به گزارش خبرگزاري مهر، مهندس يوسف زندي با بيان اين كه مواد اوليه به كار رفته در اين نوع بتن طبيعي و معدني است افزود: اين نوع بتن در سازه هاي حمل كننده بار و انواع بلوك كاربرد دارد و از ويژگي هاي آن مي توان به خود تراكمي، ضد آب بودن و گيرايي زياد اشاره كرد.
وي اظهار داشت: با اين كه وزن اين بتن در سازه هاي حمل كننده بار يك سوم بتن هاي معمولي است اما مي تواند مقاومتي استاندارد و مطمئن معادل 250 تا 320 كيلوگرم بر سانتيمتر مربع داشته باشد. مقاومت بلوك ساخته شده از اين بتن نيز 80 درصد بيشتر از بلوك هاي سبك فعلي است.
به گفته اين مبتكر جوان، از ديگر ويژگي هاي اين نوع بتن آن است كه تمام سازه هاي به دست آمده از آن به علت آن كه وزن مخصوص كمتر از وزن مخصوص آب دارند به هيچ وجه در آب ته نشين نشده و شناور مي مانند.
زندي خاطر نشان كرد: قيمت سازه هاي بدست آمده از اين نوع بتن سبك برابر قيمت بتن هاي معمولي يا 20 درصد بيشتر است اما هزينه احداث يك سازه 3 تا 10 طبقه با اين بتن به شرط استفاده مداوم 30 تا 70 درصد ارزانتر از بتن هاي معمولي تمام مي شود.
وي درباره طرح بتن هاي زيرآبي اظهار داشت: ويژگي عمده بتن مذكور كه از دانش فني بسيار بالايي برخوردار است، اين است كه مي توان همزمان با جريان آب عمليات بتن ريزي انجام داد به اين ترتيب بتن هاي زيرآبي كاربردهاي فراواني در كانال هاي رسوبي، تعميرات سد سازي و ساخت كانال هاي آب دارند.
اين مبتكر خلاق تبريزي كه هم اكنون عضو هيات علمي گروه عمران دانشگاه آزاد اسلامي تبريز است از دستيابي به دانش فني ساخت بتن هاي ضد انفجارخبر داد و تاكيد كرد: مقاومت و فشردگي اين نوع بتن متناسب با شدت ضرفه وارده افزايش مي يابد.
به گزارش مهر، يوسف زندي در خرداد ماه امسال، در دومين كنگره بين المللي fib ايتاليا با ارائه مقاله اي با عنوان بتن هاي زير آبي، به عنوان نفر برگزيده اين كنگره معرفي شد.
نظر شما