به گزارش خبرنگار اقتصادي مهر به نقل از رويترز، رسيدن كسري تجاري آمريكا به 7 درصد توليد ناخالص داخلي اين كشور و تداوم كاهش ارزش دلار موجب شده است بانكهاي خارجي در پي متنوع ساختن داراييهاي خود از دلار به يورو و طلا خود باشند كه اين امر خطري جدي براي دلار محسوب ميشود.
در همين راستا، بانك مركزي ايتاليا اقدام به تبديل داراييهاي دلاري خود به پوند استرلينگ نموده است كه هماكنون نرخ برابري آن با دلار 2 به يك است. بانك مركزي ايتاليا قصد دارد با فروش بخش اعظمي از اوراق خزانهداري آمريكا (دارايي دلاري) حدود 25 درصد از ذخاير ارز خارجي خود را به پوند استرلينگ تبديل نمايد و بدين ترتيب ذخاير دلاري ايتاليا از 84 درصد كنوني به 63 درصد كاهش خواهد يافت.
كارشناسان و اقتصاددانها معتقدند اين اقدام ايتاليا به معناي اين است كه دلار درحال از دست دادن موقعيت خود در ثبات اقتصادي است و اين اقدام بانك مركزي ايتاليا مطمئنا ديگر بانكهاي مركزي كشورهاي اروپايي را نيز به تبديل دلار به ديگر ارزها ترغيب خواهد كرد.
بر اساس اين گزارش، سوئد نيز در ماه آوريل گذشته اعلام كرد كه داراييهاي دلاري خود را از 37 درصد كنوني به 20 درصد كاهش خواهد داد. امارات و قطر نيز اقدام به تبديل بخشي از ذخاير دلاري خود به يورو و طلا نمودهاند. پيش از اين سوئيس در سال 2004 بالغ بر 10 درصد ذخاير خود را از دلار به پوند تبديل كرده بود.
روسيه نيز ذخاير دلار خود را از 66 درصد به 40 درصد كاهش داده است و چين نيز از تصميم خود براي چنين اقدامي سخن گفته است. چين و ژاپن بزرگترين دارندگان اوراق خزانهداري آمريكا هستند و در صورتي كه مجبور شوند ذخاير دلاري خود را در مدت كوتاهي به ديگر ارزها تبديل كنند با بحران جدي روبرو خواهند شد.
با توجه به ناترازي اقتصادي موجود در آمريكا، دلار ديگر نخواهد توانست خود را به عنوان تنها گزينه ارزي در جهان حفظ كند و همچون كاهش ارزش چند سال گذشته در برابر يورو، در سالهاي آينده در برابر ديگر ارزها نيز تضعيف خواهد شد. افزايش نرخ بهره تنها راه موثر براي بالا نگاه داشتن تقاضاي داخلي و بينالمللي براي دلار آمريكا است. اما افزايش نرخ بهره موجب ميشود مصرفكنندگان آمريكايي براي كاهش مصارف خود تحت فشار قرار گيرند.
نظر شما