خبرگزاری مهر – گروه استانها: کرمانشاه را می توان استان پروژه های نیمه کاره نامید. بر اساس گفته رئیس سازمان مدیریت وبرنامه ریزی استان کرمانشاه این استان ۱۸۰۰ پروژه نیمه کاره دارد که برای تکمیل آنها به ۲۰ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز است.
برخی از این پروژه ها با گذشت چندین سال از آغاز افتتاح و کلنگ زنی همچنان بلاتکلیف مانده و به نوعی گرد فراموشی بر آنها نشسته است.
از جمله این پروژه ها می توان به پروژه تله کابین طاق بستان کرمانشاه اشاره کرد که علی رغم اهمیتش در راستای توسعه گردشگری و جذب بیشتر گردشگر به استان و به تبع آن بهبود وضعیت اقتصادی و اشتغالزایی، پس از گذشت بیش از ۱۵ سال بلاتکلیف بوده و پیشرفت محسوسی نداشته است.
این پروژه که در نزدیکی کوه تاریخی طاق بستان در مسیری به طول ۱۷۶۰ متر در حال انجام است و تا کنون چندین بار کلنگ زنی شده تا چند سال درگیر کارهای مربوط به تملک زمین بود و پس از آن نیز مشکل خدشه دار شدن حریم تاریخی طاقبستان برای ثبت جهانی مطرح شد که پس از رفع این موارد مشکل کمبود اعتبار پیدا کرد و هم اکنون به همین دلیل روی زمین مانده است.
طی این سال ها نیز چندین بار وعده به بهره برداری رسیدن پروژه از سوی مسئولان داده شده اما نه تنها این امر محقق نشده که پیشرفت محسوسی نیز در روند اجرای پروژه مشاهده نشده است.
حتی سال گذشته از سوی یکی از اعضای شورای شهر کرمانشاه اعلام شد که با وجود گذشت ۱۵ سال از عمر پروژه این نتیجه حاصل شده که اجرای آن به هیچ عنوان توجیه اقتصادی و برنامه مطالعاتی نداشته و متوقف کردن آن بهترین راه برای جلوگیری از ضررهای بیشتر است.
سید احسان احسانی عنوان کرد: «جلوی ضرر را از هر جا بگیریم منفعت است و اگر بیشتر از این بخواهیم روی پروژه تلهکابین هزینه و وقت صرف کنیم، قطعا زیانها در این زمینه بیشتر خواهد شد».
به گزارش خبرنگار مهر، با وجود تمامی این موارد، ضروری است که هر چه سریعتر نسبت به تعیین تکلیف پروژه اقدام شده و اقدامات لازم در این راستا صورت گیرد.
ایستگاه زمینی تله کابین ساخته شده است
معاون عمرانی استانداری کرمانشاه ضمن تأکید بر مشخص شدن تکلیف پروژه تلهکابین شهر کرمانشاه که قریب به ۱۵ سال از کلنگ زنی آن میگذرد به خبرنگار مهر، گفت: در حقیقت متولی پروژه تلهکابین شهرداری کرمانشاه بوده که بیش از ۱۵ سال است که تکمیل آن در دستور کار قرار گرفته و اکنون رسیدگی به وضعیت آن ضروری است.
مجتبی نیک کردار مساحت زمین این پروژه را ۶/۵ هکتار عنوان کرد و افزود: مراحل دیوارکشی و احداث ساختمان مدیریت پروژه انجامشده و همچنین ایستگاههای زمینی آن نیز ساختهشده است.
معاون عمرانی استانداری کرمانشاه در ادامه با اشاره به لزوم ساخت و تکمیل فونداسیون دکل بالای کوه برای راهاندازی پروژه تلهکابین، گفت: برای به بهرهبرداری رسیدن این پروژه نیاز است که تأسیسات بالای کوه بهعلاوه خرید تلهکابین به همراه تهیه و نصب دکلهای آن در دستور کار قرار بگیرد که مردم بتوانند سریعتر از فواید این پروژه در آینده نزدیک بهرهمند شوند.
نیک کردار در ادامه بیان کرد: ۱۰ سال پیش برای تکمیل این پروژه و تهیه تجهیزات تلهکابین قراردادی با یک شرکت اتریشی منعقدشده بود و در حال حاضر اعتباری بالغبر ۳ میلیون یورو و معادل ۱۲ میلیارد تومان جهت خرید و نصب تلهکابین برآورد میشود.
معاون عمرانی استانداری کرمانشاه گفت: همچنین برای تکمیل پروژه و نیز ساختمان تأسیسات آن برای ارسال تلهکابین بر بالای کوه اعتباری بالغبر ۸ میلیارد تومان نیاز خواهد بود.
پیگیر روند تکمیل پروژه تله کابین خواهیم بود
نیک کردار در ادامه بیان کرد: اجرای این پروژه ازنظر استانداری بسیار بااهمیت است و پیگیر روند تکمیل آن از سوی شهرداری هستیم که این پروژه را از حالت رکود درآورند و جهت فعالیت به بخش خصوصی واگذار کنند.
معاون عمرانی استانداری کرمانشاه پروژه بزرگ تلهکابین را ازجمله پروژههایی دانست که باید سریعاً تعیین تکلیف شود و بهوسیله سرمایهگذاری مناسب در راستای رسیدن به مرحله بهرهبرداری و استفاده عموم مردم کرمانشاه و گردشگران مهیا شود.
وی گفت: از سال ۸۵ به بعد فونداسیون و برخی اقدامات اولیه این پروژه انجامشده و دیوارکشی زمین نیز صورت گرفته اما به دلیل تحریم و عدم تخصیص اعتبار کار پروژه بهکندی پیش میرفت و عملاً اقدامی اساسی صورت نگرفت که امیدواریم با مشارکت سرمایهگذاران در جهت بهرهبرداری از آن گام مثبتی برداشته شود.
نیک کردار تلهکابین را پروژه در دست اقدام دستگاه شهرداری طی این سالها دانست و گفت: در حال حاضر ساختمان اداری این پروژه به همراه ایستگاههای زمینی تلهکابین و فونداسیون دکلهای بالای کوه انجامشده اما ایستگاه هوایی تهیه و نصب نشده است که باید در اجرا و تکمیل آن سرعت بیشتری به خرج داده شود.
نیاز به ۲۰ میلیارد اعتبار برای تکمیل پروژه
معاون عمرانی استانداری یادآور شد: پیشبینی میشود برای تکمیل پروژه تلهکابین ۲۰ میلیارد تومان اعتبار لازم باشد.
نیک کردار گفت: با توجه به احداث ساختمان اداری و دیوارکشی انجامشده میتوان گفت بالغبر ۳۰ میلیارد تومان ارزش ریالی این پروژه باشد و نزدیک به ۶۰ درصد ازنظر مالی کار تکمیل آن انجامشده است.
وی با اشاره به تلهکابین شهرهای تهران و همدان تصریح کرد: هر تلهکابین ویژگی منحصربهفرد خود را خواهد داشت و قطعاً با توجه به موقعیت آب و هوایی و شرایط جغرافیایی کرمانشاه ازنظر جذابیت پتانسیل گردشگری این پروژه در شهر ما بازتاب خوبی داشته باشد.
نیک کردار گفت: ما بیش از ۴۰ مورد مسائل مهم شهری داریم که ازجمله آنها پروژه تلهکابین است که باروی کار آمدن شهردار جدید باید تعیین تکلیف و اجرایی شود.
معاون عمرانی استانداری کرمانشاه ابراز داشت: در مسیر این پروژه منظره شهر و قسمتهای بالای کوه تاق بستان قابلمشاهده خواهد بود و حداقل بیش از یکمیلیون بازدیدکننده در سال خواهد داشت چراکه مردم از پروژههای جدید استقبال میکنند و در زمان بهرهبرداری این مسئله قابل شهود خواهد بود.
تکمیل پروژه تله کابین در رونق گردشگری کرمانشاه بسیار حائز اهمیت است
وی به اشتغالزایی مستقیم و غیرمستقیم این پروژه در صورت تکمیل و بهرهبرداری اشاره کرد و افزود: در محوطه تبیین و تعریفشده این پروژه نیز بخشهای تجاری، رستورانها، فروشگاهها و... را میتوان احداث کرد که موجب درآمدزایی بیشتر و جذب توریست به استان میشود.
وی از تخصیص منابع ملی و استانی بهویژه از سوی استانداری برای این تکمیل پروژه طی سالهای گذشته خبر داد و گفت: اکنون عمر این پروژه به بیش از ۱۵ سال رسیده است که مسئولان متولی بهویژه شهرداری باید برای به بهرهبرداری رسیدن پروژه تلهکابین سریعاً وارد عمل شوند.
نیک کردار اظهار داشت: اکنون با شهرداری برای تکمیل این پروژه در حال رایزنی هستیم و باروی کار آمدن شهردار جدید و برآورد اعتبارات تلهکابین کرمانشاه تعیین تکلیف خواهد شد که با بهرهبرداری از آن رونقی در گردشگری استان رخ خواهد داد.
محوطه سازی و احداث ساختمان اداری پروژه تله کابین انجام شده است
یک عضو شورای شهر کرمانشاه نیز در رابطه با اجرای پروژه تلهکابین کرمانشاه، به خبرنگار مهر، گفت: بیش از ۱۵ سال است که کلنگ زنی و زیرساخت سازی پروژه انجامشده است.
خسرو زرافشانی با اشاره به مزیتها و کاربردهای تفریحی و توریستی پروژه تلهکابین افزود: پروژه ساخت تلهکابین طاقبستان بهمنظور ارائه خدمات بیشتر به گردشگران، ایجاد اشتغالزایی، کسب درآمد و...صورت گرفته است که جهت ساخت و بهرهبرداری آن شرکت تلهکابین طاقبستان کرمانشاه در سال ۷۸ تفویض شد که اکنون قریب به ۱۷ سال از آن میگذرد.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر ۸۰ درصد سهام این پروژه متعلق به شهرداری، ۱۵ درصد مربوط به سازمان عمرانی شهرداری و ۵ درصد نیز به صندوق قرضالحسنه الزهرا است.
عضو شورای شهر کرمانشاه مساحت ایستگاه زمینی این پروژه را ۶/۵ هکتار عنوان کرد و گفت: در حال حاضر احداث ساختمان اداری، فونداسیون دکلها، محوطهسازی، خرید و نصب کنتور آب و ترانس برق ۶۶۰ کیلووات به همراه ۲ خط تلفن، همچنین عمق چاه با ۱۰۶ متر در ایستگاه پایین (اولیه) انجامشده و بیش از ۳۰ هکتار این پروژه نیز در بالای کوه و ایستگاه هوایی (ثانویه) تعریفشده است که مراحل تکمیلی آن در دستور کار است.
زرافشانی ابراز داشت: از ۶/۵ هکتار مساحت ایستگاه زمینی این پروژه ۲/۲ دهم آن را از بخش خصوصی خریداری کردهایم و اسناد آن نیز به نام شهرداری صادرشده است و مراحل انتقال مابقی آن یعنی ۴/۳ دهم زمینهای ایستگاه پایین (اولیه) از مسکن و شهرسازی به شهرداری در حال انجام است.
شرکت اتریشی طرف قرارداد تاکنون اقدامی انجام نداده است
عضو شورای شهر کرمانشاه در ادامه بیان کرد: همچنین ۳۰ هکتار از مساحت ایستگاه ثانویه بالای کوه این پروژه بهزودی از منابع طبیعی به نام شهرداری منتقل خواهد شد.
زرافشانی با ادامه برخی توضیحات یادآور شد: پس از تصویب این پروژه در سال ۷۸ پروژه تلهکابین در سال ۸۴ و مقارن با دور دوم شورا قراردادی به مبلغ ۲/۵ یورو و معادل ۱۲ میلیارد تومان با شرکت دوپل مایر اتریشی جهت طراحی و ساخت تلهکابین منعقد شد و نیز ۱۵ درصد این مبلغ بهعنوان پیشپرداخت در قبال عقد ضمانتنامه تقبل و پرداخت شد.
وی گفت: این شرکت اتریشی تاکنون اقدامی انجام نداده و تنها نقشه فونداسیون دکلها را تحویل داده است.
زرافشانی گفت: پس از پیگیریهای مجدد در سال ۸۹ و در زمان شهردار اسبق آقای قائممقامی، قرارداد مذکور با تزریق ۶۰۰ میلیون یورو به قرارداد، مبلغ مذکور به ۳/۱ دهم میلیون یورو رسید و مجدداً تمدید شد اما در مراحل بعدی به دلیل برخی تحریمها و مسائل اقتصادی، اعتبار این پروژه تأمین نشد و تاکنون بلاتکلیف مانده است.
وی افزود: هماکنون برای این پروژه تلهکابین اسناد و مصوبه گروه طرح تفضیلی سال ۸۲ و ماده ۵ استانداری به همراه مصوبات شورای شهر کرمانشاه هم موجود است.
عضو شورای شهر کرمانشاه با اشاره به گردش وجوه مالی شرکت تلهکابین کرمانشاه از تأسیس تاکنون به مبلغ ۲/۵ میلیارد تومان ابراز داشت: از این مبلغ بالغبر ۱/۵ میلیارد تومان هزینههای عمرانی پروژه تلهکابین و نیز یک میلیارد تومان هزینه جاری آن شامل پیگیریهای تکمیل پروژه و حقوق کارکنان و... بوده است.
تا کنون ۴.۲ میلیارد تومان برای پروژه تخصیص داده شده است
وی با اشاره به تخصیص ۱۵ درصد قرارداد شرکت مذکور به مبلغ یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان در سالهای قبل گفت: درمجموع تاکنون ۴ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان برای اجرای پروژه تلهکابین کرمانشاه طی این ۱۷ سال تخصیص دادهشده است.
زرافشانی تأکید کرد: پس از تصویب نقشه و انتقال اسناد مالکیت که بهزودی انجام خواهد شد، ارزیابی کارشناسی جهت تقویم بهای ملک صورت خواهد گرفت و پس از اخذ مصوبه شورای شهر با برگزاری فراخوان عمومی از سرمایهگذاران واجدالشرایط جهت مشارکت در ساخت، تکمیل و احداث ایستگاهها دعوت به عمل خواهد آمد.
وی گفت: با مشخص شدن سرمایهگذار جدید دیگر نیازی به ادامه اجرای قرارداد شرکت اتریشی نخواهد بود و ۱۵ درصد پیمانی از شرکت اتریشی از طریق ضمانتنامه پس گرفته میشود.
عضو شورای شهر کرمانشاه اعتبار موردنیاز برای تکمیل پروژه را چیزی حدود ۴۵ میلیارد تومان برآورد کرد و اظهار داشت: از این مبلغ ۱۵ میلیارد تومان اعتبار جهت سیستم انتقال تلهکابین لازم است و نیز جهت محوطهسازی و احداث سایت بالا (ایستگاه ثانویه) بالغبر ۳۰ میلیارد تومان نیاز خواهد بود.
زرافشانی ابراز امیدواری کرد با مشخص شدن سرمایهگذار این پروژه تا پایان سال ۹۶ و طی پروسه ۱۸ ماهه راهاندازی و مورد اقبال و استفاده عمومی قرار بگیرد.
پروژه مجموعا ۱۵ درصد پیشرفت دارد
عضو شورای شهر کرمانشاه با اشاره به پیشرفت فیزیکی ۱۵ درصدی پروژه تلهکابین کرمانشاه افزود: مسیر تفریحی این پروژه از بیمارستان امام حسین (ع) و جنب پارک غربی کوهستان و بر روی کوههای طاقبستان و پشت طاق خواهد بود.
وی گفت: همچنین در محوطه و نزدیکی تلهکابین کرمانشاه اماکنی چون هتل، مراکز تجاری، لوازم رفاهی و... ساخته خواهد شد که موجبات کسب درآمد، اشتغالزایی و خدمات گردشگری در منطقه را فراهم میکند.
زرافشانی با تأکید بر ضرورت تکمیل پروژه تلهکابین کرمانشاه اظهار داشت: به علت چشمانداز زیبای دریاچه طاقبستان و فضاهای باستانی به همراه جذابیت گردشگری، این پروژه بهعنوان برند در منطقه غرب کشور شناخته خواهد شد که امتیاز خاصی نسبت به سایر استانهای همجوار دارد و در مقابل تلهکابین کرمانشاه در منطقه سرآمد خواهد بود.
به گزارش مهر، کرمانشاه از جمله استان های گردشگر پذیر کشور است و قابلیت ها و ظرفیت های بسیاری در این حوزه در اختیار دارد که می توان با برنامه ریزی صحیح در راستای استفاده هر چه بهتر از این ظرفیت ها و رونق و توسعه گردشگری و اشتغالزایی استان اقدام کرد.
احداث پروژه تله کابین نیز از جمله مواردی است که می تواند در رونق گردشگری کرمانشاه حائز اهمیت بوده و لذا نیاز است که پروژه هر چه سریعتر تعیین تکلیف شده و شاهد تکمیل آن در آینده ای نزدیک باشیم.
خبرنگار: روشنک تکلف پور
نظر شما