسته وتلاش براي بهره گيري از مشتركات را يادآور شدند و بر همدلي ، همكاري و پيشرفت و هوشياري در مقابل تهديدات و اختلافاتي كه از سوي بيگانگان مطرح مي شود، تاكيد كردند.
امامعلي رحمانف رئيس جمهور تاجيكستان ميزبان اين اجلاس سه جانبه گفت: سه كشور همسايه ايران، تاجيكستان و افغانستان مي توانند برنامه هاي همكاري دراز مدتي با يكديگر داشته باشند و اين اراده و ظرفيت در هر سه كشور وجود دارد.
وي با انتقاد از تداوم جنگ و حملات رژيم صهيونيستي به لبنان اظهار داشت: مجامع بين المللي و از جمله سازمان كنفرانس اسلامي بايد در اين زمينه وارد عمل شدند.
رحمانف باتاكيد بر اينكه كشتن كودكان و زنان در لبنان، اقدامي غير انساني و مخالف حقوق بشريت است ، تاكيد كرد: هر چه سريعترجنگ در لبنان بايد پايان يابد.
به گزارش مهر، محمود احمدي نژاد رئيس جمهوري اسلامي ايران نيز بر ضرورت تقويت مشتركات براي مقابله با تهديدات مشترك سه كشور ايران، افغانستان و تاجيكستان تاكيد كرد و با اشاره به اينكه بايد از همه ظرفيت ها براي توسعه روابط سه جانبه بهره گرفت، تصريح كرد: امنيت، ثبات، و پيشرفت افغانستان و تاجيكستان را پيشرفت و ثبات كشور خود مي دانيم و اطمينان داريم كه سه كشور از پيشرفت يكديگر خوشحال مي شوند.
وي تاكيد كرد: اقتدار و پيشرفت ايران، تاجيكستان و افغانستان، به نفع منطقه است و اين نشست سه جانبه آغاز ي براي همكاريهاي گسترده تر و عميق تر بين سه كشور است.
احمدي نژاد همچنين كشتار ملت لبنان توسط رژيم صهيونيستي را محكوم كرد و گفت: عده اي گمان مي كنند با بمباران يك كشور ديگر ، مي توانند براي خود جايگاهي در منطقه پيدا كنند و به دنبال بهانه مي گردند.
وي گفت: صحنه لبنان، صحنه اي براي راستي آزمايي مدعيان صلح و حقوق بشر و طرفداران قانون است كه آيا حقيقتا درست مي گويند و يا تنها ادعا مي كنند.
رئيس جمهوري اسلامي ايران، آتش بس فوري در لبنان را خواستار شد و گفت: مدعيان حقوق بشر در امتحان خود مردود شده اند و تا به امروز مدعيان دروغين حقوق بشر و صلح و امنيت جهاني نتوانسته اند نمره قبولي بگيرند كه بايد در آينده نزديك جبران كنند.
وي تاكيد كرد صلح وآرامش بر پايه عدالت و معنويت و كرامت انساني امكانپذير است.
حامد كرزاي رئيس جمهور افغانستان نيز با اشاره به سطح روابط خوب سه كشور ايران، تاجيكستان و افغانستان ، آمادگي كشورش را براي بهره گيري از تمامي ظرفيت هاي موجود براي تعميق همكاري هاي سه جانبه اعلام كرد.
وي تصريح كرد: افغانستان به دنبال بهبود روابط اقتصادي، فرهنگي، و سياسي خود با ايران و تاجيكستان است و آماده برگزاري كميسيون سه جانبه در كابل هستيم.
كرزاي نيز صلح و ثبات در هر يك از اين سه كشوررا به نفع همه منطقه دانست و از تداوم كشتار ملت فلسطين لبنان ابراز تاسف كرد و گفت: مسايل و مشكلات موجود بايد از طريق مذاكره و رايزني حل و فصل شود.
وي خاطر نشان كرد: افغانستان جنگزده و در حال بازسازي، درد ملت جنگزده لبنان را مي داند و عميقا اعتقاد دارد كه بايد هر چه زودتر جنگ در لبنان خاتمه يابد.
بنابراين گزارش ، پس از توضيحات سه رئيس جمهور ، احمدي نژاد ، كرزاي و رحمانف به سئوالات خبرنگاران پاسخ دادند.
كرزاي در پاسخ به سئوالي در خصوص ساخت نيروگاه برقي آبي مشترك با تاجيكستان، گفت: افغانستان از هر اقدامي كه براي ترقي تاجيكستان و افغانستن صورت بگيرد، استقبال مي كند و خدمات و تلاشهاي رحمانف را درراستاي بهبود معيشت، رفاه و ثبات تاجيكستان ارزيابي مي كنيم.
رحمانف نيز در اين زمينه، گفت: بايد براي اجرايي شدن تفاهم نامه ها و قراردادها فرصت داد، اما قطعا اجرايي خواهند شد.
خبرنگاري از احمدي نژاد در خصوص سرنوشت پيشنهاد وي براي تاسيس يك شبكه تلويزيوني فارسي زبان براي سه كشور ايران، تاجيكستان و افغانستان كه به نشست سه جانبه، ارائه كرده بود ، سئوال كرد و وي پاسخ داد: اشتراكات فرهنگي ما زياد است و لازم است كار بيشتري صورت بگيرد، ما پيشنهاد كرديم يك تلويزيون فارسي زبان درست كنيم و هر سه كشور با اصل اين موضوع موافقت كردند اما بايد مقدمات آن فراهم شود، سپس در مرحله اجرا گام برداريم.
خبرنگاري از كرزاي سئوال كرد آيا با وجود نيروهاي اشغالگردر افغانستان ، آيا امنيت سرمايه گذاري در اين كشور دچار خدشه نمي شود كه رئيس جمهور افغانستان گفت: اين نيروها را اشغالگرد نمي دانيم، افغانستان كشوري نيست كه بخواهد اشغالگران را تحمل كند، مردم افغانستان سالها با شوروي جنگيدند .
رئيس جمهور افغانستان در همين جا از همه كشورهاي همسايه از جمله ايران كه به اين كشوردر رسيدن به امنيت و ثبات ياري كرده اند ، تشكر كرد.
وي اعلام كرد: تلاش كرده ايم زمينه لازم براي ارتقاي روابط اقتصادي با كشورهاي همسايه فراهم شود، تا سازندگي و پيشرفت در افغانستان شتاب بيشتري پيدا كند.
رحمانف رئيس جمهور تاجيكستان نيز در پاسخ به سئوالي در خصوص رفع موانع و مشكلات فراروي بازرگانان و تجار ايراني در اين كشور، گفت: تلاش خواهيم كرد شرايط ورود خروج مسافر و كالا از ايران به تاجيكستان با سهولت انجام شود.
وي اضافه كرد: مي خواهيم شرايط صدور ويزا در فرودگاه و همچنين عمليات گمركي تسريع و تسهيل شود.
بنابراين گزارش، پس از پايان كنفرانس خبري روساي جمهوري ايران، تاجيكستان و افغانستان پس از نشست سه جانبه و امضاي اسناد، دكتر احمدي نژاد بطور جداگانه در يك كنفرانس خبري شركت كردند.
خبر كنفرانس متعاقبا ارسال مي شود.
نظر شما