۱۰ مرداد ۱۳۸۵، ۱۰:۵۲

/ گزارش مهر به بهانه روز جهاني شير مادر /

سلامت نسل آينده در گرو تغذيه انحصاري با شير مادر

سلامت نسل آينده در گرو تغذيه انحصاري با شير مادر

خبرگزاري مهر - گروه اجتماعي: هنوز در اغلب سوپرماركت ها و مغازه ها انواع و اقسام مارك هاي شير خشك با رنگ هاي متنوع و تبليغات گول زننده به چشم مي خورد ، چون سعي دارند اين حس را در مادران و پدران غالب كنند كه شير خشك به ويژه نوع خارجي آن ، مقوي تر و مفيد تر از شير مادر است.

به گزارش خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر ، بشر تا كنون نتوانسته به علم برخي از موارد نظير تهيه خون جاري در بدن دست يابد و شير مادر نيز از جمله اين موارد است كه بشر تا كنون نتواسته جايگزيني براي آن بيابد كه تمامي خواص و ويژگي هاي آن را داشته باشد.

به هرحال امروزه مزاياي تغذيه كودك با شير مادر براي والدين در مقايسه با گذشته بسيار افزايش يافته است اما از سوي برخي تفكرات به ظاهر روشنفكري نظير برهم خوردن تناسب اندام با دادن شير به كودك در اين دوره ، موجب شده مادران ، كودك خود را از تغذيه سالم و حياتي نياز محروم كنند.

بر اساس آمارهاي موجود ، سالانه 11 ميليون كودك در دنيا جان خود را از دست مي دهند. اين در صورتي است كه برخي مادران با وجود توانايي ادامه شير دهي به نوزاد فقط در ماههاي ابتدايي تولد نوزاد به كودك خود شير مي دهند اما به محض رسيدن 6 ماهگي نوزاد ، زماني كه ديگر نوزاد مي تواند از غذاهاي كمكي مصرف كنند زودتر از حد موعد شير را قطع مي كنند.

به گزارش مهر ، 4/24 درصد زنان هرمزگان و 1/58 درصد زنان آذربايجان شرقي و 8/38 درصد در استان سيستان و بلوچستان به صورت انحصاري تا شش ماهگي به كودكانشان شير مي دهند.

نماينده يونيسف در اين باره مي گويد: الگوي زود از شير گرفتن كودكان شيرخوار در تمامي مناطق روستايي و حاشيه شهرهاي ايران در سطحي مساوي مشاهده مي شود به گونه اي كه بر اساس آمارهاي موجود، فقط 44 درصد زنان ايراني، كودكان شيرخوار خود را تا 6 ماهگي شير مي دهند.

روچيرا گوپتا مي افزايد: تعداد زيادي از كودكان ايراني قبل از 4 ماهگي از تغذيه با شير مادر محروم مي شوند در صورتي كه تغذيه كافي نوزاد با شير مادر در دوران شيرخوارگي و اوايل كودكي در محيط رواني، اجتماعي و خانوادگي مناسب، اساس تكامل كودك براي رسيدن به ظرفيت كامل انساني است.

اين كارشناس ارشد و مدير ارتباطات يونيسف با بيان اينكه اگر تغذيه با شير مادر براي كودكان صورت نگيرد آنها با فقر تغذيه اي مواجه مي شوند، اظهار مي دارد: ارتقاي آگاهي مادران نقش مهمي در تغذيه كودكان داشته و اين عامل در كاهش سطح گرسنگي و فقر كودكان تاثير گذار است.

وي ادامه مي دهد: بهبود قوانين ملي، بالابردن سطح مهارتها و پرسنل مراكز بهداشتي و درماني و بيمارستانها براي رسيدن به اهداف هزاره سوم در تمامي كشورهاي امري ضروري است.

تغذيه كودك با شير مادر علاوه بر اثرات مهم و مطلوب بر نوزاد، مادر را نيز از مزاياي آن محروم نكرده به گونه اي كه اثرات قابل توجهي هم براي مادر خواهد داشت.

دبير انجمن علمي مامايي در اين باره مي گويد: مادراني كه نوزادان خود را با شير خود تغذيه مي كنند بسيار آسانتر از ديگر مادران مي توانند زمان بارداري بعدي خود را مشخص كنند چون شيردهي موجب تاخير در زمان تخمك گذاري مي شود.

ناهيد خداكرمي در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر مي افزايد: با تاخير در تخمك گذاري به واسطه تغذيه نوزاد با شير مادر احتمال بارداري مجدد بسيار كمتر مي شود و از اين طريق مادران مي توانند از بارداري هاي ناخواسته خود جلوگيري كنند.

وي تاكيد مي كند: وضعيت جسماني مادراني كه به فرزند خود شير مي دهند بسيار سريعتر از ديگر مادران به وضعيت مطلوب گذشته باز مي گردد بنابراين تغذيه نوزادان با شير مادرعلاوه بر مزايايي كه براي نوزاد دارد مي تواند به تناسب اندام مادر پس از زايمان نيز كمك زيادي كند.

دبير انجمن علمي مامايي با بيان اينكه تحقيقات نشان داده كه اغلب مشكلات ارتباطي ميان نوجوانان و والدين در بين افرادي است كه با شير مادر تغذيه نشده اند، تصريح مي كند: مادراني كه به فرزندان خود شير داده اند توانسته اند ارتباط عاطفي بهتري با فرزندان خود برقرار كنند و اين ارتباط عاطفي مناسب در دوران نوجواني نيز موثر بوده است.

وي ادامه مي دهد: شير مادر قابليت نگهداري در يخچال يا فريزر از 15 ساعت تا دو هفته را دارد بنابراين مادران شاغلي كه ساعتهايي از روز را نمي توانند در كنار نوزادان خود بوده و به آنها شير دهند، مي توانند پيش از ترك منزل شير خود را به ميزان كافي براي نوزاد گذاشته تا در ساعات غيبت از منزل، نوزاد از شير مادر محروم نشود.

در دنياي امروزه كه هنوز نتوانسته اند دارويي براي بيماري ايدز توليد كنند و يا واكسن پيشگيري از آن را با قطعيت به كار ببرند، شير مادر به تنهايي مي تواند اين كار را براي نوزاد انجام دهد به گونه اي كه تحقيقات نشان داده قند موجود در شير مادر از آلوده شدن شيرخوار به ويروس ايدز جلوگيري مي كند.

به گزارش مهر ، پزشكان توصيه مي كنند كه مادران حتي با توجه به علائم گوناگون جسمي و روحي كودك ، از كافي بودن شيري كه مي خورد اطمينان حاصل كنند به گونه اي كه مقدار ادرار كودك نشانگر تغذيه با شير است. به طور كلي كودك تا روز ششم بايد به ازاي هر روز از عمر خود يك پوشك را خيس كند. براي مثال در روز سوم بايد در 24 ساعت 3 تا 4 پوشك را خيس كند كه اين بعد از شش روزگي نوزاد بايد افزايش يابد.

رنگ ادرار هم مهم است و بايد زرد كمرنگ باشد و پر رنگ بودن ادرار حاكي از غلظت زياد آن و ناكافي بودن شير مصرفي است. افزايش منظم وزن كودك نيز بهترين علامت تغذيه كافي او است. كودك در هفته اول پس از تولد حدود 10 درصد از وزن هنگام تولد خود را از دست مي دهد كه اين امري طبيعي است. سپس از آخر هفته دوم شروع به افزايش وزن مي كند و به طور متوسط هفته اي 4 تا 7 انس وزن اضافه مي كند.

به هر حال يكي از عوامل مهم تشويق مادران به تغذيه نوزاد با شير خود جلوگيري از تبليغات دروغين شركت هاي بزرگ توليد كننده شير خشك چه در داخل و چه در خارج از كشور است چرا كه تا سال گذشته سالانه 150 تا 20 ميليون دلار شير خشك نوزاد وارد كشور مي شد.

معاون غذا و داروي وزارت بهداشت در اين باره مي گويد: سياست وزارت بهداشت تاكيد بر تغذيه با شير مادر است اما با اين وجود برخي از مادران به دلايل بهداشتي و بيماري ، توانايي تغذيه نوزاد با شير مادر را ندارند كه براي جبران اين كمبود ناچاريم سالانه 6 ميليون قوطي شير خشك با استفاده از يارانه دولتي وارد كنيم.

دكتر رسول ديناروند مي افزايد: توليد شير خشك در داخل هم از لحاظ صرفه جويي ارزي و اشتغال زايي مهم است و هم وزارت بهداشت با توجه به فناوري بالاي كارخانه شيرخشك، مطمئن است كه فرآورده هاي توليد داخل از كيفيت بهتري نسبت به شيرخشك هايي كه در حال حاضر وارد  مي شوند برخوردار خواهد بود.

وي درباره قاچاق شير خشك به داخل كشور مي گويد: واردات هر گونه شير خشك دارو، مواد غذايي ، بهداشتي ، آرايشي و مكمل هاي غذايي بدون مجوز وزارت بهداشت ممنوع است اما متاسفانه قاچاق شير خشك همچون ديگر كالاهاي مصرفي صورت مي گيرد .

معاون غذا و داروي وزارت بهداشت هشدار مي دهد: شير خشك هايي كه بدون مجوز وزارت بهداشت وارد مي شوند يا تاريخ گذشته و فاسد هستند يا تقلبي هستند و يا از مواد زيان آور و غير مجاز در آنها استفاده شده است كه سلامت مردم را به خطر مي اندازد.

کد خبر 361069

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha