۱۸ آبان ۱۳۸۲، ۱۳:۳۱

در سال گذشته

9 پالايشگاه كشور بيش از 37 ميليون ليتر بنزين در روز توليد كردند

پالايشگاههاي كشور با بيش از 14 درصد ظرفيت خود فعاليت مي كنند تا بتوانند نياز كشور را به فرآورده هاي نفتي پاسخگو باشند.

به گزارش خبرگزاري مهر، در سال گذشته مصرف 9 پالايشگاه فعال كشور روزانه به طور ميانگين 2/1550 هزار بشكه نفت خام و 36/24 هزار بشكه ميعانات بوده است . اين در حاليست كه مجموع توليدات اين پالايشگاه ها به طور ميانگين 6/234 ميليون ليتر در روز بود.
بيشترين توليد گازمايع در پالايشگاه اصفهان با ميانگين روزانه 250/2 ميليون ليتر و بيشترين توليد بنزين در پالايشگاه بندرعباس با ميانگين روزانه 459/8 ميليون ليتر بوده است. پالايشگاه آبادان نيز با توليد روزانه 675/23 ميليون ليتر نفت كوره ، بيشترين توليد را در اين زمينه داشته است .

پالايشگاه آبادان :
طراحي اين پالايشگاه در سال 1288 هجري شمسي انجام شد در نخستين مراحل اجرا، يك واحد تقطير با ظرفيت 2500 بشكه در روز درسال 1291 ه . ش. آغاز به كاركرد. با ايجاد واحدهاي بعدي در سال 1334 ، اين پالايشگاه به عنوان بزرگترين پالايشگاه  در جهان شناخته شد اما اين پالايشگاه در طول جنگ تحميلي بر اثر صدمات وارده از مدار توليد خارج شده بود كه پس از پايان جنگ با ظرفيت 130 هزار بشكه در روز راه اندازي شد. ظرفيت اسمي اين پالايشگاه 350 هزار بشكه در روز است كه در حال حاضر بعضي از طرحهاي توسعه اي در اين پالايشگاه در حال اجرا است.

پالايشگاه اراك :
قرارداد ساخت اين پالايشگاه با شركت هاي خارجي در سال 1368 منعقد شد . بهره برداري از اين پالايشگاه با ظرفيت روزانه 150 هزار بشكه ، در اوايل سال 1372 آغاز شد . در حال حاضر اين پالايشگاه قادر است روزانه 175 هزار بشك نفت خام را پالايش كند. بر اساس اين گزارش ، توسعه كمي و كيفي پالايشگاه اراك تا 250 هزار بشكه در روز از طرحهايي است كه هدف از اجراي آن تبديل مواد سنگين پالايشگاه به مواد سبك و با ارزش با استفاده از فن آوريهاي جديد افزايش توليد بنزين و كاهش توليد نفت كوره ، بهبود شرايط و عملكرد اقتصادي پالايشگاه و افزايش كيفي محصولات از اهداف عمده طرح است . همچنين اولين واحد CCR در اين پالايشگاه نصب و راه اندازي شده است و بنزين بدون سرب يكي از فرآورده هاي نفتي اين پالايشگاه به شمار مي رود .

پالايشگاه اصفهان :
طراحي اوليه پالايشگاه اصفهان با ظرفيت 200 هزار بشكه در روز در اوايل دهه 1350 انجام شد اين پالايشگاه هم اكنون قادر است روزانه 370 هزار بشكه نفت خام را تصفيه كند
شركت ملي پالايش وپخش فرآورده هاي نفتي طرح توسعه كيفي پالايشگاه اصفهان را از برنامه هاي خود براي تبديل اين پالايشگاه  به بزرگترين پالايشگاه كيفي تبديل شود. در اين طرح تبديل مواد سنگين پالايشگاه به مواد سبك و با ارزش با استفاده از فنآوري هاي جديد افزايش توليد بنزين و كاهش توليد نفت كوره ، بهبود شرايط و عملكرد اقتصادي پالايشگاه و افزايش كيفيت محصولات به عنوان اهداف طرح مود توجه قرار گرفته است .
درسال گذشته در پالايشگاه اصفهان 765 / 349 هزار بشكه در روز نفت خام براي توليد 2501 /2 ميليون ليتر گاز مايع در روز ، 1877 /8 ميليون ليتر گاز بنزين در روز و ديگر فراورده هاي نفتي مصرف  شد.

پالايشگاه بندرعباس :
اين پالايشگاه به منظور تامين قسمتي از فرآورده هاي نفتي مورد نياز كشور ، به خصوص مواد ميان تقطير و بنزين ، با ظرفيت اسمي 232 هزار بشكه در روز احداث شد. خوراك اين پالايشگاه ، از جزيره خارك به وسيله نفتكش تامين مي شود.
پالايشگاه بندرعباس هم اكنون قادر است روزانه 260 هزار بشكه نفت خام و 20 هزار بشكه ميعانات گازي را فرآورش كند .
پالايشگاه ميعانات گازي به منظور توليد بنزين مورد نياز كشور و ساير فرآورده هاي با ارزش صادراتي مانند سوخت جت و نفت گاز از منبع  پارس جنوبي احداث مي شود توليدات اين پالايشگاه در آغاز240 هزار بشكه در روز است كه به 360 هزار بشكه در روز افزايش مي يابد.
توسعه كمي و كيفي پالايشگاه بندرعباس تا 480 هزار بشكه در روز از ديگر طرحهايي است كه دراين پالايشگاه اجرا مي شود در اين طرح افزايش ظرفيت فعلي پالايشگاه از320 هزار بشكه  به 480 هزار بشكه در روز از نفت خام سنگين صادراتي ديده شده كه در سال 1388 به بهره برداري مي رسد وعلاوه بر آن به ميزان 160 هزار بشكه در روز نيز از نوع همان نفت خام در برنامه ده  ساله مدنظر خواهد بود.

پالايشگاه تبريز:
بهره برداري از اين پالايشگاه در آبان ماه سال 1357 آغاز شد . ظرفيت اسمي اين پالايشگاه  80 هزار بشكه در روز بوده كه به 112 هزار بشكه در روز افزايش يافته است .  مقرر شده است فاز اول طرح CROS در پالايشگاه تبريز به منظور جذب 120 هزار بشكه در روز از نفت خام كشورهاي فوق الذكر باتمام رسيده است .

پالايشگاه  تهران :
فاز اول اين پالايشگاه در ارديبهشت سال 1347 با ظرفيت روزانه 85 هزار بشكه آغاز به كار كرد با ايجاد تغييراتي در طراحي ، در سال 1352 ظرفيت توليد آن به 125 هزار بشكه در روز افزايش يافت .كار ساختمان پالايشگاه شماره دو نيز اواخر سابل 1350 به بهره برداري رسيد .اين پالايشگاه توان تصفيه 250 هزار بشكه نفت خام را در روز دارد .

پالايشگاه شيراز :
اين پالايشگاه در سال 1352 به بهره برداري رسيده است در جريان جنگ تحميلي تغييرات بسياري براي بهبود روش هاي توليد و افزايش فرآورده هاي اعمال شد كه طراحي ، ساخت ، نصب و بهره برداري ازواحد قير دميده و توليد قير باتري براي اولين بار در ايران از اين جمله است .
ظرفيت بالقوه پالايشگاه شيراز از روزانه 40 هزار بشكه و ظرفيت بالقوه آن روزانه 50 هزار بشكه نفت خام به اضافه 7 هزار بشكه ميعانات گازي است .

پالايشگاه كرمانشاه :
در سال 1301 بهره برداري از اين پالايشگاه با ظرفيت با ظرفيت دو هزار شكه در روز آغاز شد در طراحي هاي بعدي  تا سال  1350 ، ظرفيت اين پالايشگاه به 15 هزار بشكه در روز افزايش يافت .
پالايشگاه كرمانشاه از سال 59 تا 62 به دليل جنگ تحميلي فعال نبود اما هم اكنون با تغييرات انجام شده در سيستم پالايشي ، توليد پالايشگاه كرمانشاه 25 هزاربشكه در روز است .

پالايشگاه لاوان :
اين مجتمع در سال 1354 براي توليد نفت گاز ، نفت كوره و نفتا به منظور تامين سوخت كشتي ها تاسيس شد .  ظرفيت طراحي اين مجتمع 20 هزار بشكه و ظرفيت بالقوه آن 30 هزار بشكه در روز است كه با اجراي طرح افزايش ظرفيت ، توليد آن به 30 هزار بشكه در روز افزايش يافته است . 
توليد بنزين موتور با ايجاد واحد تبديل كاتاليستي به زودي در اين پالايشگاه آغاز مي شود .

عمكلرد پالايشگاه هاي كشور نشان از بسيج عمومي پالايشگاهها براي توليد بنزين است چرا كه ميزان مصرف بنزين دركشور روز به روز در حال افزايش است به طوري كه در 7 ماه سال جاري 3/56 ميليون ليتربنزين مصرف شده است كه در مقايسه با مدت مشابه سال قبل 7/11 درصد افزايش يافته است .

کد خبر 36503

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha