۱۸ مرداد ۱۳۸۵، ۱۲:۰۸

اعتكاف؛ زماني براي انديشه و خردورزي - 6

اعتكاف ايامي براي خلوت با خدا و خويشتن است

اعتكاف ايامي براي خلوت با خدا و خويشتن است

پژوهشگر پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي با بيان اينكه يكي از بهترين راههاي ترويج دين اين است كه رويكرد كاركردگرايي آن تبيين شود و نقش آموزه هاي ديني در زندگي فردي و اجتماعي مورد بررسي قرار گيرد، اظهار داشت: ايام اعتكاف زماني براي خلوت با خدا و خويشتن است و منشأ پيدايش ارتباط انسان با ديگران نيز خواهد بود كه از اين ايام بايد به عنوان ابزاري براي فرهنگ سازي استفاده كرد .

حجت الاسلام عبدالحسين خسروپناه پژوهشگر پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي در گفتگو با خبرنگار مهر با بيان اينكه بايد مباحث و آموزه هاي ديني را از دو زاويه بشناسيم و به ديگران بشناسيم، اين دو زاويه را مورد بررسي قرار داد و گفت: يكي معرفت شناختي و اثبات گرايي و ديگري كاركرد گرايي از زوايايي است كه در آموزه هاي ديني بايد مورد توجه قرار گيرند.

وي با بيان اينكه در معرفت شناختي و اثبات گرايي بايد دلايل عقلي و نقلي آموزه هاي ديني مورد بررسي قرار گيرد، تصريح كرد: در رويكرد كاركردگرايي بايد دريافت كه آموزه هاي ديني چه اثري در زندگي فردي و اجتماعي دارد. به طور مثال زماني كه گفته مي شود نماز واجب است يك شخص به عنوان فقيه بررسي مي كند و با دلايل قرآني ادله هاي اثبات وجود و اقامه نماز را ذكر مي كند و شخص ديگر با رويكرد كاركرد گرايي نقش نماز را در زندگي فردي و اجتماعي عنوان كرده و اظهار مي دارد كه نماز انسان را به خدا نزديك مي كند و يا آرامش هاي زيادي براي انسان به دنبال دارد.

حجت الاسلام عبدالحسين خسروپناه با تأكيد بر اينكه اعتكاف از دو زاويه فوق نيز قابل بررسي است، ياد آور شد: براي اثبات حقانيت اعتكاف دلايل فراوان نقلي وجود دارد كه براي 3 روز روزه گرفتن شخص و عبادات او دلايل فراواني ذكر شده است و ترديدي در ديني بودن آن نيست. اما يكي از بهترين راههاي ترويج دين اين است كه با رويكرد كاركردگرايي تبيين شود و نقش آن در زندگي فردي و اجتماعي مورد بررسي قرار گرفته و از آن به عنوان ابزاري براي فرهنگ سازي استفاده شود.

وي افزود: اعتكاف كه تنها سه روز از ماه رجب انجام مي گيرد علاوه بر روزه، نماز و انجام عبادات خاص فرصتي براي خلوت با خدا و خويشتن است كه منشأ پيدايش ارتباط با ديگران نيز خواهد بود، چرا كه هر ارتباطي كه با خدا و خود داريم همان ارتباط را نيز هنگام برخورد با ديگران ارائه خواهيم كرد.

پژوهشگر پژوهشگاه فرهنگ و انديشه اسلامي با بيان اين مسئله كه در رفتارهاي عرفايي كه عرفان مثبت را پيش روي خويش قرار داده اند اين رفتار به خوبي مشاهده مي شود، اظهار داشت:  اين عرفا از سر دلسوزي و محبت و عشق با مردم برخورد مي كنند و حتي اگر با يك ملحد رو به رو شوند خواهان گرايش او به سوي دين هستند. اما كساني كه آسيبهاي اجتماعي را به وجود مي آورند و با مردم ارتباط غير اخلاقي دارند، به علت اين است كه گرفتار آسيبهاي اخلاقي و فردي هستند و ابتدا به خود و سپس به ديگران آسيب مي زنند. از اين رو اين افراد بايد با خود و خدا خلوت كنند و فضايل و رذايل خود را مد نظر قرار دهند تا فضايل را پر رنگ و تقويت و رذايل خود بكاهند.

وي در ادامه با تأكيد بر اينكه بايد كاركرد اعتكاف را روشن كرد كه اين سه روز، روز بيدار باش، روز تفكر و روز انديشيدن است كه لحظه اي تفكر عمري انسان را در جهت مثبت قرار مي دهد، افزود: بايد در ايام اعتكاف به ابعادي چون بعد خلوت، بعد تفكر، تأمل درباره خدا و مراجعه به خويشتن كه از ايمان ناشي مي شود، مورد توجه قرار گيرند.

کد خبر 364570

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha