به گزارش خبرنگار مهر، حجتالاسلام محمدرضا زیبایی نژاد ظهر یکشنبه در کارگاه آموزشی بانوان فرهیخته استان اردبیل تصریح کرد: تحولات فرهنگی و اجتماعی به واقع با سرعت باورنکردنی در حال وقوع است.
وی افزود: این تحولات به شکلی است که حتی کارشناسان علوم اجتماعی را متحیر ساخته است و سرعت آن در برخی مواقع با ورود به کشور به مراتب بیشتر میشود.
مسئول دفتر مطالعات و تحقیقات جامعه زنان حوزه علمیه قم با تأکید به اینکه نیاز است تحولات جهانی به صورت عمیق مطالعه شود، ادامه داد: در کنار آن مطالعه فرهنگ کشور ضروری است تا بتوانیم تحولات جهانی را ایرانی بفهمیم.
به گفته زیبایی نژاد در برخی مواقع تحولات جهانی فرهنگی در جامعه ناشی از نفوذ قلمداد میشود و این نامگذاری به معنی خاص آن صحیح است.
وی تأکید دارد که اگر کسانی بیایند و برای جامعه ایرانی طراحی خاصی داشته باشند و جامعه ایرانی شیعی را از درون متلاشی کنند به واقع مفهوم نفوذ است.
نویسنده و پژوهشگر حوزه زنان افزود: در عین حال برخی تحولات جهانی نیازمند مطالعه است تا بتوان با آگاهی در خصوص تأثیرات آن اطلاع یافت.
زیبایی نژاد نمونه این تحولات را رشد جمعیت در جهان و در کشور دانست و تأکید کرد: از ۱۹۷۰ رشد جمعیت جهانی با کاهش همراه است که این به معنی کاهش جمعیت نیست بلکه رشد جمعیت کاهش یافته است.
مسئول دفتر مطالعات و تحقیقات جامعه زنان حوزه علمیه قم ادامه داد: در کشور ایران رشد جمعیت از ۳.۴ در سال ۶۵ به ۱.۲۹ در سال ۹۰ رسیده و در طول ۲۵ سال اخیر ۷۰ درصد کاهش یافته است.
وی با بیان اینکه در مقیاس جهانی رشد جمعیت ۳۲ درصد و در کشورهای اسلامی ۴۰ درصد کاهش را نشان میدهد، متذکر شد: اگر رشد جمعیت کشور با وضعیت فعلی پیش رود تا ۸۰ سال دیگر ایران پیرترین کشور جهان خواهد بود.
وی عوامل متعدد بعد از انقلاب از جمله اتخاذ الگوهای رشد و توسعه بیقواره و دلایل عمیق فرهنگی در کاهش رشد جمعیت را نیازمند مطالعه دانست و تأکید کرد: رشد جمعیت یکی از مهمترین تحولات جهانی است که باید مورد رسیدگی قرار گیرد.
مسئول دفتر مطالعات و تحقیقات جامعه زنان حوزه علمیه قم در عین حال با تأکید به اینکه در جامعه ایرانی برخی عادات و ویژگیها جریان دارد، اضافه کرد: از جمله به گفته دکتر ستاری به نقل از هرودت مردم ایران به سادگی از بیگانگان تقلید میکنند.
زیبایی نژاد با تأکید به اینکه مردم ایران تعاملگرا هستند، اضافه کرد: از مختصات جامعه ایرانی احساساتی بودن آن است.
پژوهشگر و نویسنده حوزه زنان معتقد است در فضای مذهبی جامعه ایرانی نیز به احساسات دامن زده میشود و فضای مذهبی به جای تقویت عقلانیت دینی، احساسات دینی را تقویت میکند.
وی یکی از دلایل اقبال عمومی به گوش سپردن به سخنرانی مداحان بیشتر از علما را چنین بینشی دانست و تأکید کرد: در فضای احساساتی، عقلانی اندیشیدن به مراتب سخت است.
مسئول دفتر مطالعات و تحقیقات جامعه زنان حوزه علمیه قم معتقد است در فضای احساسی مدها و الگوهای جدید به مراتب با سرعت بیشتری شیوع میگیرد و به ویژه اگر لعاب مذهبی و لعاب مدرن داشته باشد به سرعت آن اضافه میشود.
زیبایی نژاد متذکر شد: این مد می تواند مد کفش و لباس و مو و یا مد و سبک زندگی باشد و به حدی با سرعت در جامعه مشاهده میشود که مایه حیرت است.
وی به ضرورت مطالعه دقیق و علمی تحولات جهانی تأکید کرد و متذکر شد: برای مواجه با تحولات و جلوگیری از آسیبهای آن نیازمند مطالعات دقیق هستیم.
نظر شما