۱۸ مرداد ۱۳۸۵، ۱۱:۱۶

دكتر محمود اسعدي در گفتگو با مهر :

مستند تلويزيوني مي تواند كارآمدي " مطالعه كتاب " را داشته باشد

مستند تلويزيوني مي تواند كارآمدي " مطالعه كتاب " را داشته باشد

" برنامه مستند " چون مطالعه كتاب يا سفرهاي تحقيقاتي است كه به تجربه و دانش فرد مي افزايد ، درجهاني كه با زبان تصوير تازه ترين اطلاعات فرهنگي ، علمي و اجتماعي به سرعت قابل انتقال است غفلت در استفاده به هنگام از آن به هيچ وجه روا نيست .


دكتر محمود اسعدي در گفتگو با خبرنگار فرهنگ و ادب مهر ، با بيان اين مطلب ، افزود : اگر بتوان درجريان ساخت مجموعه هاي مستند ، تجربه و دانش جديدي آموخت ، انتقال آن به بيننده نيز لذت بخش است ، دراين ميان كشور ژاپن از جمله كشورهاي پيشتاز دراين عرصه است .

اين نويسنده و پژوهشگر فرهنگي با اشاره به ركود مطالعه مكتوب در ايران تصريح كرد : ژاپن به عنوان يك كشور آسيايي كه در عرصه علوم و فنون به پيشرفت هاي ويژه اي رسيده است شايسته تامل و بررسي همه جانبه است . البته تاكنون كتاب ها ، مقالات و مجموعه هاي تصويري زيادي توسط غربي ها درخصوص راز و رمزتعالي و ترقي علمي ژاپن تاليف شده ، اما به نظر مي رسد كشور ما بايد خودبه طور مداوم تحقيقات ژاپن شناسي را سامان دهد ، اگرچه كتابهاي خوبي توسط محققان ايراني منتشر شده ، اما تقريبا نداشته ايم .

تنها در سال1375 مجموعه " ژاپن، ديروز- امروز " درشبكه دو سيما پخش شد كه طي آن به سنت و مدرنيزم و نقش نخبگان ژاپني در تطابق پديده هاي نو و آداب و رسوم گذشته بررسي گرديد . البته بايد گفت هيچ كشوري ، الگوي كشور ديگر نيست چرا كه هر ملت ، فرهنگ ويژه خودش را داراست كه با توجه به تمدن و مختصات فرهنگي خويش  بايد به امور خود بپردازد .

به طوركلي نمي توان ژاپن يا هر كشور ديگري را الگوي كشورما ن قراردهيم . درواقع الگو سازي يك كشور و تلاش براي اين كه مثل آنها عمل كنيم و به موفقيت زود هنگام برسيم ساده انگاري است . با اين حال توجه به رموز موفقيت ديگرملت ها بهره بري از دانش ، فن و تجربيات آن ها و به خصوص استفاده از برخي روشهاي عملياتي ژاپني ها مناسب به نظر مي رسد ، اما اين كه چه طور مي توان از اين نكات مثبت استفاده كرد همواره مورد مناقشه بوده است . به نظر مي رسد قبل ازهراقدامي بايستي ابتدا خود و سپس ديگران را به خوبي بشناسيم و اين مستلزم تحقيقات ژرف در زمينه هاي مختلف فرهنگي است .

اين نويسنده و پژوهشگرياد آورشد : هيچ اقدامي بدون شناخت كافي مفيد واقع نخواهد شد . درمورد كشور ژاپن دانسته هاي ما بسيارمحدود است و اغلب آگاهي ها توسط غربي ها به ما منتقل شده است ، بنابراين ابتدا بايد ما خود مستقيما به " ژاپن شناسي " بپردازيم و البته اين كار بسيار دشوار است . درمجموعه مستند " ژاپن ، ديروز ، امروز " براي اولين باربي واسطه روزنه اي براي شناخت ژاپني ها گشوده شده است و دكتر هاشم رجب زاده ژاپن شناسي برجسته نكات جالبي را ارائه كرده است .

اسعدي اظهار داشت : همچنين دريكي از بخش هاي مجموعه ژاپن ، ديروز ، امروز ، كه پرفسور اونو ازمردم شناسان معروف ژاپن ضمن گفتگو اشاره مي كند " مدت بيست و پنج سال در مورد روستاي خيرآباد تحقيق كرده ام تا بخشي ازاخلاق و رفتار روستائيان ايراني را بشناسم به گونه اي كه به كد خداي خير آباد معروف شده بودم . " روشن است كه ما نيزبايد براي شناخت ديگران پژوهش هاي زيادي به عمل آوريم تا بتوانيم از تجارب آنها استفاده كنيم .

به گفته وي ، به طوركلي مجموعه هاي مستند جايگاه مناسب خود را پيدا نكرده اند ، بيشتر شبكه ها ترجيحح مي دهند برنامه هاي خارجي مستند را خريداري و پخش كنند چون با كيفيت و تقريبا ارزان هستند . اگرچه كيفيت فني اين مجموعه و نحوه تحليل وقايع فرهنگي ، تاريخي يا اجتماعي بسيار مهم است كه دست اندركاران اين مجموعه معمولاعقايد خود را بيان مي كنند و لازم است كه از نظر و نگاه  ايراني نيز به حوادث تاريخي و مسائل فرهنگي پرداخته شود .

کد خبر 363661

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha