پروفسور حسين ضيايي، رئيس گروه شرق شناسي مطالعات ايراني و اسلامي دانشگاه U.C.L.A، در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اين نكته كه بسياري از غربيان با فيلسوفاني مانند ابن سينا، فارابي، ابن رشد آشنايي دارند اين در حالي است كه ما فيلسوفان بسياري در اين سرزمين داشتيم كه مورد شناسايي جدي قرار نگرفتند تا چه رسد كه به غرب معرفي شوند، گفت : امروزه سهروردي پژوهي در غرب در حال تكوين است اما گسترده نيست و مي بايست پژوهشهاي جدي در زمينه معرفي او به جهان فلسفه در غرب انجام داد.
پروفسور ضيايي اظهار داشت: حتي تحقيقات درستي در باب فلسفه اسلامي نيز هنوز آنطور كه بايد مطرح نشده اند و هنوز بيشتر در حوزه هاي تاريخ و شرق شناسي و اين قبيل مواضع بررسي مي شوند.
رئيس گروه شرق شناسي مطالعات ايراني و اسلامي دانشگاه U.C.L.A، با تأكيد بر اين نكته كه بايد بكوشيم تا بحث فسلفه اسلامي را در حوزه فلسفه مطرح كنيم، گفت: در غير اين صورت بحث به توصيف و احيانا به تعارف و تمجيد بي محتوا محدود شده و وارد حوزه هاي علم پويا نخواهد شد .
پروفسور ضيايي همچنين اشاره كرد: براي اينكه فلسفه خودمان را درست در غرب معرفي كنيم بايد زباني كه با آن گفتگو مي كنيم، زبان فني فلسفي متداول باشد و بايد بكوشيم بيانمان عاري از توصيفات كلي فاقد معنا باشد. از ديد بنده اصول فلسفه ما به درستي در غرب شناخته نشده است.
وي افزود: شناختن اين مسئله نياز به بحث مفصلي دارد ولي اجمالاً عرض مي كنم غير از برخي از فلاسفه غربي كه با ترجمه هاي لاتين از متون فلسفه اسلامي، مثلا متون فارابي و ابن سينا آشنا هستند و لذا جنبه درستي فلسفه آن را مي شناسند اكثر غربي ها چه مورخين و چه فلاسفه از طريق نوشته هاي مستشرقين با فلسفه اسلامي آشنا شده اند.
پروفسور حسين ضيايي ليسانس رياضيات و فيزيك خود را در سال 1967 از دانشگاه ييل و دكتراي فلسفه اسلامي را در سال 1976 از دانشگاه هاروارد اخذ كرد. وي مدتي نيز در ايران در دانشگاه تهران و صنعتي شريفت تدريس كرده است. وي از سال 1988 در گروه شرق شناسي و مطالعات ايراني و اسلامي دانشگاه U.C.L.A كاليفرنياي آمريكا مشغول تدريس و پژوهش است.
دكتر ضيايي آثار متعددي درباره فلسفه اسلامي و به ويژه سهروردي در غرب به زبان انگليسي منتشر كرده است. كتابهاي "اشراق و معرفت در انديشه سهروردي" و "نور در حكمت سهروردي" از ضيايي منتشر شده است .
نظر شما