خبرگزاری مهر، گروه استانها - محسن مهرابی: کوچ عشایر استانهای لرستان، همدان و کرمانشاه به مناطق کوهستانی زاگرس در بخش جنوب لرستان بهعنوان محل قشلاق باعث ایجاد مشکلاتی برای شهرهای پلدختر و معمولان و چهبسا برای خود عشایر شده است به طوریکه در برخی اوقات به خاطر خطرات جاده و تصادف شمار زیادی از دامهای آنها تلفشده و این موضوع حتی جان خود عشایر کوچ رو را نیز تهدید میکند.
از بین رفتن مبلمان شهر ارمغان کوچ عشایر
این گذر کوچ و پیمودن مسیرهای طولانی ییلاق و قشلاق عشایر تنها مختص یک و یا چند سال نیست، ایلهای بزرگ عشایر هرساله با گلههای گوسفند خود از درون شهر عبور کرده و باعث ایجاد خساراتی به مبلمان شهر و مشکلاتی برای شهروندان میشوند.
عبور عشایر از درون شهر پلدختر و به بار آوردن مشکلات نهتنها مردم را آزار میدهد بلکه داد شهردار را نیز درآورده، گذر گوسفندان و ایلها از شهر به فضای سبز، بلوارها، درختچه و درختان و بهطورکلی مبلمان شهری آسیبزده و آن را به هم میزند.
گذر و کوچ هرساله ایلات و قبایل گله پرور این سه استان از این شهرستان برای مراتع، کشاورزان و منابع طبیعی مشکلاتی را به همراه دارد و علاوه بر ایجاد خسارات، ازنظر بهداشت محیط و فضای شهری نیز مشکلساز بوده و ساکنان شهر از آن رنج میبرند.
محسن اسماعیلپور، یکی از شهروندان پلدختری به خبرنگار مهر میگوید: هرساله به هنگام کوچ عشایر خیابانهای شهر محل تردد گوسفندان میشود و با عبور آنها شهر ازنظر بهداشتی با مشکل مواجه میشود.
مسئولان کوچ عشایر را ساماندهی کنند
وی میافزاید: هرساله ما از این مسئله رنج میبریم و این در حالی است که بهطور حتم برای مسیر کوچ عشایر راهی وجود دارد تا بتوان کوچ آنها را ساماندهی کرد و این امر نیازمند چارهاندیشی مسئولان است.
یک مغازهدار پلدختری نیز به خبرنگار مهر میگوید: در پارکها و بلوارهای اصلی شهر هرساله گل و درخت کاشته میشود و شهروندان انتظار دارند که این گل و گیاه با رشد خود به مبلمان شهر زیبایی ببخشند اما متأسفانه عبور عشایر حتی اجازه رشد و نمو به درختچه و گلها را نمیدهد و موجب از بین رفتن آنها میشود.
اصغر محمودند میافزاید: من نمیدانم چرا متولیان امر در این رابطه فکر و چارهای نمیاندیشند، چرا باید عشایر با گله از داخل شهر عبور کنند چرا مسیر عبور آنها را به خارج شهر انتقال نمیدهند؟
شهروند دیگر پلدختری با اعتراض به عبور عشایر از درون شهر میگوید: کوچ عشایر علاوه بر هم زدن بهداشت، مبلمان شهری و ایجاد آلودگی صوتی در خیابانهای شهر پلدختر هرروز بر تعداد سگهای ولگرد عشایر در سطح شهر افزوده میشود.
زهرا مهدوی میافزاید: سگهای ولگرد به همراه کوچ عشایر در شهر باقی میمانند و در کوچه و پسکوچههای شهر پلدختر پرسه میزنند و این مسئله هم برای زندگی شهری صورت خوشی ندارد و هم اینکه برای شهروندان و ساکنان شهر مشکلساز شده است.
عبور عشایر زحمات کارکنان شهرداری را به هدر میدهد
شهردار پلدختر به خبرنگار مهر در این رابطه میگوید: عبور عشایر از این شهر سالانه خسارات هنگفتی به بافت درون شهر پلدختر وارد میکند و این موضوع باعث هدر رفتن زحمات و تلاش کارکنان شهرداری میشود.
جهانگیر اکبری بابیان اینکه با آغاز فصل ییلاق و قشلاق عبور عشایر کوچ رو به امکانات و زیرساختهای شهر پلدختر خساراتی وارد میکند، یادآور میشود: با توجه به اینکه شهر پلدختر در مسیر عبور عشایر قرار دارد سالانه عبور دامهای عشایر خسارات سنگینی به فضای سبز، پارکها و بلوارها و مبلمان این شهر وارد میکند.
تخریب فضای سبز شهر پلدختر با ورود عشایر
وی میافزاید: عبور عشایر متأسفانه باعث ایجاد مشکلاتی ازنظر بهداشتی نیز میشود و سگهای ولگردی که همزمان با عبور عشایر در مسیر رودخانه کشکان در حاشیه و اطراف آن باقی میماند باگذشت زمان موجب مشکلاتی در شهر میشوند.
اکبری میافزاید:کسی مخالف کوچ عشایر نیست این امر ریشهای تاریخی و سنتی دارد اما عبور آنها از وسط شهر صورت خوشی ندارد و مشکلات و خطراتی را به دنبال دارد و این در حالی است که در این رابطه بارها موضوع را به اداره امور عشایری اعلام کردهایم تا برای این مشکل چارهاندیشی کنند.
وی تصریح میکند: بارها این موضوع را مطرح کردیم که اداره امور عشایر شهرستان پلدختر یا مسیر جایگزین برای عبور آنها انتخاب کند و یا اینکه حمل دامهای آنها بهوسیله وسایل نقلیه صورت گیرد اما متأسفانه متولیان امر تاکنون این موضوع را نپذیرفتهاند.
شهرداری برای ساماندهی کوچ عشایر آماده همکاری است
شهردار پلدختر بابیان اینکه میتوان با تعامل بین دستگاههای متولی از ورود دام به سطح شهر جلوگیری کرد ادامه میدهد: شهرداری پلدختر آمادگی دارد با اکیپ ساماندهی کوچ عشایر ازجمله امور عشایر، منابع طبیعی، نیروی انتظامی و دامپزشکی برای ساماندهی این موضوع همکاری کند.
شهردار معمولان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر میگوید: شهر معمولان مسیر کنارگذر برای عبور عشایر کوچ رو ندارد و وقتیکه آنها از این شهر عبور میکنند شهرداری اکیپهایی را در منطقه برای هدایت آنها ساماندهی میکند اما برخی از آنها مقاومت می کنند.
مسعود شاکرمی بابیان اینکه هرسال عبور عشایر باعث بروز خساراتی در سطح شهر معمولان میشود میگوید: در اسفندماه سال گذشته شهرداری معمولان اقدام به کاشتن ۱۲ هزار اصله نهال در سطح شهرکرد که متأسفانه با عبور عشایر از بین رفت.
رئیس اداره امور عشایر پلدختر در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار میکند: فصل کوچ عشایر به مناطق قشلاق از اوایل پاییز آغاز و تا اواخر آبان ادامه دارد و با توجه به اقلیم آب و هوایی لرستان این عشایر از ییلاق به قشلاق و مناطق گرمسیری بهویژه جنوب استان لرستان و شهرستان پلدختر کوچ میکنند.
عبور عشایر کوچ رو سه استان کشور از داخل شهر پلدختر
مهرشاد رشنو میافزاید: علاوه بر عشایر کوچ رو لرستان هرسال عشایر سه استان همدان، مرکزی و کرمانشاه از این شهرستان میگذرند، عشایر در این منطقه اتراقگاههای کوچ مشخصشدهای دارند و هرکدام برای چرای دام خود دارای پروانه چرا بوده و کنترل پروانه چرای دام آنها در دستور کار امور عشایر است.
وی بابیان اینکه عشایر و کوچنشینان نماد اصلی اصالت و تمدن قدیم هستند که زندگی آنها بر پایه دامداری و دامپروری استوار است میگوید: هرساله سه هزار خانوار عشایر با ۱۳ هزار نفر جمعیت و ۴۷۰ هزار واحد دامی به مناطق جنوبی کوچ میکنند.
رئیس اداره امور عشایری پلدختر میافزاید: از این تعداد خانوار عشایر هزار و ۳۰۰ خانوار عشایر استان همدان بوده که از مسیر شهرستان پلدختر به مناطق جنوبی کوچ میکنند.
رشنو میگوید: با ساماندهی کوچ عشایر و مشخص شدن مسیرهای جایگزین برای کوچ و اطلاع رسانی گسترده میتوان از ورود دام به شهر جلوگیری کرد و خسارات ناشی از آن را به حداقل رساند.
نظر شما