حجت الاسلام محمد رضا شهيدي يكي از اساتيد و داوران قرائت و حفظ قرآن در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به نزول قرآن گفت: نزول قرآن به صورت قرائت بوده است و قرآن نيز از ماده " اقرأ" گرفته شده يعني خواندن كه مسلمانان قرآن را به محض خوانده شدن، فرا مي گرفتند.
وي در ادامه به تاريخچه نگارش و كتابت قرآن اشاره كرد و اظهار داشت: در زمان پيامبر اكرم(ص) كساني كه سواد نوشتن داشتند و در صدر آنها حضرت علي (ع) قرآن را مي نوشتند كه البته شيوه نگارش قرآن به صورت ابتدايي و با خط كوفي بود و اين خط اعراب و نقطه گذاري نداشت و بر وسايل ابتدايي چون استخوان كتف شتر، پوست حيوانات و يا سنگها به صورت پراكنده نوشته شد.
حجت الاسلام محمد رضا شهيدي تصريح كرد: پس از پيامبر اكرم(ص) به جز حضرت علي (ع) افراد ديگري نيز قرآن را جمع آوري و با خط كوفي تنظيم كردند. در اين دوران برخي از مسلمانان قرآن را از حفظ مي خواندند و برخي ديگر از استاد مي شنيدند و سپس آن را حفظ مي كردند، وضعيت به گونه اي بود كه عده اي از مسلمانان مصحف داشتند . اما در زمان خليفه سوم اختلاف در قرآن ايجاد شد و او به گرد آوري قرآن پرداخت و 5 يا 7 نسخه از قرآن نوشته شده را به همراه قاري به 5 يا 7 كشور فرستاده شد.
اين استاد و داور قرائت و حفظ قرآن قرآن ياد آور شد: قرآن بعدها توسط ابوالاسود اعراب گذاري و سپس نقطه گذاري شد و به تدريج قرآن روند تكامل را طي كرد. زماني كه هنوز صنعت چاپ نيامده بود كاتبان قرآن را مي نوشتند اما پس از صنعت چاپ ابتدا در ايران و سپس در مصر قرآن چاپ شد.
وي افزود: آنچه كه امروزه بيشتر از قرآنهاي ديگر در دسترس ما قرار دارد قرآن به خط عثمان طه است زيرا اين قرآن هم استحكام و هم زيبايي دارد. اما اشكال شيوه نگارش به اين خط، مملو از اعراب بودن است كه براي مبتديان اشكالاتي را ايجاد مي كرد.
اين استاد و داور قرائت و حفظ قرآن با تأكيد بر اينكه بيشتر طراحان نيز به اين نتيجه رسيدند كه بايد از قرآن كم اعراب استفاده شود، زيرا به خط فارسي نزديك تر است، تصريح كرد: از اين رو برخي از حركات زائد و علامت سكون را برداشتند و يا حروفي را كه خوانده نمي شد با رنگي ديگر و يا كم رنگتر نوشتند. اگر چه اين قرآن نيز خالي از اشكال نبود.
وي در ادامه افزود: به دنبال نظر سنجي هايي كه انجام شد برخي از مردم قرآني را كه عثمان طه نوشته است را درست مي خوانند و برخي ديگر شيوه كم اعراب را مي پسندند و نتيجه اين شد كه در اصلاح كتابت قرآن كريم بايد به صورت حساب شده عمل شود و بر روي برخي از كلمات بررسيهاي زيادي انجام گيرد.
حجت الاسلام محمد رضا شهيدي با بيان اينكه قرائت قرآن در سالهاي اخير تفاوت بسياري داشته است، به طوري كه امروزه با رايانه مي توانند قرآن را بهتر و كلمات را به درستي بخوانند، گفت: در ايران خط خوشنويس يا نيريزي مورد استفاده قرار مي گرفت و اينك استفاده از هنر خوشنويسي جاي خود را در نگارش قرآن باز كرده است به ويژه اينكه قرآنهاي نفيسي از خطوط نستعليق، ثلث و شكسته با هنرهاي مختلف چون تذهيب مزين شده اند كه هر ساله هنرمندان آثار خود را در نمايشگاه قرآن عرضه مي كنند.
وي در ادامه به برگزاري نشست و همايش اشاره كرد و گفت: بايد طي اين مراسم از قاريان، معلمان قرآن و صاحبنظران دعوت به عمل آيد تا كتابت قرآن را بررسي كنند و از قرآنهايي كه قرائت آسانتري دارد، استفاده شود.
نظر شما