۹ مرداد ۱۳۸۵، ۱۲:۲۰

عضو هيئت علمي دانشنامه جهان اسلام در گفتگو با مهر:

اساس انديشه هاي "سهروردي" مهجور مانده است

اساس انديشه هاي "سهروردي" مهجور مانده است

امروزه تنها از طريق تاريخ با فيلسوفان بزرگ مرتبط بوده و از اساس انديشه هاي آنها از جمله سهروردي دور مانده ايم .

حسن سيد عرب عضو هيئت علمي دانشنامه جهان اسلام در گفتگو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: اگر چه سخن از فيلسوف، سخن از تفكر است اما بحث در اينباره مسبوق به گونه اي نياز نيز هست.

وي افزود: امروزه توجه به سهروردي  تلاش براي احياي متافيزيك نيست. بلكه از او و افكار وي به عنوان منبعي براي تفسير "اكنون" استفاده مي شود و اين ابزار انگاري موجب مي شود كه ما در غربت تهي مانده از نور به اشراق سهروردي توجه كنيم . اين خاصيت از نشانه هاي مصرف زدگي در قلمرو انديشه و فلسفه است.

سيد عرب تصريح كرد: سهروردي در قالب فيلسوف اهل تاله به مباني اصيل انديشه فلسفي عصر خود به عنوان منابع فكر توجه كرده و با اين كه در اين راستا توانسته تمامي آن انديشه ها را تحليل فلسفي كند اما در هيچ قسمت از آثار خود براي ما بيان نكرده كه اساس پيوند همه معارف فلسفي عصر خود را در چه نكته اي مي دانسته است. البته امروزه براي ما مشهود است كه او با انديشه نور چنين تلفيقي را ايجاد كرده اما هنوز براي ما پرسش است كه او چگونه به اين نهاد راه يافته است ؟

وي گفت : پاسخ همگاني به اين پرسش همان اشراق است كه در حقيقت صحيح ترين پاسخ به نظر مي رسد و به اين دليل آن را صحيح ترين پاسخ مي دانم زيرا نسبت ما را با سهروردي معلوم مي كند.

عضو هيئت علمي دانشنامه جهان اسلام با اشاره به اين نكته كه اشراق تنها يك كلمه يا اصطلاح نيست گفت: اشراق نماينده گونه اي سلوك فكري است كه اساس آن با ماوراي عالم ماده مرتبط است و وضعيت كنوني كه اين اتصال را سخت مي كند و يا از ميان مي برد در حقيقت نسبت ما را هم به سهروردي از ميان مي برد.

وي تأكيد كرد: ما امروزه با فيلسوفان بزرگ از جمله سهروردي تنها از راه تاريخ مرتبط هستيم و از اساس تفكر آنها به دور مانده ايم و اين نه به مثابه بي نيازي ما از تفكر و فقدان آن است بلكه به اين معناست كه تفكر در حوزه اي غير از آنچه آنها بدان مشغول بودند به كار گرفته مي شود به همين دليل سخن گفتن از سهروردي نيز در 8 مرداد مبتني بر اين واقعيت است.

سيد عرب اظهار داشت: سهروردي نماينده انديشه فلسفي در ايران است و اين سخن به معناي ناديده گرفتن مقام ديگر فيلسوفان بزرگ عهد اسلامي نيست بلكه بدين معناست كه تلقي و باور ايرانيان را از دو مقوله در اساس متافيزيكي كه عبارت از اسلام و اشراق است بيان كرده است. او نماينده اسلام ايراني است.

کد خبر 360572

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha